chocoladetaart met mayonaise

Eén van de raarste recepten die ik ken, met het meest verrukkelijke resultaat ooit, is chocoladetaart op basis van mayonaise. Vandaag heb ik hem gemaakt om samen met mijn ouders alvast mijn verjaardag te vieren. Maandag word ik 35, maar dan ben ik in Portugal, vandaar. (Mijn kaartjestik heb ik overigens van mijn moeder; die had me eerder deze week al het lieve kaartje op de foto hierboven gestuurd. Bedankt mam!)

Deze chocoladetaart is echt hemels; heerlijk smeuïg en helemaal niet machtig. Dat wil zeggen, als je hem zonder glazuur maakt… Maar wat is nou een taart zonder glazuur? En ik weet het; mayonaise in een taart klinkt tegennatuurlijk, maar je proeft het absoluut niet in het eindresultaat. Ik heb het recept voor de taart ooit van Bake Happy gehaald, en sindsdien bewaar ik het in een emailmapje om altijd bij de hand te hebben. Als je het leuk vindt om ook te proberen, dan volgt hieronder het recept. Het is in cups, dat vind ik zelf heel handig omdat je dan gewoon een cup measure gebruikt en niets hoeft te wegen, maar ik heb er ook de hoeveelheden in gram bijgezet.

Benodigd voor de taart:
(voor de taart zoals hierboven op de foto, verdubbel je de hoeveelheden en bak je twee taarten tegelijkertijd die je kunt stapelen)
2 cups/260 gram meel
1,5 cup/195 gram suiker
0,5 cup/65 gram cacaopoeder
1 theelepel baking soda (zuiveringszout, te koop bij Etos etc)
2 theelepels bakpoeder
1,5 cup/375 ml water (vervang 1 kopje water door sterke koffie)
1 cup/250 ml mayonaise
1 theelepel vanille extract

mayonaise voor chocoladetaart

  • Verwarm je oven voor op 175 graden.
  • Je begint met het mixen van de mayonaise en de suiker in een grote kom. (Ik gebruik Calvé of Remia mayonaise, de Zaanse vond ik minder geslaagd in dit recept. Let erop dat het geen zurige variant is. En aangezien mayonaise hier de eieren en de boter vervangt, zou ik geen lichte of gezonde variant gebruiken. Gewoon lekker volle mayo!)
  • Mix in een kleinere kom het meel, de cacao, het bakpoeder en het zuiveringszout door elkaar met een garde. Zorg dat alles goed gemengd is.
  • Voeg één derde van het meel-mengsel bij het mayonaise-mengsel. Heel goed mixen.
  • Voeg de helft van het water toe. In plaats van alleen water, gebruik ik de laatste tijd steeds een koffie/water mix. Daarvoor vervang ik ongeveer één kopje water door sterke koffie. De koffie proef je straks niet, maar het laat de chocolade nog meer intens en chocoladerig smaken!
  • Weer heel goed mixen. Geen paniek als het er dan dunnetjes en waterig uitziet; dat hoort zo.
  • Daarna nogmaals één derde van het meel-mengsel. Mixen.
  • De andere helft van het water. Mixen.
  • De laatste derde van het meel-mengsel toevoegen. Mixen.
  • Voeg tenslotte het vanille extract toe en roer voor de laatste maal goed door.
  • Mocht je zin hebben in variatie, dan is dit het moment: voeg aan het beslag bijvoorbeeld gehakte witte chocolade toe, of walnoten. Gewoon proberen!
  • Giet het beslag in een zorgvuldig ingevette springvorm. Ik strooi na het invetten ook altijd nog wat meel in de bakvorm (het overtollige meel wel weggooien) zodat hij er straks makkelijk uitkomt.
  • Indien je net als ik een gestapelde taart maakt, verdeel je het beslag over 2 springvormen.
  • Tik een paar keer met de gevulde vorm op het aanrecht; je ziet dan dat er belletjes ontsnappen.
  • Bak 40-50 minuten in de oven, of totdat een prikker er schoon uitkomt. Ik heb vanaf 30 minuten gecheckt en had uiteindelijk 55 minuten nodig. Bak hem niet te lang! Dan gaat het smeuïge verloren.
  • Uit de oven halen en eerst in de vorm laten afkoelen. Na een half uurtje ongeveer kun je de springvorm verwijderen.
  • Zorg dat je taart HELEMAAL is afgekoeld voordat je hem gaat glazuren.

Noraly chocoladetaart

Optie één: chocoladeglazuur
Okee, als je dit recept al vaker hebt gezien: dit is een update. Ik merkte dat ik het vanilleglazuur hieronder veel minder vaak maakte, dus ik had een nieuwe winnaar nodig. En dat is deze geworden; een chocoladeglazuur dat prachtig, rijk en – heel belangrijk – in een handomdraai te maken is.

Benodigd voor het chocoladeglazuur
genoeg voor 1 taart
200 gram pure chocolade (meer dan 70%) in stukken
4 eetlepels boter
4 eetlepels stroop

  • Smelt heel langzaam de chocolade met de boter. Dat kan in de magnetron op een heel zacht standje, waarbij je steeds controleert of het al zachter wordt. Oppassen, chocolade kan gemakkelijk verbranden in de magnetron! Je kunt het ook au bain marie doen.
  • Als de chocolade en de boter gaan smelten, goed doorroeren. Het mag vrij vloeibaar worden, maar let op, dit gaat heel snel ineens.
  • Roer de stroop erdoor
  • Blijf roeren in de warme massa tot alle chocolade opgelost is
  • Zet de taart op een rooster boven wat bakpapier
  • Schenk het glazuur vanaf het midden op de taart en laat het er langs af lopen. Met een spatel kun je het netjes maken.

Dit glazuur is heel vloeibaar en gaat dus heel gemakkelijk op de taart en ziet er daarna prachtig glanzend uit. Het droogt daarna wel iets doffer op, maar hij blijft prachtig. Het glazuur kun je daarna naar hartenlust versieren. Ik heb hem laatst weer voor de verjaardag van de broertjes gemaakt en toen versierd met frambozen.

***einde update****

Optie twee: vanilleglazuur
Ik wilde graag een vanilleglazuur en al googelend kwam ik op hét recept van de beroemde Magnolia Bakery in New York! (Onder andere van deze episode uit Sex-and-the-City.) Wederom bleek dit een heel vreemd recept te zijn, waarbij je een meel-melk papje moet koken, maar…. het resultaat is echt heel lekker. Zeker het proberen waard!

Benodigd voor het vanilleglazuur:
genoeg voor een drielagen taart
6 eetlepels meel
2 cups/480 ml melk
2 cups/260 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
2 cups/260 gram suiker (ik zou iets minder nemen, vond hem te zoet)
2 theelepels vanille extract

  • Je giet de melk in een middelgroot pannetje en klopt het meel door de koude melk heen. Zorg dat het het mengsel helemaal glad is.
  • Vervolgens zet je de pan op een middelmatig vuur en blijf je CONTINU roeren, totdat het mengsel begint te bubbelen en dik wordt. In het originele recept staat 10 tot 15 minuten, maar ik heb het maar een minuut of 5 gedaan.
  • Laat het vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur, met een stuk waxed paper (ik heb bakpapier gebruikt) direct op het mengsel. Dit duurt ongeveer een half uurtje.
  • In een grote kom klop je de boter zo’n 3 minuten, totdat hij helemaal luchtig is.
  • Voeg beetje bij beetje de suiker toe en blijf nog eens 3 minuten kloppen.
  • Voeg tenslotte het vanille extract toe en klop weer.
  • Nu moet je het afgekoelde meel-melk mengsel erbij gieten. Bij mij was het een soort gelei geworden, die als één grote drilpudding aan mijn bakpapiertje bleef kleven! Maar kennelijk is dat de bedoeling.
  • Vervolgens mix je het nog zo’n 5 minuten totdat het helemaal glad is en wittig.
  • Dek de kom af en zet hem exact 15 minuten in de koelkast.
  • Daarna meteen gebruiken.

SATC-Magnolia-Bakery

Als je een gestapelde taart maakt zoals ik, dan leg je de eerste taart ondersteboven op een bord. Vervolgens spreid je er een flinke dot glazuur over uit. Daarna leg je de tweede taart erbovenop. Dan kun je de rest van het glazuur over de taart verdelen. Genieten maar!

Zou je het aandurven, een taart met mayonaise? Hebben jullie nog rare recepten?

PS Wat je na deze taart moet doen en een magazine vol lekkers

{fotocredits onderste foto: Sex and the City via de leuke blog van Joyce Sintnicolaas}

 

4 comments on “Saturday Sweetness: de vreemdste maar lekkerste chocoladetaart ooit!

  1. Liet

    MMMMMmmmmmmm lekker ziet het eruit en héél Apart !!! Bravaaaaaa <3

    1. Noraly Post author

      Thanks! Maak jij ook wel eens taarten?

  2. Irene

    Hallo Noraly, in het oorspronkelijke engelstalige recept van deze mayonaise/chocoladetaart worden ook 3 eieren gebruikt. Die vind ik niet terug in jouw versie. Kun je die inderdaad weglaten zonder gevolgen voor de smaak?

    1. Noraly

      Hoi Irene, het originele recept is over de jaren inderdaad aangepast, maar ik gebruik altijd deze versie hier, zoals hij oorspronkelijk was. Dus dat gaat goed. Succes!

Leave a reply

required

CommentLuv badge