perline met erwtjes

Ik ♥ diepvrieserwtjes! Er gaat om de week bijna een zak doorheen. Het zijn onvolprezen, zoete, frisgroene bolletjes gezondheid. Hieronder 9 redenen waarom ik er geen genoeg van kan krijgen.

  1. Ze zijn heerlijk, bijna net zo lekker als verse! En je kunt ze echt overal doorheen doen.
  2. Je kunt doperwtjes lang in je vriezer bewaren, dan heb je altijd groenten in huis.
  3. Ze zijn heel gezond: doperwtjes zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, coumesterol, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en fosfor. Ze bevatten veel vezels en weinig calorieën.
  4. Zelfs je kleuter vindt ze lekker, want doperwtjes zijn zoet en je kunt ze één voor één voor één uit je eten pulken.
  5. Ze zijn grappig. (Wat is klein, groen en draagt een gewei? Precies.)
  6. Omdat ze in Nederland verbouwd worden, zijn ze ook nog eens milieuvriendelijker dan groenten die van ver komen.
  7. Als je een gekneusde vinger of verzwikte enkel wilt koelen, past een zak diepvrieserwtjes er gemakkelijk omheen.
  8. Je kunt gare erwtjes van je lepel schieten of rauwe blazen door een pvc buisje.
  9. Ze passen perfect in één van mijn favoriete simpele pastagerechten: perline in roomsaus. Of eigenlijk dus, pareltjes met erwtjes.

perline met erwtjes 2

Ingrediënten
voor 2,5 persoon
1 pak perline met ham
1 bekertje slagroom
1 eetlepel maizena
100 gram geraspte Parmezaanse kaas (vers of uit een zakje)
Zoveel diepvrieserwtjes als je lekker vindt (ik gebruik meestal zo’n 1,5 cup/200 gram, het komt niet zo nauw)
Een beetje olijfolie extra vergine

  • Als je verse Parmezaanse kaas gebruikt, rasp die dan eerst. (En doe in dat geval wat meer dan 100 gram, mmm!) Anders gebruik je gewoon een zakje.
  • Breng water met wat zout aan de kook.
  • Leg de perline erin, zet een stoommandje bovenop de perline in het water en strooi daar de bevroren erwtjes in; doe de deksel erop.
  • (Als je geen stoommandje hebt, kun je ook de erwtjes in een aparte pan of in de magnetron koken of stomen. Maar een stoommandje is echt super voor alle groentes, ik gebruik hem bijna iedere dag. Dit is degene die ik heb).
  • Laat de pasta met erwtjes gaar worden (het duurt wat langer vanwege de bevroren erwtjes in het water, bij mij ongeveer een minuut of 6; gewoon even proeven of de erwtjes al zacht maar nog wel knapperig zijn).
  • Ondertussen giet je de slagroom in een klein pannetje en zeef of strooi je de maizena over de koude slagroom heen.
  • Verwarm op matig vuur, terwijl je constant roert met een garde, tot de slagroom wat dikker wordt.
  • Niet te hard verwarmen, dan kookt de slagroom over.
  • Als de slagroom dikker geworden is, roer je het grootste gedeelte van de geraspte kaas erdoor. Bewaar een beetje om erover te strooien.
  • Giet de pasta en erwtjes af als ze gaar zijn.
  • Roer de perline door de saus en schep in diepe borden (of beter nog: in kommetjes).
  • Verdeel de erwtjes erover en druppel wat olijfolie erbovenop.
  • Strooi tenslotte Parmezaanse kaas eroverheen.

Klaar! Zou je het een keer proberen? En wat zijn de simpele, lekkere gerechten die jullie bijna ieder week wel een keer maken?

PS De beste chocoladetaart met…. mayonaise?!

7 comments on “9 redenen om ook diepvrieserwtjes in je hart te sluiten (net als ik)

  1. Noraly

    Oeh, Aleksandra, die van jou klinkt ook lekker.

  2. Liet

    Mmmmmmmmm lekker en die doperwtjes schieten hè,dat deden we met een deel van de klas met een chique schooletentje(alle klassen en ik weet niet meer waarom) in Krasnapolski te Amsterdam,wij lachen en leraren woedend!!! Heb nog wel eens de neiging die ik gauw onderdruk hoor :-)

  3. Noraly Post author

    Hahaha, ik kan het me levendig voorstellen!

  4. Cari van Rood

    Onze vaste pasta topper – met diepvrieserwtjes: een sjalotje fruiten in olie, ca 100 g chorizo in blokjes erbij, tomatensaus/passata, een flinke hand erwtjes, even laten sudderen. Ondertussen pasta koken (wij nemen meestal penne rigate) en door de saus husselen. Lekker veel peper en geraspte (parmezaanse) kaas erdoor, hmmm!

    1. Noraly Post author

      Mmm, klinkt ook lekker. Ik durf normaal niets met chorizo omdat het ooit een keer niet bevallen is, maar wellicht toch maar weer eens proberen!

Leave a reply

required

CommentLuv badge