Renaldi Touching Strangers - Jessie and Michael
Via Naomi zag ik deze week een filmpje waar ik kippenvel van kreeg: Touching Strangers van Richard Renaldi. Steeds poseren 2 of meer mensen die elkaar niet kennen in intieme poses. Het levert prachtige beelden op.

Renaldi had in 2003 al een project See America by Bus, waar hij mensen op Greyhound stations fotografeerde. “Ik vroeg dan aan 2 mensen die elkaar niet kenden of ik ze samen mocht fotograferen”, vertelt hij. Dat leverde steeds zulke mooie ervaringen op, dat hij een apart project maakte van het fotograferen van onbekenden alsof het elkaars beste vrienden of geliefden zijn.

Renaldi Touching Strangers - unknown 1

In het filmpje wordt ook verteld hoe bijna alle mensen die meewerkten iets bijzonders overkwam: ze kregen oprecht het gevoel dat ze om de onbekende ander gaven. Enkel en alleen doordat ze elkaar moesten aanraken voor de foto!

Ik vind dat zo intrigerend. Instinctief weet je hoe belangrijk het aanraken van je kindje is, of het aangeraakt worden door je partner, maar ik stond er versteld van dat het ook geldt voor complete vreemdelingen. (Wat me ook altijd bij is gebleven: toen mijn oma nog leefde hield ze me een keer langer vast dan gebruikelijk. “Dat mis ik zo“, zei ze, “sinds je opa is overleden.” En ik realiseerde me toen voor het eerst dat als je partner wegvalt, niemand je meer dagelijks vasthoudt…)

Wetenschappelijk klopt het ook. Het Touch Research Institute bijvoorbeeld heeft hier volop onderzoek naar gedaan: Door drie keer per dag te knuffelen en masseren groeien baby’s 47% sneller; bij depressieve volwassenen wordt minder van het stresshormoon aangemaakt en juist meer serotonine, het lichaamseigen anti-depressivum; daarnaast vermindert aanraking pijn; en het verbetert je immuunsysteem.

Reden genoeg om niet zo schichtig te reageren als iemand die ik niet ken me aanraakt. Het is gewoon goed voor je! (Dat wordt lastig, ik heb daar normaal een hekel aan.) Hieronder volgen een aantal foto’s uit Renaldi’s bijzondere project.

Renaldi Touching Strangers - unknown 4
Renaldi Touching Strangers - unknown 3
Renaldi Touching Strangers unknown 2
Renaldi Touching Strangers - Nathan and Robyn
Renaldi Touching Strangers - Jeanette and Alan
Renaldi Touching Strangers - Michael and Kimberly
Renaldi Touching Strangers - Tari Shawn and Summer
Renaldi Touching Strangers - Alfredo and Jessica

Het filmpje over deze Touching Strangers serie is ook de moeite van het kijken waard. Meer van Richard Renaldi’s werk vind je hier. Ik vind het prachtig. En jullie?

PS een andere veelbelovende fotografe en thee kan ook zorgzaam zijn (en op zoek naar een partner)

2 comments on “Touching strangers // hoe bijzonder aanraken is

  1. Liet

    Prachtig!!! Ga ik delen op Fb en Noor Bravaaa ,je borrelt over van ideen en de een nog leuker,lieve,intenser dan de andare <3

Leave a reply

required

CommentLuv badge