Rures violin

Ik kreeg een heel intrigerend boek toegestuurd, over een duister familiegeheim.

“Soms is een geheim heel intiem, is het zo kwetsbaar dat je het nauwelijks durft aan te raken, bang het te betasten met je vingers, je woorden of fantasieën. Want je weet niet wat het geheim gaat doen, wat het bij je oprakelt terwijl je er nietsvermoedend langsloopt en je plotseling angst en woede ruikt. Wegduiken helpt niet, je pantser is te dun, het geheim baant nietsontziend zijn weg door je leven.” (uit: De viool van mijn moeder, door Yvonne van den Berg)

yvonne van den berg - de viool van mijn moeder

Het is een prachtig verhaal over het jonge meisje Else, dat erachter komt dat haar lieve opa in Amsterdam vroeger een NSB’er was. Wat dat is weet ze niet, maar langzaamaan snapt ze dat dit iets heel ergs geweest moest zijn, omdat ze er met niemand over mag praten. Dan vindt ze op zolder de viool van haar moeder, die naar het conservatorium had gewild, maar uiteindelijk in kampen speelde voor lotgenoten. Het maakt de moeizame relatie die ze met haar moeder heeft nog ingewikkelder.

Ken je dat? Dat je zo in een verhaal opgaat dat je niet op kunt houden met lezen, maar tegelijkertijd niet wil dat het boek eindigt? Ik heb dat nu! (En aangezien ik maar een paar bladzijden per dag lees voor het slapen gaan, duurt het gelukkig nog wel even :) Ik ben heel benieuwd hoe het eindigt.

Ken je het boek of lijkt het je wat? Wel toevallig; het thema is een beetje vergelijkbaar met dit boek. Wat lees je zelf momenteel?

PS Bonus: hier vind je de muziek uit het boek. En een rare tip die nog veel beter werkt dan lezen om in slaap te vallen.

{Fotocredits bovenste foto: Rures}

2 comments on “De kracht van muziek

  1. Liet

    Lijkt mij een goed boek want we weten vele over de jodenvervolging,Nazi’s,Verzet maar over deze groep Nederlanders west men niet veel, althans ik niet! Ben aan de laatste 50 bladzijden va n een prachtig boek van Isabelle Allende bezig.Italiaane titel I Racconti di Aquila e Giaguaro,3 episodes,het boek komt voort uit verhalen die ze aan haar kleinkinderen(geloof ik) vertelde( de verhalen van de Arend en de Puma of iets dergelijks :D

    1. Noraly Post author

      Ja ik ken het boek! Leuk! Wat ga je hierna lezen?

Leave a reply

required

CommentLuv badge