Het geheim van ’s werelds gelukkigste steden

rperks getting closer to doing hats
Voor wie nog aan het twijfelen was om een baan dichterbij huis te zoeken: “Als je het lange pendelen tussen huis en werk verruilt voor een korte wandeling, heeft dat hetzelfde effect op je geluksgevoel als wanneer je een nieuwe liefde vindt.” Zo eenvoudig kan het zijn.

Volgens dit artikel zijn de gelukkigste steden op de wereld, die waar je lekker kunt wandelen, fietsen en buiten spelen. Waar er ruimte is gemaakt voor fietspaden, de luchtkwaliteit niet verpest wordt door uitlaatgassen en waar veel groen is. Andersom werkt het helaas ook. Zo zijn Londenaren kennelijk een van de meest ongelukkige mensen van Groot-Brittannië. De crux van geluk zit hem in het bewegen. (Dat wisten we al, toch? Alleen doen we – ik – er niet altijd wat mee.)

Dus, ik heb een goed voornemen: ik ga vaker fietsen! Ook als het heel koud is…

Mijn favoriete stuk uit het artikel is namelijk: “Sometimes, he said, he would pick up his three-year-old son from nursery and put him on the back seat of his tandem bike and they would pedal home along the South Saskatchewan river. The snow would muffle the noise of the city. Dusk would paint the sky in colours so exquisite that Judge could not begin to find names for them. The snow would reflect those hues. It would glow like the sky, and Judge would breathe in the cold air and hear his son breathing behind him, and he would feel as though together they had become part of winter itself.”

rperks1 coffee outside

Er staat nog zoveel meer interessants in; bijvoorbeeld dat als je lang moet autorijden naar je werk, je meer stress ervaart dan gevechtspiloten of oproerpolitie. En dat je maar liefst 40% meer moet verdienen, om net zo gelukkig te zijn als iemand die naar zijn werk kan lopen. (40 procent meer!) Fietsers daarentegen voelen zich verbonden met de wereld en “hun reizen zijn zinnelijk en fysiek”.

Fiets jij naar je werk? Of ga je met de auto, en dan is de hamvraag natuurlijk – herken je die stress? En kun je ook zo genieten van fietsen?

PS Deze week volgen nog meer cadeautips voor de feestdagen

{Credits: artikel via Yulia en foto’s van rperks1}

 

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. Een dag niet gefietst is een dag niet geleefd…ik fietst al meer dan 20 jaar als wijkzuster door Goirle als een van de weinige….heerlijk! Alle seizoenen , behalve als het regent ! Ga ervoor Noor !!

 2. Ik heb het geluk dat ik – na 6 jaar meer dan een uur enkele reistijd per trein – nu al 3,5 jaar op de fiets naar mijn werk ga/kan en ik herken het heerlijke gevoel dat dat geeft helemaal! Helaas herkent Romke de andere kant… je moet wat overhebben voor een gave job… dilemma blijft: ga je allebei een beetje reizen of zorg je dat 1 van beide dichtbij huis werkt om stress met school-/creche-tijden te voorkomen?

  1. Als je weet hoe het is waardeer je het misschien nog wel meer. Ja en ik ken het dilemma! Wij hebben ook gekozen voor 1 iemand dicht bij de crèche en 1 iemand reizen. Maar dat kan soms best pittig zijn inderdaad.

 3. Ik heb 7,5 jr naar DE kunnen fietsen, maar nu naar m’n new job niet meer. Ook al is het maar 15 km, met dit regenweer sta ik steeds vast in het verkeer en dat frustreert zo….kon ik maar weer fietsen ;-)

 4. Wel niet voor werk maar als het even kan zit ik op de fiets en na 50 m begin ik vanzelf te glimlachen,met sneeuw weet ik niet hoor,ik denk bang om uit te glijden maar dan loop ik met ijzers onde m’n schoenen,dat wel hahaha

 5. Hello blogger, i must say you have high quality posts here.
  Your website can go viral. You need initial traffic boost only.
  How to get it? Search for; Mertiso’s tips go viral
  76Fermin plaatste onlangs…76Fermin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge