Koningin van de Nacht

koningin van de nacht

Superleuk nieuws als je fan bent van Yvonne Keuls! Ze heeft een nieuw boek geschreven, Koningin van de Nacht, dat begin deze week is uitgekomen.

Yvonne Keuls was mijn eerste kennismaking met de Indische cultuur. Hoe ik heb gesmuld van al haar verhalen over Indische tantetjes (met namen als tante Toetie, tante Mekkie en tante Bel), heel veel en lekker eten, familiefeestjes en ‘mevrouw mijn moeder’! Het heerlijkst vond ik haar conversaties, waarbij ik de accenten bijna kon horen in mijn hoofd. Zoals bij dit fragment uit ‘Indische Tantes’.

‘Zo, bén je daar eindelijk…’ zei ze op verwijtende toon, ‘ik lig hier al twee dagen en die mevrouw naast mij doet niks anders dan snurken… Kijk voor mij even waar ze mijn fles sherry hebben gelegd…’
‘Sherry .. ??’ vroeg ik, maar Tante Bel viel meteen in: ‘ik kom hier met mijn koffertje met al mijn medicijn en mijn nieuwe nachtpon en de zuster maakt meteen mijn koffer open, nog vóór ik die sherry uit mijn nachtpon kon halen. Ze ség: mág niet… en ze neemt mee… In die kast daar, geloof ik, heeft ze gedaan… ajo dán, ga kijken…’

boeken yvonne keuls

Ik ben gek op haar boeken. En deze klinkt weer heel mooi. Het gaat over de zevenjarige fantasierijke Daan, die uit een muzikaal gezin komt. De setting is Den Haag in 1940. Daans overleden moeder was een groot violiste, zijn joodse vader is een begaafd pianist. Ook voor Daan zelf ligt een toekomst in de muziek in het verschiet. Maar dat is niet wat hij wil. Als de oorlog uitbreekt vlucht zijn vader in zijn muziek. Terwijl zijn tante samen met de buren een onderduikruimte tussen de huizen creëert, raakt zijn vader bevriend met een Duitse officier met wie hij de liefde voor muziek deelt en piano speelt. Voor Daan zelf is de oorlog vooral één groot avontuur. Maar uiteindelijk moeten ze beiden de realiteit onder ogen zien.

Ik ga het lezen! Wat denk jij? Ken je haar boeken? En lijkt deze je wat?

PS 2 prachtig geïllustreerde kinderboeken en een doorgeefboek

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. waarom zie ik dit stuk nu pas!!! Stom van me en jaaaaa ben grote fan van Yvonne Keuls maar de leukste vind ik toch en ook in andere boeken(heb vershillende van jou gekregen Noor)wanneer er een indisch tintje aanhangt,weet je nog dat ze op de passar……(weet niet meeer,malam?) haar laatste boek voor me gesigneerd heeft,laatste boek toen hoor1

    1. Ja, dat was op de Pasar Malam! Ik hou ook het meeste van haar Indische boeken. Ik hóór het haar gewoon voorlezen dan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge