Betaalbare kunst vinden

Vettriano, the Singing Butler
Al sinds ik mijn eigen studentenkamer had in Maastricht, ben ik op zoek naar mooie dingen om aan de muur te hangen. Met een studentenbudget bleven de aankopen vaak beperkt tot de kunstposters die ieder half jaar op de campus werden verkocht. Ken je die? En wie had deze deze Dalí ook? ;)

Mijn eerste iets grotere uitgave was een ingelijste print van The Singing Butler van Vettriano. Qua originaliteit maar een haartje beter dan Dalí, maar ik was er helemaal weg van. Hij hing recht voor het oude slaapbankje van mijn oma, en als verliefde student kon ik er uren naar staren en bij wegdromen.

Wat was jouw eerste betekenisvolle stuk? Van mijn ouders kreeg ik mijn eerste echte schilderij. Een schip, of iets wat daarvoor door moest gaan, van Anton Heyboer. Het was groot en modern in hardblauwe en roze tinten en ik moest er in het begin erg aan wennen. Maar ik hield wel meteen van de voelbare klodders verf op het papier. Vanaf dat moment wilde ik meer ‘echte’ kunst, maar hoe kom je aan mooie schilderijen zonder een maandsalaris op te moeten offeren?

Een hele fijne oplossing die ik pas een paar jaar geleden ontdekte, is de kunstuitleen. Je kunt er al voor 10 euro per maand een schilderij huren. Zo ideaal! Zolang je huurt mag je ook steeds van schilderij wisselen, dus je kunt ‘proefhangen’, of gewoon telkens de uitstraling van je kamer veranderen.

Twee van onze huidige schilderijen komen er vandaan. En al vind ik het principe dat je mag wisselen geweldig; wij wilden ze niet meer teruggeven en hebben ze stukje bij beetje gekocht (dat kan namelijk ook). Soms vind ik het echter gewoon interessant om te kijken wat er nieuw is. Als je het leuk vindt, volgen hieronder een aantal nieuwe kunstwerken uit de collectie van Den Haag.

casper_faassen-zonder_titel_15

Casper Faassen (zonder titel)

jorg_de_vries_humel-doorlopend (1)

Jorg de Vries Humèl- Doorlopend

theo_koster-zonder_titel_56

Theo Koster (zonder titel)

crail_moansburg-voyage_voyage_iv
Crail Moansburg – Voyage Voyage IV

karin_vermeer-zonder_titel_2

Karin Vermeer (zonder titel)

karin_vermeer-ann_o
Karin Vermeer – Ann O.

willem_van_scheijndel-happy_at_last

Willem van Scheijndel – Happy at last

Hoeveel je precies moet betalen hangt af van de waarde van het schilderij. Je betaalt per maand 1,75% van de waarde aan huur, of 3,75% als je net als wij het schilderij uiteindelijk wilt kopen. (Hier staat meer informatie over huren en kopen.)

Nog een tip: ga bij meerdere kunstuitlenen in de buurt kijken. Onze schilderijen hebben we in Leiden gevonden.

PS De kracht van muziek en een geweldig fotografieproject

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge