De kracht van kwetsbaarheid

201312 Lelie

201312 Aidan

Soms heb je van die filmpjes die je om de zoveel tijd weer tegenkomt op internet, en iedere keer precies op het goede moment. Op de vooravond van de jaarwisseling wilde ik graag terugblikken op deze geweldige TED Talk van Brené Brown die ik afgelopen week weer zag, over de kracht van kwetsbaarheid.

Ken je hem? Het is al een oudje, uit 2010, maar hij lijkt iedere keer meer van toepassing. Brené onderzoekt als analytische researcher wat ten grondslag ligt aan ‘verbinding’ en doet daarbij een ontdekking. Namelijk dat als je mensen naar hun verhalen over verbinding vraagt, ze je vertellen over de momenten dat ze zich buitengesloten voelden, zich schaamden en zich niet waardevol genoeg voelden voor wat dan ook. We kennen het allemaal, niet?

“The thing that underpinned this was excruciating vulnerability, this idea of, in order for connection to happen, we have to allow ourselves to be seen, really seen.”

201312 Lelie Aidan

Misschien is het omdat ik nu moeder ben, misschien is het omdat ik op deze blog me soms ook naakt en kwetsbaar voel, maar dit stukje raakte mij nu als nooit tevoren. In haar speech geeft Brené ook aan waar de oplossing ligt.

“There was only one variable that separated the people who have a strong sense of love and belonging and the people who really struggle for it. And that was, the people who have a strong sense of love and belonging believe they’re worthy of love and belonging.”

“That’s it.”

“They believe they’re worthy.”

Het klinkt zo simpel. Het enige wat je hoeft te doen is geloven dat je het waard bent. (Waarom vinden we dat dan soms zo moeilijk?) En als je dat gelooft, dan kun je je ook kwetsbaar opstellen.

“The other thing that they had in common was this: They fully embraced vulnerability. They believed that what made them vulnerable made them beautiful. They didn’t talk about vulnerability being comfortable, nor did they really talk about it being excruciating — as I had heard it earlier in the shame interviewing. They just talked about it being necessary. They talked about the willingness to say, “I love you” first, the willingness to do something where there are no guarantees, the willingness to breathe through waiting for the doctor to call after your mammogram. They’re willing to invest in a relationship that may or may not work out. They thought this was fundamental.”

Aidan en Lelie handjes

201312 Aidan en Lelie

Het klinkt zo hoopvol! Kun je er iets mee? (Wanneer voel jij je kwetsbaar?) Voor mij is het een hart onder de riem voor de soms persoonlijke blogs. En een geheugensteuntje, over hoe het niet je taak is kinderen te perfectioneren, maar om ze te leren zich waardevol te voelen. (Over goede timing gesproken!)

“Our job is to look and say, “You know what? You’re imperfect, and you’re wired for struggle, but you are worthy of love and belonging.” That’s our job. Show me a generation of kids raised like that, and we’ll end the problems I think that we see today.”

Bekijk het filmpje als je wilt, het is prachtig.

PS Mijn feelgood geheimpje en de beste tips om in slaap te vallen

{Credits: TED.com}

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Mooi zeg! I love vulnerabilty!!!
    Kwetsbaarheid zorgt dat je altijd dichtbij jezelf blijft. Hoe kwetsbaarder je je op durft te stellen hoe meer je in balans bent met jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge