Wat alle perfectionisten verkeerd doen

20131124_161353_resized

20131124_161238_resized

20131124_161213_resized

Goed nieuws voor de perfectionisten onder ons: het is beter om strategisch te kiezen en bepaalde dingen heel bewust middelmatig te doen. Echt waar. Ik las dit artikel en het raakte een gevoelige snaar. Als je jong bent wordt je geacht overal in uit te blinken; op school, in je sport, op studieverenigingen, op creatief gebied en sociaal gebied. Dat is niet alleen doodvermoeiend, het is ook nog eens compleet verkeerd.

Het klinkt zo logisch en je hebt het al honderd keer gehoord: het is onmogelijk om alles perfect te doen. Je kunt niet tegelijkertijd miljonair worden, een afgetraind lijf hebben, een hecht gezin opbouwen en een actief sociaal leven leiden. Dat wéét je. En toch zijn we (ben ik althans) altijd bezig met alle ballen even hoog te houden. Terwijl dat precies is waar het om draait: kiezen waar je goed in bent en prioriteiten stellen.

Na je tienerjaren raak je meer en meer vertrouwd in je eigen vel; je omarmt waar je goed in bent, maar vooral ook accepteer je je zwakheden. Dat is eigenlijk twee keer goed nieuws, want iedere mindere eigenschap is de keerzijde van een goede eigenschap.

Kun je geen keuzes maken? Gefeliciteerd, dan ben je heel goed in het bekijken van alle kanten van een probleem. Ben je niet praktisch? Dat is wellicht omdat je een visionair bent.

Wat me echt raakte: Het doel van volwassenheid is niet om een succesmachine op elk gebied te zijn. Het doel is juist om jezelf te polariseren. Het doel is om je sterke punten nog sterker te maken, in plaats van je zwakheden te verbeteren.

Want dat is natuurlijk meteen het lastige. Niet zozeer om je sterke punten te verbeteren, maar jezelf toestaan om je zwakheden zwak te laten zijn. “It’s allowing ourselves to suck. It’s letting go of promising roles and opportunities that are just not a fit. It’s giving up on old dreams.”

En dat doet pijn. Want in feite staat daar dat niet alles wat je probeert automatisch een succes wordt als je er maar vol voor gaat. De truc zit hem in kiezen wat voor jou belangrijk is. En daarna, in het laten gaan van de rest.

Wat je dan moet laten gaan? In het artikel staat een heel rijtje met suggesties: rijkdom, status, een schoon huis, modebewust zijn, een mooie auto hebben, überhaupt een auto bezitten, er geweldig uitzien in bikini, trainen voor de triathlon, trouwen, kinderen krijgen, je eigen bedrijf starten, de wereld veranderen, een vegan dieet volgen, een paleo dieet volgen, een rijk spiritueel leven leiden, gezond blijven, rond de wereld reizen, creatief zijn, een actief sociaal leven hebben, netwerken, het nieuws lezen. Je kunt namelijk moeilijk alles als prioriteit stellen.

Wat zou jij dan laten varen? Ik vind het lastig. De eerste drie? De droom van ooit weer een eigen bedrijf te hebben? En het belangrijkste: Wat zou je dan meer willen gaan doen…

Uiteindelijk geeft het kiezen je de rust en ruimte om je te focussen op de dingen die voor jou belangrijk zijn – ook al vindt iedereen om je heen de dingen die je laat varen wél belangrijk. En die rust en ruimte moet je vooral ook heel letterlijk zo gebruiken: relax, ga slapen, ga naar buiten, geniet van de mensen om je heen.

PS Kritiek en de regel van vijf en hoe je zonder stress in slaap kunt vallen

{Credits: Forbes}

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge