8 opmerkingen die je als moeder niet wilt horen

stepford wives 1

Om je weekend met een grote glimlach te starten heb ik Elise gevraagd een gastblog te schrijven. Ze heeft een geweldige, scherpe en humoristische stijl en ik lig altijd dubbel om haar stukjes! Dus, hier komt ie… Hoop dat je het leuk vindt.

stepford wives 6

8 opmerkingen die je als moeder niet wilt horen

(Geldt trouwens ook voor vaders)

1. Hij is moe hoor!
Daarmee bedoelt het omaatje achter jou in de rij van de kassa: “In mijn tijd lagen kinderen voor het middagslaapje gewoon in hun reine, rustige, regelmatige bedje.”

Antwoord
Zeg maar gewoon ja. Dat wil ze horen. Al is je volkomen uitgeslapen kind natuurlijk alleen maar uit z’n hum omdat hij liever in de speeltuin zit dan in een stervensdrukke Albert Heijn vol bemoeizieke omaatjes.

2. Heb je al Venkelthee geprobeerd?
Je baby huilt al 2 maanden lang 24 uur per dag, 7 dagen in de week en je hebt alles, alles, álles geprobeerd tegen darmkrampjes, tot craniosacrale Gestallt therapie in Hongarije aan toe dus JA, ook die gedoodverfde venkelthee en NEE natuurlijk werkte dat niet.

Antwoord
Zoiets als hierboven, liefst wat minder overspannen verwoord. Je moeder, tante, zus of brave buurvrouw bedank je natuurlijk enthousiast voor die gouden tip waar je zelf nooit op had kunnen komen en die heus niet al in elk babyblad staat.

stepford wives 2

3. Hij is wel klein voor z’n leeftijd hè?
Vrouwen die dit zeggen – ja, vrouwen ja: mannen missen hiervoor een intrinsiek soort valsigheid (ook voor vraag 4, 5 en 6 overigens) – hebben het talent om jou met een stralende glimlach een slagersmes in het hart te steken. Dus hou je vooral niet in.

Antwoord
“Klopt. Maar hij heeft een uitzonderlijk grote piemel.” Hee, waarom zou je liegen?

4. Wat praat hij weinig, lees je wel genoeg voor?
Eerlijk is eerlijk, je bent nou niet echt het type dat veel tijd in z’n kinderen steekt. Toch? Met je full-time baan? En al die naschoolse opvang? Háár kind praat als een prins, dat snap je. Want in haar gezin vinden ze quality time wél belangrijk.

Antwoord
“Voorlezen? Moet dat? Hij leert toch al praten van Dora en Sponge Bob?”

stepford wives 4

5. Hij zou nu toch echt moeten (vul hier een basisvaardigheid in)
Deze vraag krijg je óf van het consultatiebureau óf van je schoonmoeder die net “Oei ik groei!” uit haar hoofd heeft geleerd en dit projecteert op haar eerstgeboren kleinkind. En tegen oer-Hollandse statistieken kun je frustrerend weinig beginnen.

Antwoord
“Van wie moet dat? Niet van mij in ieder geval.”

6. Die van mij kan al lang (vul hier een basisvaardigheid in)
Die van haar kon al zwemmen op z’n derde. Nou ja, watertrappelen. Oké met vleugeljes maar dat is een detail. Los fietsen kon hij al met 1,5. Goed, z’n vader liep wel altijd mee en had hem een soort van continu vast, maar toch. Hoe dan ook, het is een kind dat snel dingen oppikt. In ieder geval sneller dan het jouwe.

Antwoord
“Jeetje. Wat on-ge-loof-lijk knap zeg! Nee serieus: ik geloof het gewoon niet!” En daar dan zo neutraal mogelijk bij kijken.

stepford wives 5

7. Lust hij een snoepje?
Ja natuurlijk lust hij zo’n joekel van een felgekleurde E-nummer lolly waar je tanden van uitvallen als je er alleen al naar kijkt, hè hè. Fijn dat de speelgoedwinkel medewerker dat vraagt waar je kind bij is. Je kunt er moeilijk ‘nee’ op antwoorden. Ben jij weer de heks die het gedaan heeft.

Antwoord
Er zijn twee mogelijkheden. ‘Ja’ zeggen en je kind ’s avonds drie keer zo lang z’n tanden laten poetsen. ‘Nee’ zeggen en haarfijn uitleggen waarom lolly’s uitdelen aan kinderen in this day and age geen goed idee is. Dan maar een heks.

8. Heb je even?
Sowieso heb je nooit ‘even’ zodra je moeder bent. Maar als iemand dit tegen je zegt die ook maar enigszins de behoefte kan hebben iets negatiefs over jouw kind te spuien (de juf, de oppas, een moeder na afloop van een speeldate) moet je maken dat je wegkomt.

Antwoord
“Ik niet, maar mijn man wel. Hier is zijn nummer!”

stepford wives 8

Bedankt, Elise!

Wil je meer van haar weten? Elise is tekstschrijfster en moeder van drie kinderen, waarvan de oudste zwaar gehandicapt is. Daar blogt ze met net zoveel humor als hierboven over op www.spastischkind.nl. (En vanwege deze briljante blog heb ik haar gevraagd iets voor jullie te schrijven!)

Fijn weekend iedereen!

PS Ouders die dit doen zijn geweldig!

{Fotocredits: The Stepford Wives van Paramount Pictures and Dreamworks Pictures}

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Heel heel erg leuk en echt in de stijl van Eld,ok Elise! En die foto’s,heb de film al 2 keer gezien enig gewoon!! <2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge