Moederhart: 8 verrassende weetjes over borsten

201306 borstvoeding 2

Poeh, even slikken om dit te publiceren, het is nogal intiem. Als je dat vervelend vindt, moet je ook zeker niet verder lezen. Maar we zijn hier onder vriendinnen, niet? En ikzelf had dit heel graag willen weten toen ik zwanger was; juist de dingen die niemand je vertelt. Hieronder de verrassende dingen die ik over borsten heb ontdekt als moeder (en die je pas ervaart als je borstvoeding geeft)…

1. Melk komt met een enorme kracht naar buiten!
Je borsten moeten in het begin nog een beetje ‘afgesteld worden’. Dat betekent, dat ze in eerste instantie veel te veel melk aanmaken om aan de behoefte van je baby te kunnen voldoen. Die melk bouwt zich op in melkkliertjes en je borsten staan in het begin steeds letterlijk op springen. Je hoeft bij wijze van spreken dan maar aan je kindje te denken en met de kracht van een hogedrukspuit komt de melk er al uit. Gelukkig vinden je borsten al snel een ritme en wordt het nooit meer zo erg als tijdens die eerste stuwingsdagen. Al riskeert iedere baby die zijn hoofdje mid-voeding wegdraait een nat gezichtje.

201306 borstvoeding

2. Je borsten geven tegelijkertijd melk
Als je je kindje aan de borst legt, dan moet het eerst een tijdje ‘droog’ zuigen. Je lichaam weet dan dat er melk verwacht wordt en met een tintelend/prikkend gevoel begint deze dan na een poosje te stromen. Maar wat mij verbaasde was dat je borsten, als ze vol zitten, tegelijkertijd melk geven tijdens de eerste paar seconden. De andere borst doet als het ware even mee. Dit betekende vooral in het begin veel natte shirts… Een tip: zorg voor goede borstpads, of zoogkompressen (ik vind de wegwerpvariant veel beter vocht opnemen dan de uitwasbare) en check ’s ochtends vóór je gaat voeden of ze nog op de goede plek zitten.

3. Je borsten kunnen onafhankelijk van elkaar groeien
Niet leuk. Als je kindje standaard meer drinkt tijdens de voeding waarbij je bijvoorbeeld begint met links, dan wordt die borst ook harder gestimuleerd. Hij geeft dan de volgende keer meer melk, waardoor je kindje meer drinkt, waardoor die borst weer meer gestimuleerd wordt, etc. Een borst kan op die manier dan wat groter worden dan de andere, omdat hij vaker ‘onder spanning’ staat. (Deze keer heb ik er daarom op gelet iedere voeding twee borsten aan te bieden, zodat de stimulans wat meer verspreid zou zijn. Ik weet niet of het daardoor komt, maar deze keer is er meer… symmetrie. ;)

4. Je verbrandt wel 500 calorieën per dag!
Dat is enorm veel! Zelfs als je stil zit en niets anders doet dan borstvoeding geven, verbrand je dus al een kwart van de calorieën die een gemiddelde vrouw per dag tot zich neemt. Geen wonder dat borstvoeding normaliter behoorlijk helpt om, ondanks alle taartjes en chocolade, wat van je zwangerschapskilo’s kwijt te raken.

5. Daardoor heb je de hele dag honger en dorst
Je kunt eten als een paard. Bij iedere maaltijd weer. En tussendoor. (En dáár tussendoor.) Maar dat klopt ook, want je moet ergens die energie voor je kleintje vandaan halen. Bovendien geeft je lichaam ook nog eens voorrang aan de moedermelk als het om vitamines gaat. (Achteraf geen wonder dus dat ik de hele tijd zin in spinazie heb!) En je BLIJFT maar drinken. Vooral ’s ochtends na de eerste voeding kan ik letterlijk niet wachten om 2 grote glazen water achter elkaar op te drinken. En thee drink ik zo ongeveer per liter.

201312 lelie
201312 lelie 2
201312 borstvoeding

6. Baby’s zijn melkjunkies
Het is absoluut vertederend om te zien hoe gek kleine baby’s op melk zijn. Weet je hoe je soms zelf trillende handen kunt hebben van de honger (althans ik)? Baby’s doen dat trillen ook, maar dan op de meest schattige manier met hun hoofdje. Lelie houdt haar knuistjes gebald in de lucht, haar mondje wijd open en gaat heel snel van links, naar rechts, links, rechts, links, rechts WAAR IS IE NOU?  En als ze dan eindelijk de melktoevoer gevonden heeft, draaien haar oogjes bijna weg van genot en verstilt ze helemaal terwijl ze opgaat in grote slokken melk. (En op zo’n moment zou ik altijd een baby willen hebben, om dat maar nooit te hoeven missen.)

7. Je ervaart zelf ook een soort ‘high’ terwijl de melk stroomt
Letterlijk. Je lichaam is zo ingesteld dat de melk pas begint te stromen (de zogeheten ‘toeschietreflex’), doordat het hormoon oxytocine wordt afgegeven. Oxytocine heet ook wel het knuffelhormoon, of het relaxhormoon en het zorgt ervoor dat je je liefdevol en rustig voelt. Ikzelf word er vooral extreem slaperig van. Het moment dat ik borstvoeding geef word ik loom en vallen mijn ogen bijna dicht.

8. Je borsten worden ineens seksloze melkvoorzieners en dat vind je nog normaal ook
Ze hebben je al die tijd een gevoel van sexy vrouwelijkheid gegeven en dan…. ligt er ineens een zoet lief baby’tje aan te drinken. Stiekem heb ik het me wel eens afgevraagd vroeger, voordat ik moeder werd: zou dat gesabbel niet verwarrend zijn voor je lichaam? Stel dat je opgewonden raakt van je eigen kind! De horror… Geen zorgen. Terwijl je je kindje voedt is seks wel het laatste waar je aan denkt en valt ineens het kwartje waar je borsten al die tijd voor bedoeld waren: melk maken, heel veel melk. (Eigenlijk is het nogal ironisch: het moment dat ze écht groot worden, verliest manlief zijn eerste rechten. ;)

201310 lelie mamma 2 201310 lelie mamma

Ieders ervaring is anders, en ik heb ongelofelijk veel geluk gehad dat bij zowel Aidan als Lelie het voeden zonder veel problemen lukte. Het deed bij mij geen pijn, dat kan dus ook! (Ik maakte me daar zorgen over van tevoren.) Ik hoop dat het bij jou ook zo is. Het gaat helaas niet altijd van een leien dakje. Ik heb de nodige verhalen gehoord van moeders die het écht geprobeerd hebben, maar bij wie het gewoon niet lukte, of te pijnlijk was… Een diepe buiging naar hen. (Overigens, als het pijn doet, vraag hulp!) Je kunt er zo onzeker over zijn van tevoren, want wanneer doe je het nu goed? Ik weet nog dat ik hoogzwanger de hele dag op YouTube naar filmpjes zocht om te kunnen zien hoe borstvoeding precies werkte.

Ze zijn me heel dierbaar, die momenten tussen mijn baby’tje en mij en stiekem vind ik het best moeilijk om er binnenkort afscheid van te moeten nemen. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen! Geef je, of heb je ook borstvoeding gegeven, of juist heel bewust niet? (Dat kan ook, vind ik niks mis mee!) Hoe vond je die eerste periode? Het kan echt overweldigend zijn, zowel positief als negatief, nietwaar? Ik hoor het heel graag!

PS Je kindje de borst geven in het openbaar en betaalbare voedingskleding

{Credits: Hulp bij borstvoeding geven krijg je bij borstvoedingsorganisatie La Leche League, ook vind je alles over borstvoeding via het voedingscentrum, als je problemen hebt met de toeschietreflex dan vind je bij mens en gezondheid een hoop informatie en tips en bij boobs ’n burps wordt in simpele termen veel over de immunologische waarde van borstvoeding uitgelegd.}

Doe mee met de conversatie

6 reacties

    1. Cara raposa velha,Aldemir Lopes você deve realmente seguir os passos do seu professor e mestre Paruru que não tem voto nem para si. Imagine para eleger sua mulher? Pelo jeito voce aprendeu rÃo!pd¡i!!!!!!!!!!!!!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge