Ouderwetse Romantiek

New York City celebrating the surrender of Japan. They threw anything and kissed anybody in Times Square 08-14-45.jpg

Deze foto ken je vast. Ook oorlog-en-geschiedenis-expert Brian keek meteen op toen ik hem vorig jaar gebruikte voor dit berichtje, over je eerste zoen. “Hee, dat is toch die bekende foto aan het einde van de oorlog?” (Blij dat ik ook af en toe blogjes maak die hij leuk vindt. ;)

Hij heeft gelijk. Het is het beroemde moment waarop een uitgelaten matroos een verpleegster zoent midden op Times Square. Het was 14 augustus 1945 en er was net bekendgemaakt dat Japan zich over had gegeven; de tweede wereldoorlog was voorbij! De matroos, die inmiddels 86 jaar was, vader van een dochter en opa van 2 kleinkinderen, is vorige week overleden. Als eerbetoon vertelt de NY Times het verhaal achter de kus:

Glenn McDuffie was met de metro onderweg naar zijn vriendin in Brooklyn. Hij was net aan het overstappen toen hij het goede nieuws hoorde. “Ik was zo blij. Ik rende de straat op. En toen zag ik die verpleegster. Ze zag me juichen en ik had een enorme lach op mijn gezicht. Ik ben gewoon naar haar toe gelopen en kuste haar. We hebben nooit een woord gesproken.” Daarna stapte de toen 18-jarige matroos weer in de metro en vervolgde zijn weg naar Brooklyn.

Ik had nooit nagedacht over hoe dat moment geweest moet zijn. Maar het klinkt geweldig, vind je niet? Ik vraag me wel af of hij getrouwd is met het meisje in Brooklyn… Een grappig weetje overigens, er zijn maar liefst 11 andere matrozen die claimen de man op de foto te zijn. Maar ik hou het op Glenn.

PS Hoe met een beetje kleur oude zwartwit foto’s tot leven kwamen

{Credits: foto via the Commons, hij is net van een ander standpunt genomen dan de echte beroemde foto. Artikel van NY Times.}

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Een heééél beroemde foto die ik ook al jaren ken en die reglmatig op FB langs komt,interessant om te weten of ie inderdaad met zijn vriendin is getrouwd,kan nu niet op de naam van de fotograaf komen ook heel beroemd speciaal oorlogsfoto’s ook later in Vietnam,heb een klein verslag over deze fotograaf gemaakt maanden geleden,als ik ooit op de naam kom laat ik je het wel weten <3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge