Uitvindboek voor Ouders

LNC-Het-nieuwe-opvoeden-600-door-Octavie

Wat leuk! Janneke van Bockel heeft een nieuw boek geschreven, “Uitvindboek voor ouders“. En nee, het is niet ‘nog een opvoedboek’. Juist niet. Maar wat is het dan wel? Als je het leuk vindt, kun je hieronder een interview met de schrijfster lezen.

Gefeliciteerd met Uitvindboek voor Ouders! Hoe was de lancering afgelopen vrijdag?
“Bedankt! Het was een superleuk boekenfeestje, heerlijk om het zo te lanceren.”

Waar gaat je boek over?
“Over, hoe doe je dat, vader en moeder zijn en wat komt er bij kijken om kinderen groot te brengen? Er worden zoveel boeken geschreven over kinderen opvoeden waarbij de kinderen centraal staan, ik wil het ouderperspectief belichten. De kennis die ik vakmatig heb opgedaan over de psychologie van ouderschap (Janneke is namelijk ouderschapsdeskundige, red.) heeft me privé ook geholpen, daarom draag ik dat graag over.”

Wat maakt dit boek zo anders?
“Opvoedboeken gaan over wat goed is voor kinderen, Uitvindboek gaat over wat ouders nodig hebben om hun ‘werk’ goed te doen. Ik hoor terug dat mensen zich echt herkennen in mijn anekdotes. Daardoor ga je nadenken over ‘waarom doe ik zoals ik doe’ en ook ‘ik doe het zo gek nog niet’. Meestal wordt theorie gelardeerd met anekdotes, ik doe het andersom, ik voeg theorie toe aan de anekdotes.”

janneke van bockel en alice van der pas

En je werkt samen met Alice van der Pas. Hoe was dat?
“Alice is onderzoeker van opvoeding en ouderschap en ik leerde haar werk kennen tijdens mijn studie tot ouderschapscoach. Toen ze mijn boek IJskastmoeder bestelde (help, mijn held bestelt mijn boek!) stuurde ik haar een kaartje mee. Zo zijn we in contact gekomen. Alice is allang met pensioen en ze is nog altijd even gedreven en met een grote passie voor ouders werkt ze onverdroten voort. In het boek zorgt zij op een toegankelijke manier voor de theorie bij de anekdotes die ik vertel. Ik bewonder haar vitaliteit en denkkracht en voel me nog altijd vereerd om met haar samen te mogen werken, heel inspirerend.”

Een leuk weetje: De afbeelding van het kaartje dat Janneke destijds aan Alice stuurde, met de afbeelding van Hans Innemée, staat nu voorop het Uitvindboek!

Uitvindboek voor Ouders

Bedankt Janneke!

Het klinkt als een heerlijk boek. Ik vond vooral deze quote geweldig: “Want opvoeden blijkt vaak niet meer dan een beetje aanmodderen en elke dag dapper opnieuw beginnen.” Haha, hoe waar is dat? (Ik gebruik het ook in mijn twitterprofiel :)

Haar vorige boek “IJskastmoeder“, over haar dochter die asperger heeft, vond ik ontzettend mooi en eerlijk. Het bestaat uit korte verhaaltjes, dus het leest heel makkelijk weg. Ook haar nieuwe boek is op die manier geschreven. Wat denk je? Ga je het lezen? Als je wilt kun je “Uitvindboek voor Ouders” eventueel hier bestellen.

*Winactie*
Speciaal voor de lezers van More Please geeft Janneke van Bockel één gesigneerd exemplaar weg! Om mee te doen laat je hieronder een reactie achter (geen adresgegevens vermelden svp). De winnaar wordt morgen om 18 uur getrokken.

UPDATE
Renée heeft gewonnen, gefeliciteerd! Bedankt allemaal voor het meedoen. (Trekking via random.org.)

PS 8 opmerkingen die je als moeder niet wilt horen (gastblog van een andere schrijfster die ik bewonder!)

{Illustratie boven (love it!): door Octavie voor het Libelle Nieuwscafé}

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Omdat……
  …..de illustratie zo lief is
  ……..wij op alle twee de geboortekaartjes ook een ooievaar hadden
  ……..ondanks of misschien wel juist door mijn pedagogische studieachtergrond ik altijd zoveel vragen heb over de opvoeding
  …….mama mogen zijn is immers de mooiste, liefste, ontroerendste, liefdevolste, grootste en heftigste rol ter wereld, toch?

 2. Oh wat een leuk boek! Als moeder van een tweejarige en een pasgeborenen van 4 dagen zou ik wel wat meer willen lezen over opvoeden. Super leuk dat dit boek de kant van de ouders belicht. En daarnaast ook letterlijk een mooi boek voor op de boekenplank. (Eerst lezen natuurlijk…) :-)

 3. HOERA er is weer een boek uit van Janneke en dan ook nog samen met Alice van der Pas!!!
  Dus kids; voor limonade, snoepjes, pleisters en een knuffel moet je bij papa zijn want ik ben even buiten gebruik.

 4. Het lijkt me een geweldig boek voor mijn zwager en zijn vriendin, die pas geleden onverwacht een kindje hebben gekregen. Misschien, ooit, komt het daarna ook ons van pas, als het ons gegeven is om ook kindjes te mogen krijgen :)

 5. Ik heb een verjaardagskalender met werk van Hans Innimée op het toilet hangen, ik heb kortgeleden het voorrecht gehad de wijze, warme, betrokken, relativerende en bescheiden Janneke van Bockel in real life te ontmoeten op een bijeenkomst van Perspectief én ik moet elke dag weer manieren “uitvinden” om mijn 2 kanjers (met rugzak) zich te laten ontwikkelen….. Dit boek lijkt voor mij gemaakt!

 6. gefeliciteerd Renee en ook de andere reacties waren ontzettend leuk om te lezen en jaaaa als ouwe rot was het aan modderen en opnieuw beginnen,het is allemaal goed gekomen!! hahahah

 7. Wat mij zo nieuwsgierig maakt naar dit boek is hoe onze kinderen de issues met hun kinderen beleven vanuit hun perspectief. Ons voordeel is dat je je eigen kinderen beter gaat begrijpen en de oppasmomenten kunt aanpassen zo je wilt en uiteraard met goedvinden van de ouders. Wij leven in een tijd van informatie “delen” en dat houd ons “oudjes” up to date! Heb er meteen twee besteld. Hulde aan Janneke!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge