Vijgen met geitenkaas en honing uit de oven

vijgen met geitenkaas en honing

Hoog op mijn verbeter-de-wereld-begin-bij-jezelf lijstje staat: minder chaos en meer rust uitstralen. Iets wat vaak compleet mislukt als we gasten hebben. In mijn verwoede pogingen iets speciaals op tafel te zetten schiet ik behoorlijk in de stress. Heeft iedereen iets te drinken? Staat er al genoeg lekkers op tafel om de tijd tot het diner te overbruggen? Hoe staat het met voorgerecht? We moeten niet te laat aan tafel, want anders is het hoofdgerecht verpest. Aargh!

In een poging meer zen te worden als gastvrouw, moet ik het daarom hebben van gerechten die makkelijk en snel zijn, maar er toch goed uitzien. Laat dit serieus lekkere voorgerechtje van vijgen gevuld met geitenkaas en honing, en met knapperige Parmaham, nou precies aan die voorwaarden voldoen.

vijgen

prosciutto di parma en geitenkaas AH

De truc zit hem in het feit dat er weinig ingrediënten nodig zijn, maar dat wát je gebruikt van zichzelf al enorm lekker is. Dit heb je nodig:

Grote verse vijgen, 1 per persoon
Geitenkaas
Echte Parmaham (oftewel Prosciutto di Parma, 1 plakje per persoon)
Honing
Evt. extra vergine olijfolie

Je verwarmt de oven voor op 200 graden. De vijgen snij je kruislings in, aan de bovenkant. Net ver genoeg, zodat je ze open kunt buigen als een bloem. Vervolgens zet je ze in een ovenvaste schaal en verkruimel je het geitenkaasje. Zorg dat in iedere vijg een beetje geitenkaas zit. Sprenkel een beetje honing erover en drapeer de plakken parmaham losjes over de bovenkant. Zorg dat ze elkaar niet overlappen, anders krijg je ze straks niet meer van elkaar.

Zet de schaal met de vijgen en de ham 10-15 minuten in de oven, tot de ham knapperig is. Serveer een vijg met een plakje knapperige Parmaham. Besprenkel eventueel nog met een paar druppels extra vergine olijfolie, voor de mooi.

vijgen met geitenkaas op een bordje

Klaar! Lekker, prachtig, makkelijk en weinig kans op chaos. (En mocht je het je net als ik afvragen; de schil van vijgen kun je eten, maar is eigenlijk alleen lekker als hij heel vers is, want dan is hij dun en zacht. :)

Eet smakelijk!

PS Het toetje

{Fotocredits laatste foto: Allerhande, van een ander lekker vijgen-recept!}

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge