eso - The Tinker Bell Triplet

eso - The Helix Nebula

Is het je wel eens opgevallen dat sterren lijken te schitteren aan de hemel, maar planeten niet? Dat komt door een fenomeen dat ‘atmosferische turbulentie’ heet…

ESO’s Very Large Telescope Peers into a Distant Nebula

eso - Eta Carinae

eso - Spiral galaxy NGC 1232

eso - Star-Forming Region RCW38 in the Milky Way

Sterren zijn veel groter dan planeten, maar staan vele malen verder weg. Als je sterren door een telescoop bekijkt zien ze er uit als een minuscuul puntje en dat puntje past in één luchtbel. Deze luchtbellen zijn constant in beweging, door turbulentie in de aardatmosfeer. Daardoor zie je het sterrenpuntje dan weer door de ene luchtbel en dan weer door de andere. Daarmee verandert de lichtinval en dat geeft het twinkelende effect.

Planeten zijn kleiner, maar staan veel dichterbij. Je ziet ze daarom als een schijfje. Dat schijfje is groter dan één luchtbel, waardoor nooit het hele schijfje uit het zicht is. Planeten lijken daardoor wel vager, maar ze twinkelen niet.

Fascinerend nietwaar? Ik ben gek op sterren. Bij mijn ouders in de tuin kun je ze goed zien, want daar is niet zoveel licht als bij mij in de stad. Maar het mooist was een keer op een Frans kiezelstrandje in de zomer; al liggend op tuinstoelmatjes hebben we toen de hele nacht gekeken naar een ware sterrenregen. Ze bleven maar vallen, de één na de ander. Het was… magisch.

Heb je ook wel eens zo’n sterrenregen gezien?

PS Het prachtige en immens grote kunstwerk Nikè van Samothrace (kan ik ook uren naar kijken)

 

{Fotocredits: ESO/José Francisco. Kun je geloven dat dit echte sterren zijn? Het mooiste vind ik de nevels en de gaswolken. De bovenste heet, heel toepasselijk, de Tinkerbell Drieling! Geweldig toch? Bron twinkelweetje: hemel.waarnemen.com}

2 comments on “Waarom sterren twinkelen

Leave a reply

required

CommentLuv badge