Hiephoi! De 3 belangrijkste settings van je fototoestel simpel uitgelegd

201402 lelie

201404 handen

Ken jij alle knopjes op je fototoestel? Laten we even lekker nerderig doen. :) Ik vind het HEEL ERG leuk om foto’s te maken, alleen is het behoorlijk lastig om ze goed/mooi/scherp te krijgen. Meestal gebruik ik een spiegelreflexcamera, maar verder dan de automatische stand kom ik niet. Zonde hoor! Maar de moed zakt me in de schoenen als ik alle opties zie. Het liefste zou ik een paar simpele tips willen krijgen… Nou, die heb ik gisteren gevonden! Wil je ze ook horen?

De 3 belangrijkste instellingen
Ik ben niet zo technisch, maar vind het wel heel interessant om te weten hoe alles werkt. Bij Nina van de fotografieblog Ninfotografie vond ik erg handige basisinformatie. Ze legt het heel simpel uit (bekijk haar blog voor nog meer fototips!), dus het is makkelijk te volgen. Geïnspireerd door haar ben ik verder op onderzoek gegaan en dit is wat ik gevonden heb.

Ik fotografeer eigenlijk altijd in de automatische stand. Maar als je zelf meer wilt bepalen, bijvoorbeeld of je hele foto scherp moet zijn, of slechts een stukje ervan (vind ik zelf mooi), of dat je met weinig licht toch geen flits wilt gebruiken, dan kan het leuk zijn te experimenteren met de manuele stand, de ‘M’ op je camera.

Diafragma, sluitertijd, ISO-waarde
Er zijn 3 belangrijke instellingen die je kunt aanpassen in deze stand: het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde. Met het diafragma regel je hoe groot de opening is waardoor er licht naar binnen komt. (Ik leg zo meteen uit wat dat doet met je foto.) De sluitertijd bepaalt hoe lang de beeldsensor blootgesteld wordt aan dat licht. En met de ISO-waarde vertel je de camera hoe gevoelig hij mag zijn voor dat licht.

Hoe beïnvloeden die 3 je foto?
Met het diafragma kun je zorgen voor dat mooie effect waarbij een gedeelte van je foto scherp is en de rest wazig; daarvoor kies je een laag diafragma getal (er komt dan veel licht binnen). Als je juist wil dat alles op je foto even scherp is, kies je een hoog diafragma getal (dan komt er weinig licht binnen).

Kies je een lange sluitertijd dan zie je een bewegend object als een waas (er komt wederom veel licht binnen); je ziet dan een waterval als een soort sluier. Kies je een hele korte sluitertijd dan bevries je als het ware een moment in de tijd (er komt weinig licht binnen) en zie je – als je het heel goed doet – de individuele waterdruppeltjes vallen.

Tenslotte de ISO-waarde; een hogere ISO-waarde zorgt ervoor dat er meer licht bij de sensor kan, bijvoorbeeld als je ’s avonds een foto maakt. Maar, een hogere ISO-waarde zorgt ook voor een korrelige structuur, dus in de regel gebruik je een zo klein mogelijke ISO-waarde.

Nina verwijst in haar blog naar een ontzettend handige tutorial van Canon, met een geweldige oefentool! Canon laat op hun website aan de hand van voorbeelden zien wat er gebeurt…

…als je je diafragma laag dan wel hoog zet. (Vliegtuig scherp en de rest vaag; of alles scherp.)

canon diafragma

…als je de sluitertijd lang of kort maakt. (Kijk naar de propeller, die zie je als een waas of heel scherp.)

canon sluitertijd

…als je de ISO-waarde van laag naar hoog zet. (Bij hogere waarden heb je minder licht nodig maar krijg je korreligheid.)

canon isowaarde

Maar hoe stem je ze dan op elkaar af?
Poeh, veel informatie hè! Volg je het nog? Het is echt een kwestie van een paar keer doen. Canon heeft daar iets heel leuks op gevonden. Op hun website kun je letterlijk spelen met deze instellingen, zodat je een gevoel krijgt bij wat dit met je foto doet. Je ziet het vliegtuigje van hierboven met een draaiende propeller en door de schuifjes van diafragma, sluitertijd en ISO-waarde aan te passen, zie je meteen wat er met je foto gebeurt. (Bij mij werden de eerste foto’s zwart! Daarna ging het beter. Je kunt ook een timechallenge doen, goed om te oefenen.)

Enne…. op mijn eigen camera?
Tja, daar zat ik altijd mee. Van ISO-waarde en sluitertijd wist ik ongeveer wel wat ze betekenden, maar niet hoe ik ze op mijn camera, een Canon 400D, in moest stellen. En net heb ik alsnog een kwartier gezocht. Maar, ik heb ze alle drie gevonden! Het is waarschijnlijk anders op jouw camera, maar ik hoop dat dit je een eindje op weg helpt.

canon instellingen

1. Bij mij zit er achter het knopje waarmee je een foto maakt een wieltje. Als je camera op de M (manual) stand staat, kun je met dat wieltje de sluitertijd instellen. Van bijvoorbeeld 1/2 seconde (lang) tot 1/4000 seconde (heel kort).
2. De grote draaiknop met alle standen. Hiermee zet je je camera van zijn vertrouwde groene blokje (automatische stand) op de M (manuele stand). Spannend!
3. Het knopje voor het diafragma. Hier ben ik even naar op zoek geweest, maar ik heb het gevonden! Als je dit knopje ‘Av +-‘ ingedrukt houdt terwijl je aan het wieltje (1) draait, dan stel je het diafragma in. In je scherm zie je het diafragma als een f-waarde. Het gaat van heel laag, bijvoorbeeld f2.8 (grote opening, een stukje scherp en de rest wazig) tot heel hoog, bijvoorbeeld f22 (kleine opening, alles scherp).
4. De ISO-waarde. Als je hierop drukt, kun je daarna de ISO-waarde instellen. (liever laag, tenzij het niet anders kan, want hoge ISO geeft een korrelige structuur).

Wat ik vervolgens bij Canon heb geleerd is dat je, als je door de zoeker kijkt, in het schermpje de exposure meter ziet, zoals hieronder. Als deze op ‘0’ staat zou je een goede foto moeten krijgen. Staat deze naar links of rechts dan krijg je een onder- of overbelichte foto.

canon exposuremeter

Canon geeft verder nog handige tips, zoals dat je diafragma en sluitertijd altijd op elkaar moet afstemmen. Als je het wieltje voor diafragma 1 klik verder open draait, dan moet je je met datzelfde wieltje je sluitertijd met 1 klik verminderen.

Daarna ben ik gaan oefenen. Hierbij mijn eerste uitprobeersels. :)

canon te lange sluitertijd

…te lange sluitertijd

canon overbelicht

…te groot diafragma met nog steeds te lange sluitertijd

canon begint al wat te worden

…begint al iets te worden…

Dat was het! En nu maar heel veel oefenen. Als je nog andere tips hebt hoor ik ze graag.
En verder: veel succes!

PS De theekopjes en dinosaurus van de probeersel-foto, prachtige foto’s van een bijzondere fotograaf en een simpel, clean, DIY fotolijstje van glas

{Credits: Ninfotografie, Canon, en de bovenste twee foto’s zijn uit dit en dat berichtje}

 

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Wat een superhandig artikel!
  Ik heb een spiegelreflex maar vind al die opties erg lastig. Dus meestal gebruik ik de automatische stand…..:) had me altijd voorgenomen om er meer over te leren en dus betere foto’s te kunnen maken… binnenkort maar eens even flink oefenen aan de hand van deze tips!

  1. Had exact hetzelfde. Het oefenen kan op de site is echt makkelijk, kan het je aanraden. Succes! (En bedankt :)

 2. Wat ontzettend interessant en ga nou maar eens mijn camera goed bekijken want het lukt me alleen om mooie macro’s te maken,de rest bewerk ik met allerlei appjes maar dat is niet wat ik altijd wil! bedankt Noor!

  1. De macro-stand en portret-stand gebruikte ik ook wel eens, maar nu ga ik het ‘echte werk’ leren, haha! Succes, lukt je vast, natuurtalent. :)

 3. Ha, nu heb je mijn stokpaardje ;-) Inderdaad een geweldig handige tutorial van Canon. Heel vernuftig gemaakt!

  De tip die ik je nog wil meegeven, is om juist niet in de M-stand te fotograferen, maar zo veel mogelijk in de Av-stand (of A-stand bij andere modellen). Die stand zit bovenop je camera. En met het wieltje stel je hem in. Vooral als je graag wilt experimenteren met scherptediepte (voor scherp, achter wazig). Je kiest dan zelf je diafragma-opening, en je camera pakt daar vanzelf de perfecte sluitertijd bij. Gegarandeerd altijd een goede foto!

  De M-stand – heb ik geleerd – is vooral voor studiofotografie en zeer veeleisende fotografen.

  En als je met sluitertijd wilt werken. Bijvoorbeeld als je je kinderen wilt ‘bevriezen’ als ze aan het spelen zijn en geen bewogen armen wilt hebben: pak dan de Tv-stand (S-stand op andere modellen) en stel opnieuw met het wieltje je voorkeur in. En je camera pakt het perfecte diafragma.

  Succes! Ben heel benieuwd!

  1. BESTE TIP EVER!! Wat goed! Ik had al zo’n vermoeden dat de vervolgstappen in die twee instellingen zaten. Super, dank je wel!

 4. Wanneer ben je weer in Lage Mierde ?? Gaan ik met je oefenen…fijne Paasdagen, succes ! Xx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge