aceto balsamico della nonna

Echte balsamico azijn is een heerlijke, zoete, stroperige, diepdonkere azijn uit Italië. Ik ben er gek op, maar moet er heel zuinig mee zijn; we hebben maar een klein flesje en het proces om hem te maken duurt jaren. Maar wij hebben geluk, want nonna (de Italiaanse oma van Aidan en Lelie) heeft op haar zolder in Casinalbo een mini-balsamico fabriekje staan. Het is zo interessant om te weten hoe het gemaakt wordt!

Op haar zolder liggen een aantal houten vaten van groot naar klein. In het kleinste vat zit de oudste balsamico. Nieuwe balsamico wordt gemaakt door het verwarmen van geperste druiven boven een zacht vuur totdat soms wel meer dan de helft van het vocht verdampt is. Dit vocht wordt dan aangevuld met balsamico uit het oudste vat. Dan begint het fermentatieproces. Gedurende jaren verdampt en fermenteert de azijn en wordt steeds de oudste azijn aangevuld met die uit één vaatje daarvoor. Het duurt minimaal 12 jaar voordat de azijn ook echt ‘traditioneel’ genoemd mag worden.

G_S_T-ABTM-villabianca-guixe_2-980x653

Italianen, en met name uit de regio van Modena, zijn heel beschermend over hun balsamico. Ze kunnen er met zoveel eerbied over praten! Marti Guixe heeft daarom op de designbeurs in Milaan iets bijzonders gepresenteerd. Een speciale stempel, waarmee je met de echte traditionele balsamico een mooie afdruk achterlaat op je bord, of een blaadje sla.

Het zijn prachtige designs die je kunt stempelen. De middelste doet een beetje denken aan Oosterse kunst, nietwaar?

G_S_T-ABTM-villabianca-guixe_animazione

Ik vind het geweldig hoe Marti vol trots vertelt: ”Hiermee is de ABTM (Aceto Balsamico Traditionale di Modena, red.) niet langer alleen een ingrediënt, maar een icoon met smaak en persoonlijkheid.” Over een product dat minstens 12 jaar kost om te produceren mag je dat best zeggen, toch?

201404 nonna Aidan Lelie mamma

Nonna bij ons, afgelopen weekend. Ik hoop dat we snel weer naar haar in Italië kunnen! (En dan die zolder weer even bezoeken :)

PS Het heerlijke romantische liefdesverhaal van hoe zij ooit in Italië verliefd werd.

{Credits: via designboom. Foto’s stempel van Marti Giuxe. Bovenste foto is van het flesje balsamico van Zoe, de stiefmoeder van nonno, heel oud dus!}

7 comments on “Stempelen met Balsamico azijn

 1. Liet

  Ohh wat enig en zo goed beschreven zou dat stempeltje best willen hebben,ga eens kijken op zijn adres,wat leuk dat je dat ontdekte,bravaaaaaa!1 <3

 2. Liet

  Heb over hem gelezen wat geinig! ! Ik geef wel weer een flesje mee met mamma wanneer ze komen okay? En die foto van ons,zooo leeuukkkk!!

  1. Noraly Post author

   Altijd welkom! Die van jou is het allerlekkerst. :) liefs!

 3. Simone

  Wat gaaf! Ik Ben in Modena in het balsamico museum geweest en inderdaad heel leuk om te zien hoe het gemaakt wordt! Nog leuker als het bij nonna op zolder is!

  1. Noraly Post author

   Hee wat leuk, dat museum heb ik dan weer niet gezien. Ga ik volgende keer naar op zoek.

 4. Von Ausems

  Ja, heerlijk hoor! Er is zelfs een keer ingebroken voor die Balsamico!
  Kun je je voorstellen hoe gewild dat product is…..Wat enig om die foto’s erover te zien Noor, mooi gedaan! Liefs xxx

Leave a reply

required

CommentLuv badge