henning rogge 58 projensdorfer geholz 2013

henning rogge 45 bulau 2013

In het RH Contemporary Art in New York hangt tot en met 13 september een serie bijzondere foto’s van Henning Rogge. Op het eerste gezicht lijken het mooie rustige landschappen, maar eigenlijk zijn het overblijfselen van de tweede wereldoorlog. Bekijk de hele serie op de site van het RH (en ze hebben nog meer moois!).

Het zijn prachtige foto’s en toevallig heb ik net Brian voor vaderdag dit boek gegeven: De grote oorlog, een kijkboek over de eerste wereldoorlog, van Martijn van der Linden. Het verhaal begint met Hond, Kat, Koe, Ezel en Duif die bij een vijver komen, die een oude mijnkrater blijkt te zijn, net zoals op de foto’s van Rogge. De dieren stellen zich voor hoe honderd jaar geleden, tijdens de grote oorlog, het leven eruit zag op het land, op de zee en in de lucht.

de grote oorlog - het begin

de grote oorlog - in de lucht

Aangezien Brian gefascineerd is door alles wat met geschiedenis en oorlogen te maken heeft, was dit boek echt een kolfje naar zijn hand. Bij de prachtige prenten van Martijn van der Linden worden hele verhalen verzonnen en Aidan kan inmiddels Duitse vliegtuigen van Franse onderscheiden, weet wat dubbeldekkers en zeppelins zijn en hoe het klinkt als een schip op een zeemijn loopt. “BAAAAMMMMM, pappa!” (En ik leer ook steeds iets nieuws: wist je dat de oude vliegtuigen wel konden opstijgen van de schepen, maar niet konden landen? Ze landden op zee en werden daarna op de schepen getakeld. En de klaproos staat symbool voor de herdenking van de eerste wereldoorlog. Zo dan ben je weer even bij. :)

In eerste instantie zou ik niet snel een boek over oorlog voor kinderen hebben gekocht, maar na dit inzicht wel. Het blijkt een grote hit en Aidan vindt het allesbehalve eng, bijna iedere avond vraagt hij ernaar.

Zowel de fotoserie als het boek zijn beide aanraders.

PS 6 geweldige ervaringen om cadeau te geven

{Credits: foto’s: RH Contemporary Art, eerste foto: Henning Rogge, #58 (Projensdorfer Gehölz)” (2013), Analogue C-print, 18 3/16 x 22 inches, tweede foto: Henning Rogge, “#45 (Bulau)” (2013), Analogue C-print, 24 x 29 1/8 inches , via thisiscolossal. Boek De Grote Wereldoorlog van Martijn van der Linden, uitgeverij Lannoo}

One comment on “Een bijzondere fotoserie en een kinderboek over… oorlog?

  1. Liet

    Enrico kreeg Van Guido een heel goed boek geschreven door Albert Speer, de architekt Van Hitler en zijn zoon is nu een bestie ndr architekt( Dubai Enzo) Het boek heet “Erinnerungen ” en Oom Enrico vond het een enorm interessant boek , ze zijn alletwee erg geinteresserd in de achtergronden Van de afgelopen oorlogen in Europa xxxxxx

Leave a reply

required

CommentLuv badge