fresh dirt ithaca

Ik ben de laatste tijd een hoop aan het lezen over het bijzondere The Human Food Project. Een van de oprichters is Jeff Leach. Hij onderzoekt al jaren darmflora van over de hele wereld om er zo achter te komen hoe verschillende manieren van eten je helpen om minder snel ziek te worden. Zijn uitgebreide manier van beschrijven (welke bacteriën doen wat en hoeveel overleven er na welk type maaltijd) boeit me enorm.

In een artikel van HetKanWel dat ik erover las stond dit: “We hebben tien keer zoveel darmbacteriën als lichaamscellen. Het meeste over de werking moet nog ontdekt worden, zegt Leach. Maar dit weten we: een gezonde darmflora stuurt onze voedselopname, onze vitaliteit en ons immuunsysteem, en houdt ons slank. Het beste zie je dat als die flora kapot gaat. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het gebruik van antibiotica. Een onderzoek in het International Journal of Obesity van 11000 kinderen bracht vorig jaar aan het licht dat als zij voor de leeftijd van zes maanden waren blootgesteld aan antibiotica, ze een consequent hogere BMI hadden op latere leeftijd, dan vergelijkbare kinderen die geen antibiotica hadden gekregen.” (Ik zou willen dat ik dat eerder had geweten.)

Een van de resultaten van het onderzoek van Leach is dat veel en gevarieerde vezels eten ontzettend belangrijk is (en helemaal na een antibiotica kuur). Ze maken je darminhoud zurig en dat ontmoedigt ziektekiemen. Hij eet zelf bijvoorbeeld per week twintig tot dertig verschillende soorten planten en per dag 50 tot 150 gram vezels.

fruit-vegetables_261

Behalve het continu onderzoeken van ontlastingsspecimen van over de hele wereld (als je wil kun je zelf meedoen!)  is Leach sinds januari dit jaar nu zelf ook op reis. Hij wil allerlei verschillende stammen en oude culturen bezoeken, met hen meeleven en eten, om zo te ontdekken wat al deze verschillende levensstijlen met zijn eigen darmflora doen. Zijn doel is ‘de gezondste darmen van de hele wereld te krijgen.’

Hij schrikt dan ook niet terug van letterlijk ‘vieze’ groenten. Een artikel van de NY Times dat ik over zijn eerdere onderzoeken las, ging in op het belang van ‘dirt‘ (oftewel aarde/viezigheid) op ons voedsel en hoe dat nu eindelijk weer terugkomt, nu alle biologische- en boerenmarktjes in opkomst zijn. Door bemodderde aardappels en bietjes maakt ons immuunsysteem weer kennis met een paar ‘oude vrienden’; micro-organismen, die op de achtergrond in je lichaam leven, en ervoor zorgen dat je niet ineens heel heftig reageert als je met bepaalde ziektekiemen in aanraking komt. (Mooi, Lelie at al handenvol zand, dus daar hebben we dan nu een excuus voor.)

Interessant nietwaar? Je kunt meer over Leach’s idee en aanpak op the Human Food Project website lezen, als je wilt.

Volgens mij zijn veel mensen met voeding bezig, als ik dat zo lees en hoor. Ik merk bij mezelf dat ik wel steeds iets bewuster word, maar ik heb nog niet drastisch een knop omgedraaid. Hoe zit je er zelf in? Wat doe je, wat werkt, wat niet? Ik ben erg benieuwd!

PS Ook mooi, ‘Koop een Koe’ en wat de sterren op het Beter Leven keurmerk betekenen

{Credits: The Human Food Project, artikel via hetkanwel en de NYTimes. Foto boven freshdirtitaca, onder hqoboi}

4 comments on “Wat het verband is tussen je darmflora en niet ziek worden

 1. Sandra

  Zeker interessant! Ga binnenkort ‘ns op zoek naar dat boek van Maarten ’t Hart, want hou van zijn boeken. Dank voor de tip!

 2. Noraly Post author

  Ja, ben ook wel benieuwd naar dat Dovemansorendieet. :)

 3. Liet

  Heel interessant Noor en ja ik probeer wel maar roep toch de hulp in van speciale darmflora capsules omdat ik al jaren medicijnen slik…zal het eens met modder proberen :-) gekkigheidje hoor maar ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om en goede darmflora te hebben! Bravaaa!

 4. Noraly Post author

  succes met de modder! (Nou ja, volgens mij waren de vezels nog belangrijker, dus je hoeft geen lepeltjes tuinaarde te gaan eten hoor :)

Leave a reply

required

CommentLuv badge