‘Perfect’ is de vijand van ‘goed’

lars anshelm photowalk 2012 konsthallsporten

Laatst las ik een artikel van Marc en Angel, die het boek “1000 Little Things Happy Successful People Do Differently” hebben geschreven. In het artikel hadden ze 30 dingen uitgekozen die je kunt gaan doen voor jezelf. Het is een mooie lijst en zeker het lezen waard. Maar vooral eentje raakte bij mij een gevoelige snaar.

#23. Start accepting things when they are less than perfect. – Remember, ‘perfect’ is the enemy of ‘good.’ One of the biggest challenges for people who want to improve themselves and improve the world is learning to accept things as they are. Sometimes it’s better to accept and appreciate the world as it is, and people as they are, rather than to trying to make everything and everyone conform to an impossible ideal. No, you shouldn’t accept a life of mediocrity, but learn to love and value things when they are less than perfect.

Het idee dat ‘perfect’ niet de overtreffende trap van ‘goed’ is, maar juist de vijand ervan, vond ik een mooi inzicht. Ik kan me daar best wel eens schuldig aan maken, aan het willen bereiken van het beste dat mogelijk is, of het willen ontstijgen van de middelmatigheid. Je denkt dat je daarmee iets positiefs doet, dingen beter maakt, maar onbewust sta je juist jezelf niet toe om tevreden te zijn. Het maakt mij bijvoorbeeld wel eens rusteloos (vooral ’s nachts)…

Raar toch, hoe je soms oprecht denkt goed bezig te zijn, alleen om je vervolgens te realiseren dat je precies het tegenovergestelde bereikt. Herken je dat?

Lees het hele artikel van Lifebuzz hier, als je wil.

PS De kracht van kwetsbaarheid en wat alle perfectionisten verkeerd doen…

{Credits: foto Lars Anshelm, artikel lifebuzz}

Doe mee met de conversatie

4 reacties

    1. Exact! En ik moet mezelf er echt aan blijven herinneren. Als ik zie dat ik ruim een half jaar geleden ook al over perfectionisme schreef, maar het nog steeds niet onder de duim heb. Ik blijf maar even oefenen. :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge