9 weetjes voor yogadummies (zoals ik)

tumblr_moumedz4n61raz9d6o1_500

Tijd voor een bekentenis. Ik weet dat ik grandioos achter de feiten aanloop, maar ik heb nog nooit geyogaad. Eigenlijk vond ik het stiekem ook een beetje… zweverig. Dat mag je natuurlijk niet zeggen, maar ik dacht dat alleen hele gezonde en lenige mensen eraan deden. En ik hou van chocoladetaart gemaakt van mayonaise (echt, moet je proberen!) en ik kan mijn tenen niet eens aanraken.

De laatste tijd kom ik alleen steeds mensen tegen, die a) niet zweverig zijn en b) ook hun tenen niet kunnen aanraken (denk ik) en toch vinden ze yoga leuk. Tijd dus om me wat meer in yoga te verdiepen. En wie beter kan ik daarbij om raad vragen dan vriendin Liselotte van BeBio? Als je het leuk vindt, kun je hieronder haar eerlijke antwoorden op mijn yoga-dummie vragen lezen.

Wie ben je?
Ik ben Liselotte, 33 jaar en woon in Amsterdam. Ik ben samen met een goede vriendin, Willemijn Kornelis, iets meer dan een jaar geleden mijn ondernemersdroom begonnen met de lancering van ons bewust lifestyle platform www.bebio.nl. Ik probeer een aantal keer in de week te sporten. Ik ga hardlopen, fitness, volg sportklasjes en ga naar yoga.

5c23577e295e1f8f_660x495

Kun je uitleggen wat yoga is?
Yoga is een manier om gezond oud te worden. Door de combinatie van kracht, balans, verlengen van je spieren en geestelijke ontspanning, zorg je voor een sterke en flexibele lichaam en geest. Ik houd zelf het meest van de fysiek wat zwaardere varianten zoals vinyasa yoga, ook wel flow yoga.

Waarom ben je begonnen?
Ik was heel nieuwsgierig naar yoga en wilde graag eens wat nieuws proberen. Daarnaast zat ik in een hele drukke periode en dacht ik dat dit misschien wat ontspanning zou kunnen geven.

Waarom doe je het nu nog steeds?
Ik vind het fijn wat yoga voor mijn lichaam doet. Ik ben sterker en leniger dan dat ik was en ik merk ook dat ik vooruit ga. Dat vind ik heel motiverend. Omdat ik veel achter de computer zit heb ik af en toe ook last van mijn rug maar als ik trouw wekelijks naar mijn klasje ga, merk ik dat ik veel minder last heb.

yoga retreat massage

yoga retreat bed

Is yoga zweverig / voornamelijk voor mensen die meer geïnteresseerd zijn in spiritualiteit?
Spiritualiteit in in eerste instantie niet wat mij het meest in yoga aantrekt. Ik mezelf niet beschouw als zweverig, maar ik merk dat het me wel rust geeft na een dag van hier naar daar racen. Ook moet je bij balans oefeningen echt je focus houden en dat dwingt je dus om je gedachten te focussen op het hier en nu. Er zijn natuurlijk ook verschillende soorten yoga en yoga docenten. De ene is spiritueler of zweveriger dan de ander. Je kunt dus een variant vinden die bij je past. Wat we bij de yoga retreat merken van BeBio is dat een week weg in combinatie met yoga, mensen wel even helemaal tot rust brengt en ze met een frisse geest en helemaal ontspannen weer terug gaan. Dat is iedere keer weer heel leuk om te zien.

yoga retreat

Moet je lenig zijn voor yoga?
Nee, absoluut niet. De bedoeling is dat je beweegt binnen jouw kunnen en dat wordt ook voor een groot deel bepaald door bouw en genen. Door vaak yoga oefeningen te doen zul je wel zien dat je leniger wordt, maar het is geen wedstrijd met je buurman want iedereen heeft een ander lichaam.

yoga retreat eten

yoga retreat hal

Kun je yoga doen om af te vallen, of om uithoudingsvermogen te kweken? Of is het voornamelijk ontspanning?
Ik ben echt veel sterker geworden in mijn spieren en ik ben ook vaak aan het zweten. Ik denk dus dat het een goede manier is om strakker in je vel te worden en je uithoudingsvermogen van je spieren te verbeteren, en de ontspanning… dat is natuurlijk heerlijk!

yoga retreat zee

yoga retreat eettafel

Welke houding vind je zelf het mooist?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen favoriet heb. Het verandert ook per keer welke houding ik goed kan uitvoeren. Daarnaast doe ik graag de docent na maar ben ik niet heel goed in de juiste terminologie :)

Zit er een houding bij die je eigenlijk belachelijk vindt?
In begin vond ik alles belachelijk omdat je jezelf een kluns voelt maar inmiddels zijn er nog steeds een aantal houdingen een beetje raar, maar als het effect heeft: count me in!

yoga retreat zwembad

Dank je wel Liselotte!

De foto’s zijn trouwens van hun yoga retreat in Mallorca. Wauw… alleen al vanwege de setting zou ik het daar best willen proberen. (Ze vertelde me dat er nog plek is voor hun 5-daagse retreat in oktober! Wie gaat er mee? :)

Heerlijk toch? Ik ben inmiddels best wel benieuwd, dus misschien dat je mij binnenkort toch in een yoga klasje ziet.

Wat vind je zelf van yoga? Doe je het en waarom dan? Of had/heb je er misschien net als ik ook een wat stereotiep beeld van? En als dat veranderd is, waardoor kwam dat dan bij jou? Ik hoor het graag!

PS BeBio heeft ook leuke en gezonde zwangerschapstips

 

~ Als je het leuk vindt, kun je mijn berichtjes ook rechtstreeks in je mailbox ontvangen ~

 

{Credits: foto’s BeBio}

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge