DIY: Zelf behang maken van gedroogde lavendel

lavendel bloemen trap

Sinds we de fotolijstjes van de muur in de hal hebben gehaald, voelde deze wat leeg. We hebben hem opnieuw geschilderd in een koel grijs en ik ben altijd van plan geweest er nog iets mee te doen, maar wat wist ik niet. Deze zomer kreeg ik een ingeving. Waarom zou je niet met echte bloemen je eigen behang kunnen maken?

Geïnspireerd door een hete Toscaanse zomer, waar overal rondom onze agriturismo de zoete, bedwelmende geur van lavendel hing, besloot ik om een klein stukje daarvan in huis te halen. Het resultaat is een muur waar ik iedere keer blij van word als ik hem zie! Hij geurt licht naar lavendel en de kleine blauwe bloemetjes zijn een leuk accent op de saaie muur. Wil je weten hoe je zelf lavendel-behang maakt?

lavendel bossen

Het is al te laat in het seizoen om nog volop bloeiende lavendel te kopen, dus heb ik 2 bossen gedroogde lavendel besteld bij kwekerij Bastin. Achteraf had ik aan 1 bos meer dan genoeg gehad, maar het leuke is dat ik nu nog voldoende over heb om mooi neer te leggen en om eventuele reparaties in de toekomst mee uit te voeren.

lavendel grijze masking tape

Omdat ik niet teveel aandacht van de lavendel wilde afleiden koos ik voor een masking tape in een zelfde soort grijze kleur als de muur. Wel met een klein patroontje. (Die van mij komt van HEMA.)

lavendel geknipt klein

Van de bos lavendel koos ik vooral de grote, volle, mooie takjes. Ik knipte ze allemaal ongeveer in gelijke lengte. Een aantal liet ik bewust korter.

lavendel rijtjes klein

lavendel behang Noraly

Vervolgens begon het leukste gedeelte. Nadat ik op de tafel had geëxperimenteerd met een paar patronen, zette ik ze per twee takjes (soms drie, voor de afwisseling) vast aan de muur met masking tape. Je kunt dat op gevoel doen, of een hulpmiddel gebruiken. Neem bijvoorbeeld een fotolijstje en zet licht een potloodpuntje op de muur bij de vier hoeken. Op ieder puntje plak je vervolgens een takje. Zo zorg je dat je patroon mooi symmetrisch wordt. Maar vergeet niet bewust af en toe van de symmetrie af te wijken, juist leuk!

lavendel kamer lelie

Ik ben wat hoger van de vloer begonnen, zodat nieuwsgierige kindervingertjes geen schade aan kunnen richten, maar je kunt natuurlijk ook de hele muur doen, of juist een klein stukje, als een soort schilderij.

lavendel 4 takjes

lavendelmuur klaar

En dit is het eindresultaat. Een simpel bloemetjesbehang, maar dan net even anders! Het ruikt heerlijk… Ik heb alleen lavendel gebruikt, maar zou het niet leuk zijn om allerlei verschillende bloemen te gebruiken? Of in plaats van gedroogde, juist verse roosjes, vingerhoedskruid, papaverbollen en ander moois, die je langzaam zo tegen je muur laat drogen. En je kunt natuurlijk ook lekker felle masking tape gebruiken, in plaats van een tape in de kleur van je muur.

Experimenteer er dus op los! En laat het me even weten als je ook zo’n muur maakt, ik ben heel benieuwd naar het resultaat.

PS Zelf mini-pompoms maken in 6 simpele stappen

 

~ Als je het leuk vindt, kun je mijn berichtjes ook rechtstreeks in je mailbox ontvangen ~

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Leuk idee lieverd en geurt het ook zo lekker? Over een tijdje verdroogt het wel en vallen de knopjes naar beneden maar dan hebben jullie er al van genoten!

  2. Het geurt zachtjes, vooral als je thuiskomt ruik je het. Mmm! De lavendel die ik gebruikt heb is al gedroogd, dus ik verwacht dat het wel een tijdje zal houden. Als je met verse bloemetjes werkt dan kun je ze beter met hun kopjes naar beneden opplakken, zodat ze mooi drogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge