favoriete turqoise boeken

Zoals ik al eerder schreef heb ik deze vakantie eindelijk weer als vanouds een hele stapel boeken kunnen lezen. Heerlijk! Als ik midden in een goed boek zit, denk ik altijd dat ik ook schrijfster wil worden, ken je dat? Twee heel verschillende (engelstalige) boeken waardoor ik bijna ter plekke mijn marketingcarrière aan de wilgen hing om verborgen talenten te ontdekken, wil ik graag met je delen: de detective The Cuckoo’s Calling van Robert Galbraith (eigenlijk J.K. Rowling) en The Color Master, met waanzinnige korte verhalen van Aimee Bender.

robert galbraith - the cuckoo's calling

Het eerste boek is een detective, van J.K. Rowling, maar ze heeft hem geschreven onder het pseudoniem Robert Galbraith. Het is een meeslepend verhaal over een bekend model dat van een balkon valt en overlijdt. De politie doet het af met zelfmoord en sluit de zaak. Haar broer is er echter van overtuigd dat er meer aan de hand is en schakelt een privédetective in. Deze privédetective is een ex-special forces, Cormoran Strike, en hij heeft zijn eigen bijzondere verhaal. Hij wordt geholpen door een toevallige assistente, de overgekwalificeerde uitzendkracht Robin; zij verovert je hart.

Rowling heeft de gave om het verhaal zo te beschrijven, in zoveel detail, dat je de Londense plekjes die ze beschrijft bijna voor je ziet. De personages komen los van het papier; je snapt hoe ze in elkaar zitten, hun trekken, hun voorkeuren, hun ergernissen. Het is echt prachtig gedaan en vanaf de eerste bladzijde zuigt het verhaal je naar binnen.

Een goede detective is er één (vind ik) waarvan je de clou echt niet kunt voorspellen. Zo ook in dit verhaal. Halverwege dacht ik het uitgevogeld te hebben, maar op driekwart was ik de weg weer helemaal kwijt. Zo frustrerend als dan de detective het inmiddels al wél blijkt te weten en alleen nog op zoek is naar bewijsmateriaal dat in de rechtszaak gebruikt kan worden. (Ken je ‘Murder She Wrote’ nog, en dat Angela Lansbury dan allang wist hoe de vork in de steel zat? Irritant vond ik dat altijd! :)

Het einde is daardoor echt een verrassing! Kortom, The Cuckoo’s Calling is een heerlijk boek om lekker de komende donkere avonden mee door te komen. (En ik kan niet wachten om het volgende boek over Cormoran Strike te lezen, The Silk Worm!)

aimee bender - the color master

Een heel ander boek is The Color Master, van Aimee Bender. Zij schrijft prachtige en bijzondere verhalen, met zinnen die je bijna kunt proeven, zo mooi zijn ze. Ze schetst personages en situaties, kleuren, stoffen en het licht, alsof je door het Alice’s wonderland loopt. En steeds zijn de verhalen die ze bedenkt zo excentriek dat ze je op het verkeerde been zetten.

The Color Master is een verzameling korte verhalen. Dat wist ik niet (ik kies mijn boeken vaak vanwege een aansprekende cover [haha, en de favoriete kleur van het moment is turquoise!] en heb dan nog geen idee waar ze over gaan) en in eerste instantie bereidde ik me voor op een teleurstelling. Ik vind het fijn om me helemaal in een verhaal te kunnen verliezen en bij korte verhalen lijkt dat onmogelijk. Maar niets was minder waar.

Het was een sprookjesachtige, intense verzameling over bijvoorbeeld een meisje dat prachtig kon naaien en gevraagd werd voor een geheime missie diep in de bergen van Maleisië om de kapotte vacht van tijgers weer aan elkaar te rijgen; ze geeft exact weer hoe een onzeker tienermeisje de wereld denkt te kunnen verbeteren door naar iedereen te glimlachen (ai, spiegelmoment!); en – mijn favoriet en de titeldrager – over een vrouw die in staat is kleding te maken in de meest bijzondere kleuren, door ze in te wrijven met allerlei kleurstoffen zoals verpulverde diamant of fijngemalen zilvergrijze haren.

Het is een boek dat ik van harte kan aanbevelen. Net als een eerder boek dat ik van haar las, The particular sadness of lemon cake, over een meisje dat andermans emoties kan proeven in het eten dat ze bereiden.

Tot zover mijn nieuwe turquoise boekenliefjes in de kast. Ik heb van allemaal genoten deze vakantie! Heb je zelf nog fijne boeken gelezen deze zomer? Nog aanraders?

PS Hoe je een goede dag kunt hebben en zwart-witte boeken zijn ook erg mooi!

~ Als je het leuk vindt, kun je mijn berichtjes ook rechtstreeks in je mailbox ontvangen ~

2 comments on “Nieuwe lievelingsboeken

  1. Noraly

    Zo te zien op jouw blog (leuk!) hou jij wel van crimes en spannende verhalen, dus dan is die Cormoran Strike serie zeker wat voor je. Ben benieuwd wat je ervan zou vinden!

Leave a reply

required

CommentLuv badge