peperonata ingredienten

Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe zoeter en smaakvoller de groenten worden. Afgelopen vakantie heb ik daar weer van genoten! Eén van de gerechten die ik toen heel vaak heb gemaakt, is peperonata. Het is een gerecht gebaseerd op twee simpele dingen: paprika en balsamico azijn. Daarnaast voeg je er de groenten aan toe die je toevallig op de markt hebt gevonden of nog in je kast lagen. En daarmee wordt het dan misschien niet de authentieke peperonata die mijn Italiaanse tante en mijn moeder steevast maken; maar heerlijk, rijk en smaakvol wordt het zeker.

Wil je weten hoe je dit super simpele en hartstikke gezonde gerecht maakt?

peperonata paprika

Het belangrijkste zijn de paprika’s. Voor 3-4 personen heb je zeker 2 grote nodig, maar meer mag ook. Snijd ze in grove stukken. In plaats van zout zet ik liever een kippenbouillonblokje klaar, dat je oplost in een klein beetje kokend water.

peperonata ingredienten grove stukken

Een aubergine en een ui mogen eigenlijk niet ontbreken. En ik haalde van die knoeperds van geurige Franse tomaten op de markt (Coeur de Boeuf, heten ze). Soms voegde ik een courgette toe, maar heel vaak ook niet. Daarmee neigt het gerecht meer naar ratatouille, ook lekker, maar juist de paprika’s moeten overheersen.

peperonata olijfolie

Neem een lekkere olijfolie en fruit als eerste de ui licht in een grote pan met een dikke bodem. (Een dikke bodem wordt voor dit soort recepten altijd aangeraden, maar in een ‘normale’ pan kan het ook. Dan moet je iets vaker roeren, om te zorgen dat het niet aanbakt.)

peperonata pan

Voeg vervolgens de overige groenten die je in stukken hebt gesneden toe, samen met het bodempje bouillon. (Tip: ik houd niet zo van tomatenvelletjes. Daarom snij ik de tomaten altijd slechts in vieren en verwijder de harde stukjes. Ik leg ze bovenop de rest van de groenten in de pan en sluit deze met een deksel. Na een paar minuten komt het vel los door de hitte en kan ik die gemakkelijk met een vork uit de pan vissen.) Peper voeg je naar smaak toe.

En nu komt het belangrijkste: een flinke scheut balsamico azijn! Dat mag de goedkope soort zijn, want je gaat er toch mee koken. In dat geval voeg je ook een schepje suiker toe. (Peperonata hoort namelijk rijk en zoet te zijn. Geen fan van suiker? Wat honing kan ook.) Of je gebruikt de balsamico-stroop, die is al zoet van zichzelf. De dure, ‘echte’ balsamico azijn (die minimaal twaalf jaar gerijpt is), blijft bij dit gerecht in zijn fles. Hooguit kun je op het laatst nog wat over de borden sprenkelen, als je het gerecht hebt opgeschept.

Laat het een tijdje op een klein vuurtje pruttelen, totdat de paprika helemaal zacht en zoet is, minimaal 20 minuten. Af en toe even roeren om zeker te weten dat er niets aanbrandt.

Buon appetito!
peperonata klaar

Ingrediëntenlijst
3-4 personen
minimaal 2 paprika’s
1 zoete ui
1 aubergine
2 tomaten
kippenbouillonblokje
flinke scheut (+/- 50 ml) balsamico azijn + schepje suiker
of in plaats daarvan een scheut balsamico-stroop

Peperonata kun je bij van alles eten. Bijvoorbeeld met een beetje risotto, of juist aardappelpuree. Met gehakt, of een zelfgepaneerde schnitzel, alles kan. Mmmm, heerlijk, het is echt een van mijn nieuwe favorieten sinds deze zomer!

PS Nog meer Italiaans heerlijks: Toscaanse hapjes!

~ Als je het leuk vindt, kun je mijn berichtjes ook rechtstreeks in je mailbox ontvangen ~

Leave a reply

required

CommentLuv badge