Simple & Savoury: verse tomatensoep, risotto en schnitzel

ingredienten soep

Ik ben fan van simpele maaltijden, met veel verse ingrediënten. Dat hoeft niet per se gezonder of vetvrij te zijn; ik houd bijvoorbeeld van volle slagroom en zelfgeraspte parmezaanse kaas bij de tortellini en echte boter door de risotto. Maar vers koken geeft gewoon meer… voldoening, denk ik. Dat betekent niet dat je alles from scratch hoeft te maken (een bouillonblokje is geen doodzonde), als je voor je gevoel maar voornamelijk met verse producten bezig bent.

Eén van de dingen die ik heerlijk vind om te maken is verse tomatensoep en Risotto Milanese. Omdat Brian nogal een carnivoor is bedacht ik er deze keer zelgepaneerde schnitzel bij. Maar eigenlijk kun je ook prima toe zonder stukje vlees; risotto is heel machtig!

gesneden tomaten

Tomatensoep
kleine kilo tomaten
knoflook
bouillonblokje
prei
1 eetlepel kruidenkaas

Voor de tomatensoep snijd je een aantal flinke tomaten doormidden en haal je het harde middenstukje eruit. Je fruit wat knoflook in de soeppan en doet de tomaten erbij. Voeg water toe; hoe meer water, hoe dunner je soep. Ik hou van dikkere soep en doe meestal maar een bodempje, je kunt altijd later (kokend) water toevoegen. Voeg ook de prei en het bouillonblokje toe. Leg het deksel op de pan voor een paar minuten. Daarna zijn de velletjes van de tomaten los gestoomd en kun je ze gemakkelijk met een vork of tang uit de pan scheppen. (Als je ze niet weghaalt, houd je ook na het pureren vaak nog kleine harde stukjes over.)

Kook de soep niet te lang, net lang genoeg zodat de tomaten en prei zacht zijn. Daarna pureer je de soep samen met een flinke lepel roomkaas tot hij glad is. Als je wil kun je nog soepballetjes maken van gehakt dat je kruidt met peper, zout, ei, broodkruimels en wat gedroogde kruiden.

croutons

Verse soep is voor mij eigenlijk vooral een excuus om gezouten croutons te eten. Dat kunnen heel simpel een paar in blokjes gesneden boterhammen zijn, die je in wat olijfolie met zeezout bakt. Of zoals ik deze keer had gedaan een paar stukjes gescheurd Frans stokbrood. Je kunt behalve zout ook knoflook meebakken, let dan wel op dat je de knoflook pas op het laatst toevoegt, deze wordt namelijk sneller bruin (en daardoor bitter) dan het brood.

basilicum

basilicum olie

Om het wat specialer te maken maakte ik ook nog snel basilicum olie. Je scheurt wat basilicumblaadjes in een klein kommetje en giet daar extra vergine olijfolie op. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de basilicumsmaak in de olie trekt. Vlak voor het serveren sprenkel je een paar druppels basilicumolie over de soep.

ingredienten risotto en schnitzel

Risotto Milanese
100 gram risotto per persoon
kippenbouillon (of blokjes)
saffraan
1 gesnipperd uitje
eventueel 250 cl (goede) droge witte wijn
roomboter
100 gram geraspte Parmezaanse kaas (mag ook meer)

Risotto Milanese is de meest simpele risotto, maar zo rijk, en warm en vullend, dat er voor mij niets anders aan hoeft worden toegevoegd. Risotto klinkt altijd alsof het veel werk is, maar dat valt reuze mee.

Je begint met het aanfruiten van het gesnipperde uitje in olijfolie, totdat het glazig ziet. Dat mag in behoorlijk wat olijfolie, want vervolgens schep je de risotto ook om in deze olijfolie met ui. Voeg ook een beetje saffraan toe, dit zorgt straks voor de diepe gouden kleur.

parmezaanse kaas

risotto in de pan

Ondertussen kook je alvast water in de waterkoker, of zorg je dat je kippenbouillon in de buurt hebt staan. Als je net als ik een blokje gebruikt, doe je 2 blokjes in de pan. (Voor 2 personen heb je namelijk zo’n 200 gram risotto nodig en ongeveer 1 liter water.)

Ga je voor de witte wijn, voeg deze dan eerst toe. Goed roeren en wachten tot de wijn is opgenomen door de rijst. Vanwege zwangerschappen en borstvoeding is het jáááren geleden dat ik risotto met wijn maakte, maar het is erg lekker!

Als je geen wijn gebruikt dan begin je meteen met de bouillon of het water. Giet een flinke scheut kokend water erbij. Vroeger dacht ik dat risotto alleen lukte als je het vocht lepel voor lepel toevoegde en steeds wachtte tot alles opgenomen was, maar dat is niet zo. Ik doe meestal net zoveel water erbij totdat de rijst net onder staat en roer om de zoveel minuten alles goed om. Daarna vul ik weer bij met water uit de waterkoker. Dit blijf je herhalen totdat de risotto gaar is, vaak zo’n 15-20 minuten.

Als hij bijna klaar is, voeg je een flinke lepel roomboter toe en de Parmezaanse kaas. Je serveert de risotto meteen, met extra Parmezaanse kaas om eroverheen te strooien.

cherrytomaatjes en parmezaanse kaas

schnitzel platslaan

Schnitzel
1 schnitzel per persoon
paneermeel
geraspte parmezaanse kaas
losgeklopt ei

Ook voor de schnitzel heb je Parmezaanse kaas nodig. Eerst maak je de schnitzel zo dun mogelijk. Leg het vlees in cellofaan plastic en sla hem plat met iets zwaars. Door het slaan maak je hem malser en hij is heel snel gaar. Vervolgens haal je het platgeslagen stukje vlees door het losgeklopte ei en door paneermeel dat je hebt gekruid met peper, zout en parmezaanse kaas. Bak hem in wat boter gaar op een middelmatig vuur.

verse tomatensoep

schnitzel en risotto

Klaar! Een heerlijk maaltje van verse tomatensoep, risotto en schnitzel.

PS Risotto is ook heerlijk met versgemaakte, zoete, hartige, peperonata

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Lekker zeg! Zelf maak ik graag tomatensoep, alleen weer op een heel andere manier, met vlees getrokken bouillon.
    Deze lijkt me ook erg lekker en makkelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge