grandetpetit

Is het niet typisch dat vrouwen doorgaans ‘sorry’ zeggen, voordat ze een vraag stellen? En niet, omdat ze zich schuldig voelen, of omdat ze iets verkeerd hebben gedaan, maar gewoon, omdat het een tweede natuur is geworden.

Dit artikel in de Huffington Post, stelt dat we het bijna allemaal (onbewust) doen en dat er een heleboel redenen aan ten grondslag kunnen liggen. Omdat we bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Of omdat iemand anders ons het gevoel geeft dat we het hem of haar lastig maken, terwijl het iets is dat heel gewoon zou moeten zijn, of bij hun werk hoort.

Afgelopen zomer was er dit filmpje, van Pantène, met een aantal (helaas) nogal herkenbare situaties.

Herken je het? Al vind ik het belachelijk nu ik erover nadenk, ik maak me er ook aan schuldig. Sorry zeggen, als iemand anders tegen jóu aanloopt. Me verontschuldigen voor mijn mening en zeggen dat iemand er vooral mee moet doen en laten wat hij of zij wil. Terwijl ik mezelf niet beschouw als iemand met te weinig zelfvertrouwen.

Ik vond het filmpje van Pantène een eye-opener. Ik werd er weer even aan herinnerd, dat als je achter iets staat, je dat gewoon kunt zeggen. Ook als je best begrijpt dat de persoon tegenover je er anders over kan denken. Dat je fysiek ruimte in mag nemen. Dat jij niet altijd degene hoeft te zijn die opstaat, of zich om de ander plooit.

Ik kan me van jaren geleden nog een oefening herinneren die ik tijdens mijn PADI duikexamen moest doen. Iemand verliest dan zogenaamd zijn luchttoevoer en jij moet zorgen dat je de jouwe deelt met die persoon. Het allereerste wat je doet, voor je ook maar aan het delen van lucht denkt, is die ander heel stevig vastpakken aan zijn duikvest. Altijd net een tandje steviger dan nodig is. Zodat die persoon weet en voelt, dat jij de zaken onder controle hebt en zichzelf over durft te geven aan de situatie.

Vreemd hoor, ik was me er niet zo van bewust dat ik dit deed en ik vond mezelf ‘gewoon een aardig persoon’. Maar ik zeg wel degelijk veel te vaak ‘sorry’ en vanaf nu ga ik erop letten. En jullie?

Het zal best even wennen zijn. Wellicht voelt het in het begin alsof je het bewust overdrijft, net als bij die duikoefening. Maar ik denk dat het de moeite waard is. Met ‘sorry’ doe je zoveel afbreuk aan jezelf. En ook aan de ander, van wie je als het ware uitgaat dat die jou als een lastpost beschouwt.

PS Wat alle perfectionisten verkeerd doen, en wat je niet moet doen als je je excuses aanbiedt.

{Credits: beeld: studiooink via grandetpetit, artikel via Huffington Post}

7 comments on “Waarom vrouwen minder vaak ‘sorry’ zouden hoeven zeggen

 1. Madelon

  Interessante invalshoek. Ik ben zelf van mening dat je geen sorry hoeft te zeggen als je het niet meent. Dan heb je er ook niks aan.

  1. Noraly Post author

   Ja dat vind ik ook. Maar het ontglipt me toch vaak, en dat bedoel ik niet eens ‘sorry’, dan is het gewoon een stopwoordje.

 2. Von Ausems

  Love is never having to say I’m sorry. De slotwoorden van de film “Love Story”uit onze tijd(met o.a. Ryan O’Neal). Liefs xxx

 3. Anneke

  Wat herkenbaar.
  Ik heb ook een handje ervan om ‘sorry’ te zeggen.
  Ga daar toch eens beter opletten.

  1. Noraly Post author

   Succes, ik ben vandaag begonnen, maar het glipt er toch snel uit.

 4. Anita

  Idd nu je het zo zegt en ik erover na denk doe ik het ook te vaak uit gewoonte. Net alsof je jezelf niet de moeite waard vindt. Hmm eens op letten dan. Thnx

 5. Noraly Post author

  We doen het bijna allemaal! Maar goed om te letten idd. Succes :)

Leave a reply

required

CommentLuv badge