Alles over hoe je als Nederlandse moeder overleeft in… Zweden

Marielle - in het park

Marielle - man en kind park

marielle - hei

Het is weer tijd voor een nieuw interview in de serie “Alles over hoe je als Nederlandse moeder overleeft in…” In deze serie vertellen medemoeders op de meest bijzondere plekken (een kasteel! New York! het verre oosten!) openhartig over hun belevenissen en hoe anders het soms is om zwanger te zijn in het buitenland, laat staan er te bevallen of er je kinderen op te voeden. Vanaf nu post ik weer iedere week een van hun verhalen. Vandaag lees je de belevenissen van Mariëlle, die naar Zweden vertrok:

In de afgelopen tien jaar lonkte het buitenland altijd al. Een avontuur, de uitdaging om ergens vanaf nul te beginnen en er een succes van te maken. Maar wat is dan het juiste moment om te gaan? Dit jaar, met twee kleine kinderen en een mooie job opportunity voor mijn man in het verschiet, was het moment! Mijn naam is Mariëlle en ik woon met man Jaco en zonen Maurits (2,5 jaar) en Casper (7 maanden) sinds afgelopen zomer in Stockholm.

Marielle - bushalte

Marielle - verhuiswagen

Van bijna fulltime baan naar fulltime thuis

In Nederland had ik een uitdagende, drukke baan in de telecom branche, waar ik mee ben gestopt om naar Zweden te vertrekken met mijn man en kinderen. Het idee was: eerst settelen, vervolgens Zweeds leren om uiteindelijk aan de slag te gaan met een eigen business idee of te solliciteren binnen mijn vakgebied.

Dit klinkt romantisch, maar ik ervaar het in de praktijk als best pittig om meters te maken. Ik was gewend om nagenoeg fulltime te werken en vond mijn werk erg leuk. Thuis zijn met een baby en een peuter van twee jaar is dan van een hele andere orde. Meestal heel plezierig, maar soms ook even niet. In de schaarse uurtjes dat ik daar niet druk mee ben wil ik Zweeds leren, moet ik uitdokteren hoe alles reilt en zeilt in Zweden en wil ik investeren in mijn netwerk en in vriendschappen. Waarbij ik het een uitdaging vind om te accepteren dat bijna alles langer duurt dan ik zou willen. Gelukkig lukt het mij inmiddels steeds beter om van het hier en nu te genieten! Zweden is werkelijk een schitterend land, met aardige mensen, en zeer kindvriendelijk….

Marielle - meer

Marielle - Maurits meer

Bijna anderhalf jaar verlof

Wat er echt anders is in Zweden dan in Nederland, is dat vrouwen en mannen in totaal 16 maanden bevallingsverlof hebben. Het is gebruikelijk dat eerst de vrouw met verlof gaat en als zij weer aan het werk gaat de man nog een aantal maanden verlof opneemt om tijd met het kleintje door te brengen. Overal zie je hier dus moeders en vaders met kinderwagens rondwandelen en barst het van de activiteiten die je met baby’s kunt doen hier. En een van de consequenties is dat er dus geen opvang is voor kinderen jonger dan één jaar. Dit betekent dat ik nog minimaal een half jaar thuis zal zitten, voor ik mijn plannen kan gaan uitvoeren.

Marielle - Casper op zijn buik

Marielle - Casper in wipper

Het is hier hip je kind vroeg op te halen van de opvang

Als beide ouders vervolgens weer gaan werken, gaan de meeste kinderen de hele week naar een pre-school. Vrijwel alle mannen en vrouwen werken hier fulltime. Nou ja, fulltime, dit betekent vaak van acht tot half vier of van negen tot half vijf. Het is “hip” om je kind niet te lang op de opvang te laten, maar zo vroeg mogelijk weer op te halen. Bovendien zijn er heel veel vakantiedagen en activiteiten op de pre-school waar ook een bijdrage van ouders wordt gevraagd. Heel bijzonder hoe de Zweden dat kunnen combineren met een fulltime job. Er moet ook nog gewerkt worden lijkt mij!

Geen voorkeursbehandelingen

De Zweedse cultuur wordt sterk beïnvloed door de zogenaamde “Wet van Jante”. Dit zijn een aantal gedragsregels die beschrijven dat iedereen gelijk is en dat het niet past om met je kop boven het maaiveld uit te steken. Dit betekent dat er geen voorkeursbehandelingen worden gegeven op basis van rijkdom, afkomst, sexe, of wat dan ook. Nog sterker dan in Nederland hebben veel vrouwen een mooie carrière en verdelen zij de huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen 50/50 met hun partner.

Marielle - Maurits fiets

Vrij spelen is er veel minder bij op de pre-school

Mijn oudste zoontje Maurits gaat vier dagen per week naar een pre-school. De pre-school is veel “schoolser” dan de (meeste) Nederlandse crèches. Iedere dag wordt er gestart met “circle time” en staat er een activiteit op het programma die bijdraagt aan de ontwikkeling van de kinderen. Vrij spelen is er veel minder bij. Aan de andere kant begint de “echte” school hier pas vanaf zes jaar; twee jaar later dan in Nederland.

Wat het mooie is aan de pre-schools, is dat het heel weinig kost vergeleken met de Nederlandse crèches. Omgerekend 130 euro per maand voor fulltime opvang op een pre-school. Helaas is het wel vestzak broekzak, Zweden hanteert namelijk nog hogere belastingen dan Nederland…

marielle - in de sneeuw

Slecht weer bestaat niet

Zweden is een echt outdoor land. Langlaufen, fietsen, hardlopen, wandelen, varen, vissen, paddenstoelen plukken, sleetje rijden, schaatsen; ze doen het hier allemaal. Voor kinderen betekent dit iedere dag buiten spelen, het hele jaar door. Op de pre-school van Maurits is de regel dat iedere dag, regen of geen regen, warm of koud, minimaal twee uur buiten wordt gespeeld. De Zweden zeggen: “Slecht weer bestaat niet; alleen slechte kleding” en zo is het dus ook voor kinderen. Gewapend met waterproof handschoenen, onepiece sneeuwpak, muts, sjaals, en gevoerde laarzen lever ik Maurits iedere dag af.

Marielle - met Maurits in bos

Marielle - man en kind in bos

Het sociale balletje

De Zweden zijn over het algemeen hele aardige lui, maar wel nogal op zichzelf. Toen wij hier aankwamen zijn we de Zweedse buren langsgegaan met overheerlijke stroopwafels. Ze waardeerden dit en maakten een praatje, maar we zijn nergens verder gekomen dan de voordeur. Ik heb gemerkt dat het gemakkelijker contact leggen is met “gelijkgestemden”, andere expats die hier ook voor een paar jaar wonen en open staan voor nieuwe contacten en ervaringen. Heel gemakkelijk nodig ik mensen thuis uit, of stel voor om iets te gaan doen met elkaar. En zo komt het sociale balletje aan het rollen. Verder gaan we er ook met zijn viertjes of met bezoek vanuit Nederland veel op uit, Stockholm verkennen, lekker sleeën, wandelen in de bossen.. heerlijk!

marielle - fanfare

marielle - stockholm

marielle jaco

De nabije toekomst

Op dit moment leer ik Zweeds aan de Volksuniversiteit. Omdat ik het leuk vind, maar ook om mijn kansen hier op de arbeidsmarkt te vergroten dan wel zelf iets op te starten. Omdat we verwachten hier drie jaar te blijven vind ik dit een goede investering. Als straks mijn jongste naar de pre-school gaat betekent dit ook voor mij tijd en ruimte weer aan de slag te gaan, spannend en leuk om te zien wat er op mijn pad komt!

Marielle - Stockholm by night

Marielle - savonds op de brug

Dank je wel, Mariëlle!

Zweden lijkt me een heerlijk land om te wonen en het klinkt qua zwangerschapsverlof als een sprookje, nietwaar? Sowieso heeft het een prachtige natuur en volgens mij ook een hele fijne cultuur.
Als je meer wilt lezen over Nederlands moederschap in het buitenland, bijvoorbeeld Londen, of juist hoe het is om in New York, of in de Ierse bossen moeder te zijn, hou deze tag over Nederlandse moeders in het buitenland dan de komende tijd in de gaten. (Je kunt je ook aanmelden voor de emailupdates of More Please via Bloglovin volgen om niets te hoeven missen.)

PS Alles hoe je als Nederlandse moeder overleeft in India, Qatar en een Beiers kasteel.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Leuke om je verhaal te lezen, Marielle. Je hebt toch al veel opgepikt van hoe het daar aan toe gaat. Dat iedere dag van 8 tot half 4 werken lijkt mij tr wel ideaal

  2. Wat bijzonder en stoer om hier te lezen dat je naar Zweden bent verhuisd! Wij zijn er afgelopen zomer ook geweest, echt de moeite waard! Geniet van je tijd daar, Groetjes Marlou (oud-collega’tje)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge