Alles over hoe je als Nederlandse moeder overleeft in… New York!

Jiska - 2 girls

Jiska - Brooklyn Bridge

Jiska - NYC

Jiska - 3 kids

Het nieuwe interview in de serie “Alles over hoe je als Nederlandse moeder overleeft in…” gaat deze keer over New York! In deze serie vertellen medemoeders op de meest geweldige plekken (Londen! Zweden! Ierland!) openhartig over hun belevenissen en hoe anders het soms is om zwanger te zijn in het buitenland, laat staan er te bevallen of er je kinderen op te voeden. Iedere week post ik een van hun verhalen. Vandaag lees je de belevenissen van Jiska:

Wie ben je?

Hallo, ik ben Jiska, vrouw van Ruud en moeder van drie meiden, Lotte (5), Milou (3) en Julie (1). In juli 2011 zijn mijn man en ik verhuisd naar Brooklyn, New York samen met onze toen 1,5 jaar oude dochter Lotte. Ik ben psychologe en had in Nederland mijn eigen praktijk.

Jiska - pompoenen

Jiska - halloween

Drie enkeltjes New York

Net voor kerst in 2010 kreeg mijn man de vraag of hij voor een aantal jaar de ondernemingsrechtpraktijk van zijn advocatenkantoor in New York wilde leiden. Eigenlijk was met de vraag de beslissing al genomen, aangezien we allebei heel graag nog een tijd samen in het buitenland wilde wonen. Niet dat de beslissing makkelijk was! Ik had net met een vriendin een psychologenpraktijk opgezet en met heel veel pijn in mijn hart heb ik daar afscheid van moeten nemen. Het heeft even geduurd, maar nu vind ik het heerlijk in deze stad en heb ook hier weer leuke uitdagingen gevonden.

Jiska - oranje gezin

Zelfs kinderen steken de straat over om de deur open te houden voor je

Mensen zijn hier echt heel erg vriendelijk, maken altijd een praatje (overigens nooit over het weer, dat doen alleen Nederlanders), zijn altijd bereid je te helpen en alles positief verwoorden wordt met de paplepel ingegoten. Het meest bijzondere vind ik dat mensen strooien met complimentjes. Geregeld hoor je op straat van een wildvreemde dat je een mooie trui aan hebt, iets handig doet of niet te vergeten wat voor te schattige kinderen je hebt! Ook hebben we ons verbaasd over het gedrag van mensen in winkels en restaurants. Behulpzaam en altijd netjes wachten op je beurt. Zelfs kinderen steken de straat over om voor mij met kinderwagen de deur open te houden. Goed ‘community behavior’ en anderen een goed gevoel geven is hier een groot goed. Ook is de stad New York kindvriendelijker dan we dachten. Overal vind je speeltuinen op de mooiste plekken en je kan kinderen meenemen naar elk restaurant.

Ik kan je vertellen dat het als Nederlander in eerste instantie allemaal wat overdreven voelde, maar nu lijken we het zelfs een beetje te missen als we weer in Nederland zijn.

Jiska - Times Square

Jiska - bakfiets

De vijf-seconden-regel passen we stiekem toch toe

Hoe ontwikkeld Amerika ook is op bepaalde gebieden, je blijft je verbazen hoe bepaalde zaken zijn geregeld! Betalingen gaan nog met cheques…ja echt…voor de crèche, schoonmaakster of een ouderbijdrage op school wordt gewoon een cheque uitgeschreven. Dacht je in Nederland je te ergeren aan de bureaucratie dan ben je hier nog niet bij een overheidsinstelling geweest. Voor het legaliseren van de geboorteakte heb ik uren in de rij gestaan voor een loket om eerst een briefje te laten nieten aan mijn akte, om vervolgens bij een ander loket in een ander gebouw een stempel te halen om vervolgens…pff…en als er iets mis gaat kan je gewoon weer opnieuw een document aanvragen, zes weken wachten en de hele rit nog een keer doen.

En echt overal geef je fooi. Ik wist dat fooi in een restaurant 15 tot 20 procent was, maar dat je ook bij de kapper, taxi, nagelstudio, bezorgdienst, postbode en noem het maar op, rond de 20 procent fooi dient te geven daar kwamen we na een half jaar pas achter. Ook is het geven van geld aan goede doelen wel serieus de bedoeling en gelukkig kan dat dan ook op elke plek en elk tijdstip. Rond kerst zie je hier bijvoorbeeld dag en nacht mensen van het leger des heils dansen voor donaties en in veel winkels (zelfs bij de drogist) kun je bij het pinnen altijd kiezen om geld aan een goed doel te geven. Daarnaast zijn mensen hier erg bezig met hygiëne. Dit werd mij pas echt duidelijk op het moment dat Lotte uit school kwam en tegen Milou zei dat ze niet uit haar drinkbeker mocht drinken vanwege de ‘germs’.

Het mooie is dat alles went. We schrijven cheques uit, geven fooi en zeggen ‘how are you?” ipv “hello”. We blijven echter ook gewoon Nederlander: ik breng de meiden met de bakfiets overal naar toe en de ‘vijf-seconden-regel’ houden we gewoon lekker aan als niemand kijkt :)

Jiska - kerst

Jiska - sneeuw

Jiska - fiets in de sneeuw

Winter in New York

De eerste winter in New York was ik op aanraden van velen goed voorbereid: de hele family in snowboots, sneeuwbroeken en thermo ondergoed. Ik denk dat we het twee keer hebben gedragen dat jaar. Niet te vergelijken met de winter vorig jaar, toen we wekenlang temperaturen van dik onder de 0ºC hadden. Deze winter met sneeuwstormen (en net een weekend met -16 ºC) belooft ook een echte New York winter te worden. Na de herfst met de verkleuring van de bladeren, wat echt schitterend is, zijn de winters ondanks de kou ook erg mooi. Vaak is er een strakblauwe lucht en een felle zon. Heerlijk als we weer ijsvrij hebben en lekker in het park kunnen sleeën!

Jiska - girls in backpacks

Om op een goede universiteit te komen, moet je dreumes nu al op de juiste pre-school zitten

Parttime werken is hier een uitzondering. Vaak is één van de ouders thuis om voor de kinderen te zorgen of ze hebben een nanny aan huis. Vanaf twee jaar gaan kinderen naar een pre-school; vanaf het jaar waarin ze vier worden naar pre-K en vervolgens naar Kindergarten. Creche en pre-school moeten ouders zelf financieren. Vanaf pre-K kun je dan de keuze maken voor het publieke of het privé schoolsysteem. Het publieke systeem is gratis, zoals in Nederland. Voor de privéscholen betaal je maar liefst tussen de 15.000 en 50.000 dollar per jaar. Het is bijzonder om te zien hoe je carrière hier bij pre-school begint. Om op een goede universiteit te komen, moet je met twee jaar de juiste keuze voor school hebben gemaakt.

Lotte is net begonnen met Kindergarten op een publieke school; vier jaar oud, leert lezen, schrijven en heeft zeker voor een half uur huiswerk per dag. Gelukkig vindt ze het prima. Milou zit op een private pre-school voor drie daagjes en we hebben een oppas aan huis voor Julie. Ik werkte tot voor kort parttime bij de Nederlandse school in New York, dus we hebben even moeten zoeken naar een juiste combinatie die werkt voor ons.

Oh ja, elke ochtend start Lotte haar schooldag met het hardop uitspreken van de zin met de hele school: The choices you make today shape your world tomorrow! Hoe lekker Amerikaans.;-)

Jiska - park

Jiska - stroller

Jiska - slapen met baby

Zes weken verlof

Als je hier zwanger bent sta je gelijk onder controle van de gynaecoloog. Standaard krijg je ook alle testen die je kan bedenken gedurende de zwangerschap (oh ja, en de rekening…). Je bevalt hier in het ziekenhuis, blijft daar ook minimaal drie dagen na de bevalling en ruggenprik is hier de standaard. Ik heb het zelf als prettig ervaren. Zeker de frequente echo’s waarop ik dat hele kleine baby’tje nog een keertje extra kon zien en Ik wilde sowieso in het ziekenhuis bevallen. Daar komt wel bij dat wij hier een Nederlandse ziektekosten verzekering hebben die alle (te hoge) rekeningen netjes betaalt.

Kraamhulp kennen ze niet hier. Ik heb dat gemist bij Milou en Julie! Je hebt geloof ik enkele vroedvrouw organisaties en een bevallingskliniek (te vergelijken met een kraamhotel in Nederland), maar dat wordt eigenlijk niet echt geaccepteerd door de reguliere gezondheidszorg. Dat kan dan ook voor problemen zorgen als je na de bevalling meer medische hulp nodig hebt voor je kindje of voor jezelf. Zwangerschapsverlof is hier standaard zes weken. De meesten werken dus door tot de bevalling om zoveel mogelijk tijd te hebben met het kindje. Ik hoor wel van mensen hier uit de wijk dat er werkgevers zijn die drie maanden verlof aanhouden of werknemers de mogelijkheid geven om onbetaald verlof op te nemen. Ik ben zelf na negen maanden weer gaan werken.

In onze wijk is het heel normaal om borstvoeding te blijven geven ook na het eerste jaar. Er zijn vele moedergroepen die moeders ondersteunen om dit te bewerkstelligen. Dit is overigens niet de norm in het Amerika buiten New York stad, waar het borstvoedingspercentage heel laag ligt. Ik heb zelf alle drie de meisjes 9 tot 10 maanden borstvoeding gegeven. Op basis van de Amerikaanse wet mag je overal en altijd borstvoeding geven. Hier dus gelukkig geen discussie over borstvoeding geven in het openbaar.

Jiska - huis

Met drie kinderen is het plannen als je van de stad zelf wilt genieten

Dit is ons huis hierboven, we wonen in een erg leuke familiewijk. Via de scholen van de meisjes hebben we redelijk wat contact met Amerikanen. Dat heeft wel even geduurd. Inmiddels ken ik ook een aantal Nederlanders hier. Het is heel fijn om lekker bij iemand op de bank te ploffen en Nederlands te kunnen praten. Ik ben dus heel blij met mijn Nederlandse vriendinnen!

Jiska - Loes

Jiska - Macy's

Met drie kinderen vergt het wat meer planning om ook echt van de stad New York te genieten. Toch proberen we iedere week lekker te gaan eten, een borrel of feestje mee te pikken. We hebben erg leuke restaurants bij ons in de buurt, met new-American eten. Heel veel kale, spruitjes en quinoa; even wennen maar daarna best lekker. We proberen ook regelmatig verschillende restaurants uit op Manhattan. Elke keer iets nieuws, er zijn namelijk zoveel mogelijkheden en er komen zoveel nieuwe restaurants bij.

Daarnaast maken we gretig gebruik van het feit dat we zo dicht bij allerlei prachtige vakantielanden wonen. Zo zijn we onder andere op de Dominicaanse Republiek, Costa Rica, Mexico en Bermuda geweest en dat allemaal op slechts enkele vlieguren hiervandaan. In het voorjaar gaan we regelmatig een weekendje kamperen en ’s winters hebben we op drie uur rijden al prima skigebieden liggen.

SAMSUNG

Hoe de toekomst eruit ziet

Recentelijk ben ik samen met twee vriendinnen een eigen bedrijf gestart. We gaan een product voor moeders en baby’s introduceren, iets wat we in New York hebben gemist… Wordt binnenkort vervolgd! We missen familie en vrienden in Nederland zeker en we genieten dan ook extra van de vele vrienden die inmiddels al bij ons zijn komen logeren. De tijd vliegt, we weten dat er een moment komt dat we onze spullen moeten pakken en weer teruggaan naar Nederland en dat is goed. Maar voor nu ben ik heel blij dat we nog even de tijd hebben hier!!

Jiska - zeilen

Dank je wel, Jiska!

Wat een heerlijke stad! Alleen, wow, zes weken verlof maar… Dan zijn we hier wel heel erg verwend. Maar verder kan alles in the city of dreams, toch? Dus Jiska, ik ben heel erg benieuwd naar je eigen bedrijf…

Als je het interessant vindt kun je in deze serie nog veel meer lezen over Nederlands moederschap in het buitenland. Je kunt je ook aanmelden voor de emailupdates of More Please via Bloglovin ♥ volgen om niets te hoeven missen.

PS Mariëlle in Zweden, Quinten in Londen, Sandra in Beieren, Dieuwke in India, Bianca in Qatar en Jantine in Zwitserland

Doe mee met de conversatie

5 reacties

 1. Goh,altijd zo interessant en wat een leuk verhaal weer en door al die verhalen ook van alle andere vrouwen krijg je een goed inzicht hoe het in die landen gaat! Ben benieuwd naar de volgende! Bravaaaaa <3

 2. Beste
  Ik ben een psychologe, momenteel werkzaam in Belgie.
  Samen met mijn partner verhuis ik in januari ook naar new york.
  Ik zou graag werken maar vraag mij af wat de mogelijkheden zijn met mij diploma in new york. Ik heb 6 jaar vooral in de schoolse context gewerkt.
  Kan je mij daar eventueel meer info over geven?

 3. Hoi!
  Wat een leuke blog, interessant om te lezen. Ik lees dat jullie al een tijdje in New York wonen, dat u voorheen psychologe was en in New York op een Nederlandse school heeft gewerkt.
  Ik ben ook psychologe en op dit moment zoekende naar mogelijkheden voor werk vanaf september/oktober in New York.
  Ik hoop dat u mij wat meer informatie zou kunnen geven over de school.
  Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge