Alles over hoe je als Nederlandse moeder overleeft in… Zwitserland

Jantine - met zonnehoed

Jantine - op de schouders

Jantine - de 3 kids op bed

Jantine - eeuwige sneeuw groen landschap

Zo leuk om jullie alweer het zesde interview in de serie “Alles over hoe je als Nederlandse moeder overleeft in…” te presenteren! In deze serie vertellen medemoeders op de meest bijzondere plekken (Londen! Qatar! New York!) openhartig over hun belevenissen en hoe anders het soms is om zwanger te zijn in het buitenland, laat staan er te bevallen of er je kinderen op te voeden. Iedere week komt er een nieuw avontuur online. Vandaag lees je de belevenissen van Jantine, die in Zwitserland woont.  

Jantine - fontein gezin

Hallo!

Ik ben Jantine, alweer zeven jaar gelukkig getrouwd en trotse moeder van drie kinderen: Féline (5), Olivier (3) en Frédérique (9 maanden). Inmiddels wonen we al drie jaar in het Zwitserse Genève, waar we voor het werk van mijn man naartoe zijn verhuisd, na een tussenstop van twee jaar in Brussel.

Jantine - met baby voor het meer

Nu nog fulltime moeder…

Ik ben al een tijdje fulltime moeder, maar dat gaat wellicht veranderen. Nu negen maanden na de geboorte van onze dochter Frédérique heb ik het idee dat ik weer enigszins begin te landen, en ben ik op zoek naar dingen die me, naast het moederschap, op dagelijkse basis positieve energie geven. Vooralsnog is dat vooral een zoektocht naar wat me inspireert, maar wat me op de lange termijn ook de zelfontplooiing zal geven die ik de afgelopen jaren vooral in het opvoeden van onze kinderen heb gevonden.

Jantine - wijngaard

In het Frans krijg je dingen net wat makkelijker voor elkaar

In Zwitserland spreken ze drie talen: Zwitser-Duits (een soort onverstaanbaar Duits), Frans, Italiaans en nog een paar dialecten. In Genève zelf spreekt men voornamelijk Frans Daarnaast is 30% van alle mensen in Genève van buitenlandse komaf, dus is Engels er ook wat meer gebruikelijk. Een van de dingen waar ik me weer op ga richten is de Franse taal. Ik ben er nog altijd niet uit of het leren van de taal zelf me inspireert, maar de mogelijkheid om een normaal gesprek te voeren met docenten, buren en bijvoorbeeld instanties is wel erg waardevol, en in sommige gevallen zelfs onmisbaar. Nu spreken de Zwitsers in het algemeen ook wel Engels, maar in het Frans is het soms gewoonweg nèt wat eenvoudiger om iets voor elkaar te krijgen. Het is dus precies het tegenovergestelde van Nederland, waar volgens mij eigenlijk iedereen best graag Engels spreekt, en ook graag van taal wisselt om anderen te helpen.

Jantine - besneeuwde bergen

Jantine - meer

Mensen hier houden de deur vaak letterlijk dicht

In Zwitserland merk je een zekere starheid; regels zijn echt regels, en nee is nee, en blijft ook nee. U zeggen is hier heel normaal. Richting ouderen en onbekenden vind ik dat respectvol, maar na een paar ontmoetingen vind ik tutoyeren juist ook wel aangeven dat je iemand ‘binnen laat’ en je contact persoonlijker wordt. Om een voorbeeld te geven: mijn Zwitserse buurvrouw zeg na ruim 2 jaar nog steeds u tegen ons terwijl we elkaar dagelijks zien omdat de kinderen samen buitenspelen.

Het persoonlijke contact is heel anders dan in Nederland. Mensen zijn hier veel meer gesloten en houden hun deur vaak letterlijk dicht. Afspreken gebeurd niet bij mensen thuis, maar bijvoorbeeld in een restaurant.
En persoonlijke vragen worden niet echt gewaardeerd. Zo had ik laatst een moedervlek op mijn arm laten verwijderen, en dus liep ik rond met een grote witte PROMINENTE pleister op mijn arm. Die hele week heeft geen van de Zwitserse buurvrouwen (die ik toch elke dag meerdere malen zie) me gevraagd wat ik had gedaan. Datzelfde weekend kwam ik op een verjaardag (met veel Nederlandse vrienden) en het eerste wat ze vroegen was “wat heb je met je arm gedaan”. Men houdt het hier graag wat meer op de vlakte.

Jantine - wijngaarden samen met man

De klant is echt koning

Al zijn de Zwitsers dan wat afstandelijk en star, ze zijn hier wel heel hoffelijk. Of noem het galant, of gewoon beleefd. Mensen groeten elkaar op straat, staan in het openbaar vervoer op voor ouderen en stoppen voor je als je bij het zebrapad wilt oversteken. In winkels word je vriendelijk begroet en vraagt men of je hulp nodig hebt, en in een restaurant gaat een wereld voor je open. In Zwitserland is ober zijn namelijk een officieel (redelijk betaald) beroep en is de klant echt koning. De Franse culinaire invloeden zijn vaak duidelijk aanwezig. En dus komt de wijn (zelfs bij een business lunch) bijna altijd wel op tafel.

Jantine - zwanger voor ziekenhuis

Jantine - zwanger kusje

Over zwanger zijn in Genève

Wat hier ook heel fijn is… zwanger zijn! Dan heeft men hier een hoffelijkheid die alles overtreft. Mensen staan voor je op, laten je voor gaan, en er zijn zelfs speciale kassa’s voor zwangere vrouwen (oké en voor mensen met een handicap). Eigenlijk zijn er ontelbaar veel verschillen als het gaat om een zwangerschap in Nederland en Zwitserland. In het begin moest ik er een beetje aan wennen, maar na de eerste echo’s en alle verhalen van vriendinnen was ik helemaal verkocht. Zo ga je hier niet naar een verloskundige, maar naar de gynaecoloog. Deze dame stond met een heel team mensen elke afspraak weer voor me klaar. Er werd elke keer een echo gemaakt. Dat is natuurlijk fijn ter bevestiging dat alles goed was, maar het was zeker ook erg speciaal om elke keer dat kleine mensje weer even te kunnen zien.

Enige minpuntje was de hoeveelheid tests die gedaan werd… Het plassen in een potje vond ik nog oké (na twee keer ging ik gewoon pas thuis weg na een extra kopje thee), maar bloedprikken voor weet-ik-wat-voor-tests, nee dank je. Voordeel was wel dat ik volledig op de hoogte was van alles wat ook maar enigszins handig was om tijdens de zwangerschap te weten.

Jantine - pasgeboren kleintje

Jantine - gezinnetje pasgeboren

Bevallen is… luxe!

Het grootste verschil met Nederland?! Bevallen! Nee natuurlijk deed het niet minder pijn, maar verder kan ik het iedereen aanraden. In Zwitserland beval je niet thuis, maar in een kliniek. Laat ik het omschrijven als een privé ziekenhuis, waar het aan niets ontbreekt. Dus toen onze dochter eenmaal geboren was, werd ik ondergedompeld in luxe. Allereerst hoefde ik niet meteen na de bevalling naar huis, nee, ik mocht maar liefst vijf dagen blijven. Er was altijd iemand aanwezig om te helpen. Verder werd er elke avond een overheerlijke maaltijd gebracht (lees: sterren niveau) en zat ik de laatste avond met manlief te genieten van een romantisch drie-gangen diner met champagne (terwijl Frédérique bij de vroedvrouwen op de afdeling heerlijk lag te slapen). En na vijf dagen ging ik behoorlijk goed hersteld en uitgerust weer naar huis en kon ik me weer volledig richten op het gezin.

Jantine - kreeft en wijn

Als ik dit vergelijk met de bevalling van Féline (mijn oudste) in een Nederlands ziekenhuis is het verschil enorm. Toen werd ons gevraagd om zo snel mogelijk alles in orde te maken zodat we nog voor de dienstwissel naar huis konden, en zaten we na een paar uur met ons eerste kindje alleen thuis. De kraamzorg kwam pas de dag erna dus die eerste nacht was erg spannend.

Jantine - kids knakworstjes

Jantine - draaimolen

Een nanny in plaats van de crèche

Vervolgens ben je na vijf dagen thuis met je baby. En dan? Geen kraamhulp natuurlijk na zo’n lang verblijf in het ziekenhuis. De eerste maanden verlopen hetzelfde als in Nederland. Ook hier hebben vrouwen 16 weken verlof. Maar na het verlof wordt het wel wat anders. De plekken op crèche zijn hier echt heel schaars en bovendien is het heel erg duur. De meeste gezinnen hebben dus een nanny. Allereerst omdat vaak beide ouders fulltime werken, maar ook omdat een nanny goedkoper is dan twee kinderen bij de opvang en/of BSO onderbrengen. En ook niet onbelangrijk: er is altijd iemand die de kinderen kan opvangen bij ziekte en in vakanties. Het enige wat wij misten toen de kinderen nog niet naar school gingen, was de interactie met andere kinderen. Maar gelukkig zijn er hier wel redelijk wat (betaalbare) plekken bij de peuterspeelzaal. Op tijd inschrijven is wel belangrijk. Dus om voor Frédérique een plekje te garanderen heb ik haar al ingeschreven toen ik net wist dat ik zwanger was. En over een jaar, zodra ze 18 maanden is, mag ze gaan wennen…

Jantine - Olivier weiland

Jantine - fontein met dochter

Jantine - groene bergen

Een stads meisje verliefd op de prachtige natuur

Ik kan niet zeggen dat ik een echte natuurliefhebber ben, maar het landschap en de uitzichten hier zijn geweldig! Zo hebben we in de achtertuin uitzicht op wat de kinderen noemen ‘Onze berg’ (de Salève, een ‘bergje’ van 1200 meter hoog) en ik kan niet anders zeggen dan dat het heerlijk is om ’s morgens de gordijnen open te doen en te genieten van de opkomende zon, of de ondergaande zon die elke avond weer een geweldige gloed op de berg schijnt.

Jantine - sneeuw boven de wolken met man

Nee, toen we nog in Nederland woonde waren de bergen om te skiën en verder kwam ik er nooit. En nu? Nu kan ik echt genieten van de bergen en alles wat het biedt. Dus niet alleen skiën maar zeker ook wandelen, en op onderzoek uitgaan met de kinderen. Nou moet ik wel toegeven dat het bergleven hier wel wordt veraangenaamd door de gezellige bergdorpen. Après-ski kennen ze hier minder, maar de dorpen zijn gevuld met goede restaurants, mooie winkels en comfortabele onderkomens. En dat blijft toch wel erg fijn voor een stads meisje zoals ik!

Jantine - terrasje

Jantine op straat met kids

Pindakaas, hagelslag en stroopwafels

Winkelen doe ik niet echt vaak ik Genève. Nou ja, kopen doe ik niet vaak. Ik vind het wel heerlijk om door de stad te lopen en de etalages van alle dure modehuizen te bekijken. Maar qua winkels zijn er hier twee uitersten (dure modehuizen of grote main stream ketens), er is niet echt een alternatief; er zijn weinig leuke boetiekjes met accessoires en andere originele dingen. En prijzen bij de bekende grotere ketens liggen gemiddeld 30 tot 50 procent hoger dan in Frankrijk, dus om te shoppen ga ik meestal naar Annecy, een erg sfeervolle Franse stad in de buurt. En ik moet bekennen dat ik sinds we in Zwitserland wonen fan ben van Hema.nl. Dus als er familie of vrienden op bezoek komen, komen ze bijna altijd wel met een pakje! En ook de pindakaas, hagelslag en stroopwafels worden regelmatig ingevlogen! We blijven toch Nederlands!

Jantine - kunst aan het strand

Wat zal de toekomst brengen?!

We wonen met heel veel plezier in Zwitserland, maar we hebben wel het idee dat we uiteindelijk weer naar Nederland willen. Vooralsnog hebben we het allemaal goed naar onze zin. De kinderen gaan met veel plezier naar school, en ontwikkelen zich goed in een multiculturele en meertalige samenleving. We hebben een erg leuke groep vrienden en genieten van alles wat de omgeving ons te bieden heeft. En toch als we denken aan later, is het altijd aan een huis ergens in Nederland, met de kinderen op de lokale middelbare school en familie lekker dichtbij. Ach, zover is het nog lang niet. Wie weet wat er nog op ons pad komt. We genieten ervan en wie weet waar we terecht komen!

Jantine - luchtballon

Jantine - circus

Dank je wel, Jantine!

Wat is de medische zorg fijn geregeld in Zwitserland. Oh en dat landschap, prachtig gewoon! Ik ben benieuwd wat je de komende tijd gaat doen naast het fulltime moederschap, Jantine…

Als je het interessant vindt kun je in deze serie nog veel meer lezen over Nederlands moederschap in het buitenland. Als je wilt kunt je je aanmelden voor de emailupdates of More Please via Bloglovin ♥ volgen om niets te hoeven missen.

PS Alles hoe je overleeft als Nederlandse moeder in een Beiers slot (Sandra), in het zinderende Qatar (Bianca), kleurrijke India (Dieuwke), heerlijke Zweden (Mariëlle), of in shopparadijs Londen (Quinten).

{Credits: foto’s van Jantine}

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Hoi Noraly, wat een leuk interview! Binnenkort gaan wij (gezinnetje bestaande uit mijzelf, mijn man, ons 2 jaar oude zoontje en een nieuw kleintje op komst) ook verhuizen naar Geneve. Ik zou het leuk vinden om in contact te komen met Jantine om tips uit te wisselen. Zou jij ons met elkaar in contact willen brengen (als zij dat ook goed vindt uiteraard)? Hieronder mijn email adres. Bedankt en groetjes,
    Cari van Rood

  2. Hallo Cari, wat leuk om te horen, spannend hoor! Ik heb Jantine je gegevens doorgegeven, zo kan zij contact met je opnemen. Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge