DIY cadeau: Bladzijdes uit een boek inlijsten

marit tornqvist sjoerd kuyper boek

Oké, niet verder vertellen, maar bij sommige kinderboeken houd ik het niet droog. De peuter of kleuter in kwestie kijkt dan licht geïrriteerd op als mamma weer eens probeert om het einde van ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ uit haar samengeknepen strot te persen.

Laatst kreeg ik weer zo’n juweeltje van een oud-collega die op kraamvisite kwam. ‘Ik blijf altijd bij je’ is een boekje met de prachtigste prenten van Marit Törnqvist waar je maar naar blijft kijken en steeds iets nieuws in ontdekt. Sjoerd Kuyper maakte er gedichten bij. Samen zijn het pagina na pagina werkelijk kunststukjes. Zo mooi dat ik er – natte ogen en al – iets extra’s mee wilde doen. Als je zelf ook een speciaal boek hebt (met of zonder plaatjes) dan kun je er op een eenvoudige manier een bijzonder cadeautje van maken. 

marit tornqvist sjoerd kuyper

Eerst zocht ik een pagina uit die me aansprak. Eén gedichtje was helemaal van toepassing op de afgelopen tijd, toen we twee maanden bij mijn ouders hebben gelogeerd in afwachting van ons nieuwe huis.

Als de kleinkinderen rijden
op het oude schommelpaard
dat je altijd hebt bewaard
op de zolder van het huis
waarin wij woonden,

 

en wij kijken hoe zij rijden
jij en ik en ik en jij en
ik blijf bij je, ik blijf bij je
tot het einde van de tijd.

 

En daarna nog een kwartiertje,
op de drempel, wat staan kletsen
en een zoen, tierelieboem.

 

dank je, voor de gezelligheid.
Dank je voor de gezelligheid.

 

Lieve jongen. Lieve meid.

Zo mooi, het ontroerde mij en ik wilde het gedicht mijn ouders graag cadeau doen. Mijn eerste idee was om de betreffende print te kopen en er het gedicht op te schrijven. Nou kun je van Marit Törnqvist hele mooie posters en kaarten vinden, maar niet van het gedicht dat ik zocht. Dus uiteindelijk heb ik het hele boek opnieuw besteld. (Het is overigens sowieso echt een aanrader.)

Daarna was het vrij simpel. Je snijdt met een scherp mesje en een liniaal de betreffende pagina’s los en dan lijst je ze in. Ik gebruikte de Gladsax LP lijsten van Ikea, omdat die maat precies goed was. Als je net als ik een prentenboek gebruikt, dan ben je nu klaar, want hier valt weinig meer aan te verfraaien. Maar je kunt ook pagina’s uit een ‘gewoon’ boek gebruiken en heel lichtjes met waterverf de passage die je van toepassing vindt een kleurtje geven. Of de kinderen eroverheen laten verven. Zeker met oude boeken die je op de rommelmarkt vindt heb je zo een uniek en niet te duur cadeautje (want, eerlijk is eerlijk, met pijn in mijn hart sneed ik in dat nieuwe boek).

marit tornqvist cadeau

Het is één van die cadeautjes geworden die je met moeite weggeeft, omdat je het zelf wel had willen houden. Maar oma en grootvader waren gelukkig ook erg blij met de herinnering aan deze speciale tijd.

201412 grootvader Aidan Lelie

201501 oma Lelie Alexander

Doe mee met de conversatie

12 reacties

  1. Oh ik ben niet de enige die het niet drooghoudt bij kinderboeken haha. Maar wat een leuk origineel cadeau. Mooi. En de illustraties van Marit Törnqvist zijn altijd zo mooi, he?!

    1. Haha, nee hoor, en volgens mij zijn het er meer. ;) Ja en ze zijn prachtig. Ik vind ‘Fabians Feest’ van haar ook zo’n geweldig boek.

  2. Wat een leuk idee! Raad eens hoeveel ik van je hou vond ik ook zo’n leuk boekje :-) Ik ga er nog even over nadenken voor aan dochterliefs muur (want daar is nog ruimte en een poster vind ik zo kinderachtig ;-))

  3. Heel ontroerend inderdaad. Elke keer wanneer ik langs die prentjes loop, kijk ik even en voel ik mij zo intens dankbaar voor al die mooie momenten die wij met zijn allen mochten beleven. De woorden zijn al mooi, het gevoel erbij nog mooier xxx.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge