Italiaanse agriturismo’s perfect voor jonge kinderen

fontedemedici vakantie

Elke dag is een perfecte dag om te dromen over een vakantie in Italië, nietwaar? Het is echt mijn favoriete land met zijn hartelijke mensen, de lange zinderende avonden, de prachtige natuur, maar vooral…. dat heerlijke eten! Echt, ik heb altijd een heel lijstje met foodie-musts die afgewerkt moeten worden. (Ik bedoel, op houtskool gebarbecuede ribjes met olijfolie en citroen? flinterdunne pizza? zijdezachte verse pasta’s? Kom op!)

Maar vakanties zijn bij ons toch een stuk anders geworden sinds er kleine kindjes meegaan. De dag draait ineens om middagslaapjes, of je ergens met een kinderwagen kunt komen en de aanwezigheid van speeltuinen. Daarnaast is het handig als het paradijsje waar je verblijft zelf ook aan een aantal nieuwe criteria voldoet. Ik ben zelf gek op Italiaanse agriturismo’s (huisjes bij de wijnboer of tussen de olijven, je hebt ze van heel basic tot uberchique) en die zoeken we nog steeds op. Maar nu zorgen we bijvoorbeeld dat we er een kiezen waar een peuterbadje is. En dat je er ’s avonds kunt eten, of dat er een restaurantje op babyfoon afstand is. Dat de eventuele tuin een hekje heeft. Alles om maar te zorgen dat je zelf zo veel mogelijk kunt genieten, zonder dat je je al teveel zorgen hoeft te maken om het klein grut.

Het is nog best een speurtocht naar agriturismo’s die aan die voorwaarden voldoen. Daarom hieronder een aantal in Toscane die ik zelf gevonden heb, of aangeraden heb gekregen. Te beginnen met een GEWELDIG plekje waar we zelf geweest zijn een paar jaar terug en waar ik zo weer heen zou gaan.

1. Fonte de Medici, onder Florence

fontedemedici overview

fontedemedici building

fontedemedici kitchen

fontedemedici livingroom

fontedemedici swimmingpool
In Toscane wemelt het van de agriturismo’s, maar Fonte de Medici is werkelijk een pareltje. Het is kleinschalig, het heeft een overheerlijk restaurant, er zijn zowel lieflijke huisjes als prachtige appartementen en de ligging is heel fijn tussen Florence en Siena in. In de tuin groeien overal lavendelstruiken, je kijkt uit over de Toscaanse heuvels en alle dorpjes, marktjes en bezienswaardigheden zijn binnen handbereik. Wat met name Brian ook erg leuk vond is dat de bekende wijn Tignanello (van Antinori) ernaast verbouwd wordt. Wij hadden er een heerlijk huisje, pal aan het zwembad, met tuin en een loei van een badkamer en ik had er wel willen blijven wonen. (De foto-collage hierboven is ook van deze locatie.) Het is niet de goedkoopste locatie en je moet snel zijn om de losse cottages te kunnen boeken, maar het is écht een aanrader.

 

2. Fontebussi, midden tussen Siena en Florence

fontebussi 1

fontebussi 2

fontebussi 3

fontebussi 4

fontebussi 5

Op mijn speurtocht online kwam ik Borgo di Fontebussi tegen; tussen Florence en Siena, maar iets meer richting Siena dan Fonte de Medici is. Ook hier wordt zelf wijn gemaakt en olijfolie. Je hebt er cottages en appartementen en er is naast een normaal zwembad ook een ondiep badje (met een fontein!) voor kinderen. Voor mamma en pappa bieden ze er onder meer yoga en shiatsu aan. Net als overal in Toscane kun je ook hier in de omgeving paardrijden en leuke marktjes bezoeken.

 

3. Tenuta Col di Sasso, aan de kust in Zuid-Toscane

Col-di-Sasso-181

Col-di-Sasso-4

Col-di-Sasso-12

Col-di-Sasso-62

Col-di-Sasso-10

Wat zuidelijker, in de Toscaanse streek Maremma (onder Elba) vind je Tenuta Col di Sasso. Een oud-collega van mij is hier geweest en was er erg over te spreken. Het ligt vlakbij zee, dus je kunt het zwembad lekker afwisselen met spelen op het strand. Je hebt er een overdekt plekje waar je kunt barbecuen, er zijn drie zwembaden en er is een speeltuin. Het restaurant, vertelde ze me, was vrij basic, maar prima om af en toe een hapje te eten.

 

4. Villa Elena, aan de kust ter hoogte van Siena

villa elena 5

villa elena 4

villa elena 3

villa elena 2

villa elena 1

Wat meer in midden-Toscane, ter hoogte van Siena, maar dan op maar tien kilometer van de kust, ligt Villa Elena. Ook hier heb je een kinderzwembad, volop parken en tuinen om door te wandelen, een barbecueplaats en een speeltuin. Villa Elena heeft geen restaurant, maar ligt op 200 meter van het centrum van het kleine dorpje Guardistallo, waar je genoeg trattoria’s vindt.

En, zit er iets voor je bij denk je? Heb je zelf nog leuke tips voor agriturismo’s met peuterbadjes in Italië? Laat ze weten in de reacties, ik hoor ze graag!

PS een superdeluxe én kindvriendelijk plekje in Portugal

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. Dank Noraly voor deze tips! Heel fijn om te weten dat er nog genoeg mooie plekjes zijn waar je met kinderen naartoe kan! Liefs

    1. Graag gedaan! En als je zelf nog tegen iets leuks aan loopt, hoor ik het ook altijd graag :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge