De beste verjaardagstradities in de wereld

jamieanne madderneine

Er zijn zoveel verschillende gebruiken om je verjaardag te vieren. Bij ons is het heel gewoon om te trakteren, niet alleen op taartjes, maar ook op het verjaardagsrondje in de kroeg. Maar in Amerika en Canada krijg je juist de hele avond drankjes van je vrienden. Klinkt eigenlijk logischer, toch? Gisteren, op de vooravond mijn jongste broertje zijn verjaardag gingen er whatsappjes van mijn familie heen en weer om hem alvast een fijne verjaardag te wensen. In Brians (Indische) familie is het not done om iemand vóór hij jarig is, te feliciteren, want dat brengt ongeluk. Maar als er gevierd wordt zorgen zij dan wel weer voor een uitgebreide rijsttafel voor het hele bezoek, in plaats van alleen een kopje koffie met taart.

Maar er zijn nog veel meer leuke gebruiken rondom verjaardagen, overal ter wereld! Deze vond ik heel bijzonder:

In Ierland worden jarige kinderen ondersteboven gehouden en zachtjes met hun hoofd op de grond gebonsd. Eén voor ieder jaar en eentje extra voor geluk. En daarna worden ze op school ontvangen met modder en derrie!

In China eet je op je verjaardag extra lange noedels, om te zorgen dat je lang leeft. Daarbij moet je ze zo ver mogelijk opslurpen, voor je erin bijt.

In Australië eet je fairy brood (fairy bread, wat klinkt dat leuk!) op je verjaardag: wit brood zonder korstjes met boter en gekleurde hageltjes. Die hageltjes noemen ze ‘fairies’.

mollybob fairybread

In Duitsland vegen single mannen op hun dertigste verjaardag de trap van het lokale gemeentehuis, terwijl vrienden daar rotzooi opgooien. Ze mogen ophouden als ze een langslopende vrouw kunnen kussen.

In India krijgen kinderen wiens ouders het kunnen betalen nieuwe kleren. Als ze Hindoe zijn gaan ze naar een tempel waar ze kleine rituelen uitvoeren. Zo houden ze bijvoorbeeld hun handen voorzichtig boven een olielamp die symbool staat voor de zon, om energie en warmte te ontvangen. Daarna knielt het kind en raakt de voeten van zijn ouders aan, uit respect.

faylyne

Als kinderen jarig zijn in Israël krijgen ze een kroon van bladeren en bloemen op hun hoofd en wordt er om ze heen gedanst.

En de beste: Deense kinderen ontwaken tussen de cadeautjes die pappa en mamma stiekem als ze slapen op het bed leggen. Geweldig!

Gefeliciteerd lieve Luc. Ik doe het dus vandaag pas (al was mijn familie precies op tijd: in Indonesië waar hij nu verblijft was het al twaalf uur geweest, hoorde ik later! ;)

 

PS Zoete verjaardagsideeën

{Credits: foto’s taart door jamieanne, fairies door mollybob en bloemenkrans door faylyne, informatie via listplanit, mentalfloss en eenspeciaalmoment}

Doe mee met de conversatie

7 reacties

  1. Tja, in Suriname wad het juist not done als je de persoon in kwestie niet met zijn oudjaar feliciteerde! Vanwege het tijdsverschil in Makassar( 6 uur vooruit) heb ik onze Luc dus om half 7 s’avonds gefeliciteerd. Heb oma Laura, of opa Leo nooit horen vertellen dat voortijdig feliciteren not done was. Leuk om te horen Noor, nooit te oud om te leren……xxx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge