Een paar trucjes om lekker lang van bloemen te genieten

bloemen gekocht

Sinds we in het nieuwe huis wonen heb ik altijd verse bloemen in huis. Heerlijk, ik word er zo vrolijk van! Eigenlijk heb ik altijd wel een vaasje op het aanrecht staan (we hebben een open keuken) met tulpen of roosjes en een grote vaas voor het raam met allerlei uitprobeersels.

Voorheen kocht ik niet zo vaak bloemen, omdat ik het zonde vond dat een boeket er na een week al wat zieligjes bij kon staan. En dan is het best een dure hobby. Maar inmiddels heb ik een paar trucjes waardoor je langer van je boeket kunt genieten.

bloemen 0422

bloemen 0426 detail

Ten eerste koop ik geen kant en klare boeketten meer waar ook groen in zit, maar houd ik het bij enkel wat simpele bloemetjes. Ik mix en match, en probeer van alles uit om te kijken wat het langst houdt. Chrysanten (bovenste foto) en anjers (onderste foto) scoren tot nu toe het beste.

bloemen 0429

Om het wat meer body te geven, steek ik er een paar lange takken in. Vooral voor het grote raam in de woonkamer staat een groot boeket het mooist, vind ik. Met extra takken fake je als het ware een groot en duur boeket, ha! Haal ze uit de struiken, of je tuin, of bewaar ze na de lente wanneer je overal de bloesemtakken kunt kopen. Katjestakken bijvoorbeeld blijven er goed uitzien, ook als ze ‘dood’ zijn. Eucalyptus (bovenste foto) blijft ook lang mooi en ruikt heerlijk..

bloemen 0515

Als een boeket lelijk wordt, dan wil dat niet zeggen dat álle bloemen dood zijn. Vaak zitten er een paar bij die het nog best een weekje langer willen uithouden. Daarom vervang ik nooit meer een boeket volledig, maar ik vul het aan met nieuwe bloemen. Sommige knip ik korter en zet ik apart in een ander vaasje. Vooral bij anjers gaat dit goed, daar zitten een heleboel kleine bonusbloemetjes bij. :)

bloemen 0527

Tenslotte probeer ik me de tips van mijn moeder te herinneren: rozen heel schuin afsnijden en in heet water zetten. Een koperen muntje in het water bij de tulpen doen om te zorgen dat ze weer rechtop gaan staan als ze hangen. (werkt echt!) Het blad onderaan van de stengel halen, zodat het niet in het water zit. Ook geen doorns aan de rozen laten zitten. En ik vervang het water als dat er groezelig uitziet, daar fleurt het hele boeket weer van op.

Hierboven zie je mijn boeket dat het op deze manier al sinds begin april goed doet, steeds met andere bloemetjes die ik erbij deed. De vrolijke gekleurde anjers zijn favoriet, ik heb al twee keer extra gehaald! Maar binnenkort wordt het weer tijd om er iets anders leuks bij te zetten. Nog suggesties?

Heb je zelf vaak bloemen in huis? En wat zijn jouw (moeders:) tips?

PS Bloemen waar je letterlijk van kan smullen!

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Een ding is zeker ,een mooi boeket samen stellen moet U maar eens gaan leren want
    wat U laat zien is meer dan afschuwelijk.
    Tulpen gaan na het hangen weer rechtovereind.

    Veel succes, Vr gr Martine.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge