Tien woorden die vaak verkeerd worden gespeld

poo leaf pen

Ben je goed in spellen? Ik heb een nogal nerderige verhouding met taal en kan echt genieten van zinnen met een perfect ritme en mooie, moeilijke woorden. Andersom, als het om spelling gaat, zijn “me” in plaats van “mijn” en “het gebeurd wel eens” in plaats van “het gebeurt wel eens” me een doorn in het oog. Tegelijkertijd twijfel ik zelf ook vaak genoeg tussen bijvoorbeeld “hartelust en hartenlust” (de laatste) en “woordeloos en woordenloos” (de eerste).

Hieronder vind je een lijst met tien woorden die vaak verkeerd worden gespeld:

 1. cappuccino (dubbele p en dubbele c)
 2. dommeriken (één k)
 3. faillissement (dubbele l en dubbele s)
 4. ge-e-maild (twee keer een streepje)
 5. ideeëloos (drie keer een e, de laatste met trema)
 6. kosteloos (zonder n)
 7. Moederdag (met hoofdletter M)
 8. nochtans (zonder h na de t)
 9. pannenkoek (met een n)
 10. zee-egel (met een streepje en geen trema)

En als bonus nog twee die ik zelf vaak fout heb geschreven: stamppot (dubbele p) en hartstikke (t in plaats van d).

Herkenbaar? Zou je ze goed gespeld hebben? En wat zijn jouw kleine ergernissen als het om taal gaat?

PS Wat betekent “camembert“? En 5 foto’s die prachtige verhalen vertellen.

{Credits: foto van Poo Leaf Grassy Pen (die je trouwens kunt kopen!)}

Doe mee met de conversatie

6 reacties

 1. Ehh nee ik had ze niet allemaal goed. Ideeënloos maakt zelfs mijn telefoon ervan, en dat leek mij dus prima.
  De rest wist ik wel, hoewel ik meestal gemaild schrijf om die dubbele streep te voorkomen. Overigens vind ik naast gebeur td ook beteken td een vaak voorkomende fout. En ik schrijf altijd zowiezo, maar ik weet dat het fout is. Deed het altijd omdat ik daar een grap mee had met een collega en nu krijg ik het slecht uit mijn systeem

 2. Ik maak zo nu en dan wel wat schrijffouten. Bij mij zijn het vaak de d’s en t’s waar het mis gaat. Natuurlijk toets ik in m’n hoofd met het ezelsbruggetje:’t kofschip (of fokschaap), maar (schaam mij dit te zeggen) soms in de gauwigheid wil ik die stap nog wel eens missen!! Laatst had ik een vette blunder gemaakt in een reactie op FB bij een vriend. Daarin gaf ik commentaar op het vreselijk foute taalgebruik en grammatica. Helaas maakte ik in m’n commentaar zelf een taalfout, dus die kreeg ik mooi terug geserveerd! Gelukkig kan ik dan ook wel weer mijn fout erkennen en hartelijk om mijzelf lachen! Mijn ergernis in taalfouten zijn woorden zoals; sowieso (dat vaak geschreven wordt met een Z of met spaties er tussen), hun en me.

  1. Haha, ja dat zul je altijd zien! Hun en hen (en hullie :) zijn ook mijn kleine ergernissen hoor. x

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge