201507 Lelie mamma

Vanavond, toen ik Lelie afdroogde na de douche, en ze met natte haartjes en al wegkroop in mijn nek, realiseerde ik me ineens iets…

Ze stak haar blote buik naar voren zodat ik er blaaskusjes op kon geven en ze ging met haar vingertjes door mijn haar. (De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze daarna de donkere kringen onder mijn ogen bestudeerde en vroeg: “mama g’ijs, auw?” ;) Maar uiteraard smolt ik alsnog ter plekke.

En ik zag haar zo puur en open en wilde haar voor eeuwig en altijd beschermen tegen die stomme onzekerheid die vast nog gaat komen als ze ouder wordt. Ik wilde haar laten weten dat ze prachtig is zoals ze is en dat ze het nooit-nooit-nooit in haar hoofd moet halen dat ze iets minder is dan geweldig.

En dat zei ik tegen haar. En – bam – ineens realiseerde ik me dat moeders al die lieve dingen echt menen.

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik heb het geluk een hele hartelijke moeder te hebben, die me altijd vertelde dat ik de mooiste, de liefste en de slimste was. En dat ik daar nooit zoveel aandacht aan besteedde, want, nou ja je moeder hoort dat soort dingen te zeggen toch? (Mijn vader daarentegen deed dat niet en daarom was het zo speciaal toen hij het een keertje wel deed.)

Maar het enige dat moeders willen – het enige dat ik wilde – is dat je het zelf ook gelooft. En niet omdat je je er dan beter door zou voelen, maar omdat het gewoon echt zo is.

Je bent prachtig. Echt waar. Geloof je moeder maar.

PS Brené Brown over kwetsbaarheid. Ze zegt het zo treffend…

10 comments on “Moeders en dochters

 1. Von Ausems

  Hè hè eindelijk…….zou nog wel een epistel vol complimenten willen neerschrijven maar dat zal ik je niet aandoen. Ben nog net zo trots op jou als toen en eigenlijk nog veel trotser. Mijn lieve dochter xxxx

 2. Roos

  Mooie woorden.. en ondanks dat ik een zoon heb, zijn de gevoelens die je beschrijft zeer herkenbaar!

 3. Liet

  Jaaaa, jongens luisteren niet zo en dochters.. Zal wel denk je als jong mens maar hoe dan ook jongens of meisjes, voor beide ouders en zeker de moeder is je dochter speciaal en soms hebben de meisjes dat niet door( jongens veel eerder want ze zijn niet in competitie tot ze zelf moeder worden, geniet Van die kleine gevoelige druif hè? Liefs xxxxxx

 4. Norine

  Heel mooi geschreven. Ik voel hetzelfde voor mijn zoon. Hij is de allermooiste en ik wil dat hij t weet

  1. Noraly Post author

   Ik heb net even bij je blog gespiekt en het is inderdaad een prachtig mannetje ♥

Leave a reply

required

CommentLuv badge