zachandleah ballerina bridge

zachandleah ballerina train

Ik las gisteravond een heel interessant artikel op Quartz over hoe je meer gedaan krijgt in minder tijd. Het is gebaseerd op een heleboel research over hoe je brein werkt, die met elkaar vergeleken is. En ik kan je vertellen; het raakte een behoorlijk gevoelige snaar.

Er stond dat doelen bereiken niet betekent dat je alles moet doen, maar dat je de juiste dingen moet doen. Productiviteit betekent “nee” zeggen. Iets waar ik het helemaal mee eens ben. In theorie… (en waar perfectionisten dus niet altijd even goed in zijn).

Maar hoe ben je dan wél productief? Uit alle research werden een aantal conclusies getrokken:

Wilskracht alleen is niet genoeg

Je hersenen hebben een hekel aan grote taken. (“Belangrijke deadline morgen? Laat ik mijn filmcollectie dan maar even gaan reorganiseren.”) Je hebt een systeem nodig dat je gefocust houdt. Bijvoorbeeld korte, intensieve werkblokken (zie hieronder) en een heel simpel lijstje met twee kolommen waarop je in de ene de tijd bijhoudt en in de andere wat je doet. Ook als dat betekent dat je opschrijft dat je twee uur geyoutubed hebt. Het geeft je een manier om jezelf verantwoordelijk te houden voor wat je daadwerkelijk gedaan krijgt.

Kortere perioden er vol voor gaan werkt beter

Ergens vol voor gaan kost energie, en het is niet te doen om de hele dag je energieniveau op dat peil te houden. Het is veel gemakkelijker om intensief aan iets te werken als je weet dat je al bijna weer pauze hebt. Bovendien dwingen kortere blokken je om de moeilijke dingen meteen aan te pakken, want anders krijg je ze niet gedaan binnen zo’n blok.

zachandleah ballerina stairs

Maar degene die het dichtste bij huis kwam, is de laatste:

Multitasking is je vijand

Studie na studie laat zien dat multitaskers juist minder productief zijn. Ook zijn ze slecht in het filteren van informatie, het switchen tussen twee taken en het onderhouden van een groot werkgeheugen. Daarentegen voelen ze zich wel meer “emotioneel tevreden” met hun werk en dat creëert de illusie van productiviteit.

Aiiii!

Ik ben een notoire multitasker thuis en – inderdaad – een even notoire vergeter van waar ik ook alweer mee bezig was. Maar ik heb wél altijd het idee dat ik goed bezig ben als ik op weg naar boven om de tandenborstels van de kinderen te halen, de gevouwen was nog even meeneem, boven de kamers nog even opruim en een doekje over de badkamer haal. Om vervolgens zonder tandenborstels weer naar beneden te komen. Het voelt nou eenmaal of je op die manier geen minuut onbenut laat. Maar ja, dat van dat filteren, switchen en de geheugenissues herken ik dan ook wel weer.

Op mijn werk ben ik er wel veel beter in. Op kantoor starten we de dag met een stand-up, waarin iedereen deelt wat hij of zij gaat doen. Dat zorgt voor focus op je dagplanning. Daarnaast heb ik altijd een post-it met taken voor die dag. Vooral kleine taakjes die je ook snel weer af kunt strepen zijn goed om op te schrijven. Alleen moet je die dan niet proberen tegelijk te doen. :)

Het hele artikel van Quartz lees je hier, ik kan het van harte aanbevelen. Ik denk dat ik de tip van het opdelen van je werktijd in kleine blokken en bijhouden wat je daarin doet eens ga proberen. Wat doe jij om productief te zijn?

PS Perfect is de vijand van goed

{Credits: beeld urban ballerina’s van Zach and Leah}

2 comments on “De verontrustende waarheid over multitaskers

  1. Pingback: Leestips september - Mamaliefde

  2. Pingback: Leestips september ⋆ Mamaliefde

Leave a reply

required

CommentLuv badge