Hoe je jezelf verder helpt

201508 oma Lelie

Twijfels zijn van alle leeftijden nietwaar? Zolang ik al leef, over-analyseer ik altijd alles. Vroeger ging dat over dingen als naast wie je mocht zitten in de klas, wie er wel of niet met jou praatte en of je aardig kon doen tegen de leraar of dat dat niet stoer was. Ik denk wel eens: als ik nu terug kon gaan in de tijd dan zou ik mezelf van een heleboel onzekerheden af kunnen helpen. Ik zou mijn tiener-ik vertellen dat iedereen het gevoel heeft ‘anders’ te zijn en dat wat je anders maakt, juist in alle opzichten positief is. En vooral: dat alles goed komt. Als tiener neem je dat natuurlijk van niemand aan. Behalve misschien van je oudere en onvoorstelbaar coolere zelf. ;)

Van tijd tot tijd denk ik daaraan. Als ik met al mijn dertigplus-wijsheid mijn tiener-ik gerust zou kunnen stellen; wat zou mijn zesenzestigjarige-ik mij dan vertellen, als ze terug zou kunnen in de tijd? Dingen die nu heel groot en belangrijk lijken, zie je dertig jaar later immers in een heel ander daglicht. Ze zou me kunnen vertellen waar ik dan sta en hoe ik dat heb bereikt. Maar ze zou me ook gewoon een knuffel kunnen geven en vertellen dat alles goed komt. (En ik zou het geloven, omdat ik het zelf ben.)

Het is een truc die ik de laatste tijd vaker gebruik en die alles weer in perspectief plaatst.

Wat zou jouw dertig-jaar-oudere-ik jou vertellen?

PS Een heel mooi filmpje over dit concept: How to Age Gracefully.

{Foto van mijn moeder en Lelie, op de bruiloft van mijn broer}

Doe mee met de conversatie

5 reacties

 1. Ik probeer ook echt minder te twijfelen. Het meeste van waar je over twijfelt is namelijk je tijd niet waard, omdat je het niet kan veranderen, of omdat het toch niet gaat zoals je dacht.
  Ik hoop dat mijn oudere-ik me vertelt dat we in ieder geval allemaal in goede gezondheid zijn en blijven en dat we het samen wel redden. Dan zijn eigenlijk de zorgen niet meer nodig en kan ik tevreden leven…

 2. Wat mijn dertig jarige oudere zelf zou zeggen?
  Doe het! Volg je passie en ga er volledig voor. Laat niets je tegenhouden.
  Behandel jezelf zoals je een vriendin zou doen. Wees niet zo hard voor jezelf.
  Hopelijk ben ik binnen dertig jaar iemand die innerlijke rust heeft gevonden.

  Ik vond dit een heel mooi geschreven artikel en ik weet zeker dat ik hier de komende weken nog vaak over ga nadenken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge