Iets over chocolade dat je nog niet wist

lisa murray chocolate mousse

Eén van mijn grootste verslavingen is chocolade… Ik kan ’s avonds op de bank gemakkelijk een halve reep Tony’s Chocolonely Zeezout Karamel opeten. Heerlijk. Er is veel positiefs te vertellen over chocolade en het meeste weet je waarschijnlijk al. Bijvoorbeeld dat de pure variant goed voor je is (helaas ben ik fan van de melkvarianten). En dat in chocolade stofjes zitten die je een verliefd gevoel geven. Maar wist je ook dat…

…Nederland de op een na grootste cacaoverwerker ter wereld is? Wie had dat gedacht? Zijn we er gewoon heel goed in, of wonen er toevallig heel veel chocoholics zoals ik in ons land?

Uiteindelijk gaat het om de halffabrikaten die wij in grote volumes produceren. Ik las het een tijdje terug in dit interessante artikel op NRCQ. Daarin wordt uitgelegd dat wij – op de Ivoorkust na – de meeste cacaopoeder, -boter en -massa maken. Daarna verwerken we het zelf, of verkopen we het aan Duitsland, België (ha! Belgische chocolade? Van Néderlandse oorsprong! ;) en andere landen.

Ik ben ooit in zo’n chocoladefabriek in Nederland geweest. Wat keek ik daar naar uit toen ik de uitnodiging kreeg! Eén van mijn favoriete boeken van vroeger was Sjakie en de Chocoladefabriek en het leek me toen prachtig om in een chocoladefabriek te werken. Toevallig kon ik daar tijdens mijn studie terecht, bij de Marsfabriek in Veghel. Het was een Step-In-House dag om het bedrijf beter te leren kennen. Bij de eerste presentaties werd er nog gretig gegeten van de schalen Marsen, Bounty’s en Snickers. Maar toen we in de fabriek zelf mochten rondlopen, ging de allesoverheersende zoete geur iedereen behoorlijk tegenstaan. Wég Willy Wonka-droom, maar het was wel heel gaaf om te zien.

{Credits: beeld Lisa Murray, artikel NRCQ}

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Oh ja, dat had ik ook. Wij mochten naar een hagelslag fabriek, maar tegen de tijd dat we buiten stonden kon niemand geen chocolade meer zien van de misselijkheid.
    Verrassend eigenlijk hoe snel dat misselijke gevoel ook weer weg was daarna.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge