Martin Schoeller closeup portraits

Close-up fotografie kan zo indringend zijn. Ken je fotograaf Martin Schoeller? Hij maakt hele bijzondere portretten die onder andere vaak op de cover van TIME magazine en The New Yorker staan. Het zijn altijd serieuze foto’s, of althans, dat lijken het. Maar eigenlijk probeert hij precies dát ene moment te pakken, waarop iemand niet poseert. Het is het gezicht in rust en zonder de standaard lach komt dat in eerste instantie misschien serieus over. Maar het is veel complexer.

Ik las gisteravond een heel mooi interview op The Talks met hem waarin hij dat beschrijft: “I think the best way to describe it is a certain moment of intimacy, of vulnerability, that I’m striving to capture. I oftentimes don’t succeed, which is heartbreaking if it’s somebody you admire or like, but a lot of actors and politicians know exactly what their face does and they have a certain expression. Some people are harder to capture this moment with than others.”

De interviewer vraagt dan hoe het hem lukt om bij die mensen de juiste gezichtsuitdrukking uit te lokken. “A lot of times I feel like I get it after I’ve made them laugh or smile. The face hasn’t caught on to the thought yet. They haven’t decided what to look like next, kind of. Your face lags like a couple split seconds behind your train of thought. You know, you hear a joke and then you start laughing. It’s these kind of moments where you’re not quite in control or aware of your facial expression.” (Je leest het hele interview hier.)

Ik vond dat prachtig… En het resultaat levert zulke intense beelden op. Foto’s van beroemdheden, maar stuk voor stuk zoals je ze nooit gezien hebt. Schoeller noemt het op National Portrait Gallery de puurste vorm van portretteren, iets wat je in het dagelijks leven niet snel zult meemaken, al was het alleen maar om dat het onbeleefd zou zijn om iemand van zo dichtbij te bekijken. Maar hij maakt het mogelijk, door zijn lens.

De foto’s staan in zijn boek Portraits, echt een aanrader. Maar mocht dat nog even niet in je budget zitten, dan zou ik zeker even een google image search op Martin Schoeller doen, want het zijn beelden die je niet meer loslaten.

(Dankjewel voor de tip, Anita/Pluusje!)

PS Foto’s van balletdanseressen in Parijse straten, bizarre maar mooie conceptuele portretten en een andere favoriete serie van mij: Touching Strangers

 

{credits: foto’s Martin Schoeller; je leest het hele interview op The Talks, het is mooi!}

4 comments on “Waarom kwetsbare fotografie er soms zo serieus uitziet

 1. Karen

  Heel mooi! Ik heb echt een zwak voor Jack N. Hoe oud hij ook is, hij blijft een jonge ziel hebben.

  1. Noraly Post author

   Ik vind het ook één van de mooiste foto’s. Maar in het interview wordt ook beschreven hoe ‘gekke’ foto’s tot stand komen. Ik zou wel eens een vlieg op de muur bij zo’n shoot willen zijn. :)

 2. Liet

  Van die standaard lach(wij ook hihi) heb je gelijk,volgende keer ga ik serieus kijken ;-)

  1. Noraly Post author

   Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! :)

Leave a reply

required

CommentLuv badge