Slow data

Stefanie_DearData_44+front

Stefanie_DearData_44+back

Sommige mensen kunnen van data ware kunstwerkjes maken. Giorgia Lupi en Stefanie Posavec verhuisden beiden naar een nieuw land; Giorgia van Milaan naar New York en Stefanie van Denver naar Londen. Ze zijn een prachtig project begonnen, Dear Data, waarbij ze iedere week getekende ansichtkaarten naar elkaar sturen, met een aspect van hun nieuwe leven erop in kaart gebracht.

Iedere week houden ze een klein onderzoek over dagelijkse dingen als hoe vaak ze werden afgeleid en waardoor; wat ze leuk vonden of wat juist niet en hoe vaak ze zoiets tegenkwamen. Dat levert steeds een berg gegevens op en die zetten ze op een hele creatieve manier op een ansichtkaart.

Hoe vaak gebruik je tegenwoordig niet een app om iets te meten? Van stappen tellen, tot calorieën meten (en zelfs je weeën timen). Dat levert gemakkelijk en snel lijstjes op, en dan heb je ook je data. De manier van Giorgia en Stefanie kost ontegenzeggelijk meer tijd. Maar juist dat langzame proces van verzamelen en vervolgens het tekenen, maakt het heel persoonlijk. Een soort van mindfulness in je data collectie, slow data dus. Ik vind het prachtig…

Hieronder een aantal van mijn favoriete kaarten; op de achterkant staat steeds hoe je ze moet lezen.

Giorgia_DearData_44_Front

Giorgia_DearData_44_Back

Giorgia_DearData_27_Front

Giorgia_DearData_27_Back

Stefanie_DearData_07+front

Stefanie_DearData_07+back

Giorgia_DearData_04_Front

Giorgia_DearData_04_Back

Stefanie_DearData_04+front

Stefanie_DearData_04+back

Het leukst vind ik de kaart over hoe vaak Stefanie in de spiegel keek, hierboven. :)

Ik vind data leuk! Jij? Al kan ik enorm genieten van creatief bezig zijn, ik kan ook heel blij worden van lijstjes, cijfers en formules in excel (ik ben raar dat weet ik). Wat bijzonder om te zien hoe die twee werelden hier samenkomen.

Ik hoorde van dit project via een oud-collega die InfoSketching heeft opgezet. Het is een ontzettend creatieve geest die in zijn privétijd de mooiste projecten maakt en op het werk juist moeilijke data-analyses oplevert. Hij gaf workshops aan alle collega’s over hoe je in een tekening op A3 formaat veel duidelijker en effectiever een plan kunt overbrengen dan met een lijvig document. Ook als je denkt (zoals ik) dat je niet kunt tekenen. Wat ik van hem onthouden heb is dit: “Als je een plan in een tekening presenteert, dan heeft iedereen het over hetzelfde. Je kunt dingen aanwijzen en vaak is alles meteen duidelijk. En je kunt dit! Iedereen die de kleuterschool heeft afgemaakt, kan deze tekeningetjes maken. De charme zit juist in de imperfectie.” Het is mij bijgebleven en ik vond zijn presentaties zo leuk.

Ik hou ervan; de tekeningen hierboven van Giorgia en Stefanie zijn net kunst, vind je niet? Ik zou willen dat ik het zo kon. Maar misschien is het ook een kwestie van gewoon doen…

{Credits: beelden Dear Data, via InfoSketching}

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge