Peutermuziek: zingen, dansen en ademloos luisteren

moreplease muziekschool sering

Toen ik opgroeide stond er bij mijn ouders een piano. Mijn broer en ik kregen pianoles van juffrouw Xandra en ik herinner me nog heel goed hoe prachtig ik het vond om noten te leren lezen en zelf muziek te maken. Sinds we in ons nieuwe huis wonen is het dan ook een droom om daar ooit een piano neer te zetten. Het lijkt mij heerlijk voor Aidan, Lelie en Sanner, als ze zouden kunnen opgroeien met een piano binnen handbereik.

Vandaar dat ik heel enthousiast was, toen Elise Sluiman van Muziekschool Sering mij vroeg of ik een paar proeflesjes peutermuziek met Lelie wilde komen volgen. Elise speelt hobo op heel hoog niveau en haar vriend Daniël van der Hoeven is een bekende concertpianist. Ze geven ook les en Elise heeft speciaal een programma voor peuters en kleuters ontwikkeld.

201601 de middelste piano

De lessen worden gegeven in de muziekkamer van Elise en Daniël. Het is een mooie lichte ruimte, in een huis op de hoek van de Seringenstraat in Den Haag. Midden in de kamer staat een prachtige vleugel. Toen we binnenkwamen kroop Lelie daar vrijwel meteen achter. Zij en een paar andere kindjes gingen lekker experimenteren.

moreplease muziekschool sering peutermuziek met elise sluiman

Elise vertelde me waarom ze het zo leuk vindt om peutermuziekles te geven: “Als klein baby’tje legde mijn vader me op de vleugel terwijl hij piano speelde en later, tijdens de lange autoritten op vakantie, zong ik samen met mijn moeder allerlei liedjes, ook tweestemmig. Omdat ik zelf zulke goede herinneringen heb aan samen zingen en muziek maken als klein meisje, vind ik het prachtig om dat over te brengen op andere kinderen.”

“De manier waarop kinderen op muziek reageren is heel puur, ze hebben nog geen mening over muziek gevormd zoals volwassenen dat wel hebben. Kinderen luisteren gefascineerd en beginnen soms meteen te dansen of ze zitten juist heel stil en geconcentreerd te luisteren. Een CD opzetten of Spotify kan overal, maar dat een kind echt live muziek en zang hoort, dat is belangrijk! Daarom zing ik graag voor en met de kinderen en vind ik het fijn om hobo voor ze te spelen.”

moreplease muziekschool sering elise leest voor

Toen alle ouders en peuters er waren ging iedereen in een kring zitten. Er werden liedjes gezongen, de peuters dansten rond en op een gegeven moment ging Elise voorlezen. Het was een speciaal prentenboek, waarbij ze in plaats van een verhaal te vertellen, er muziek bij liet horen. De kleintjes vonden het heel indrukwekkend.

moreplease muziekschool sering instrumenten proberen

Uiteraard kwam ook ‘de schatkist’ met instrumenten tevoorschijn. Naar hartenlust konden ze los gaan op triangels en tamboerijnen.

moreplease muziekschool sering daniel piano

Lelie heeft genoten! De bonus van de les was Daniël die deze keer een paar muziekstukken speelde op de piano. Het klonk zo mooi… Jolie, één van de deelnemertjes, ging meteen dansen met haar moeder en Lelie volgde al snel haar voorbeeld. De volgende keer gaat Elise wat spelen op haar hobo, heeft ze beloofd.

Ik droom nog even verder over die piano in huis… Maar tot die tijd gaan we Daniël en Elise van een paar bezoekjes voorzien. Als je zin hebt, kom je dan volgende week gezellig met Lelie en mij mee?

Als je wilt kun je je hier opgeven voor de lessen. De cursussen voor zowel peutermuziek als kleutermuziek worden vaak gegeven en van tijd tot tijd is er een gratis open les.

PS Had je vroeger ook een muziekdoosje?

*Voor deze blog volgde ik een gratis proeflesje.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Heerlijk inderdaad die pure reactie op muziek van peuters. Ik heb ook hele fijne herinneringen aan muziek thuis en ik denk dat het iets moois is om mee te geven aan je kindje.

  2. Heeeeerlijk! Wij zijn ook opgegroeid met live muziek,Opa Chas( Suriname) kon heel goed piano spelen,daarna oom Eddy die prachrige muziek heeft gecomponeerd,Opa Huug altijd klassieke muziek op,mijn vader en moeder altijd muziek onder anderen klassiek op,ik herinner me een stuk van Chopin( heb ik later opgezocht want als 3 jarige weet ik alleen dat het heel mooi was en dat mijn moeder dat vaak op zette,zelf piano lessen maar dat was op woensdagmiddag en dan was je vrij van school dus dat leek me niks,daarna in Californie op 30 jarige leeftijd weer begonnen met lessen…. weet nog dat we een recital hadden(ik tussen allerlei kleine kinderen) en dat de muziek op de grond viel tijdens het spelen oeiiiiiiii schaamde me dood want ik kende Fùr Elise niet uit mijn hoofd!!! <3 <3

    1. Wat een leuk verhaal! Knap dat je vol hebt gehouden tussen alle ukkies. Leuk dat jij en mamma allebei fur elise kunnen spelen. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge