9 Superleuke dingen om in Amsterdam te doen met kinderen als het regent

201502 met kids in amsterdam als het regent

Vakantie! Heb je er ook van genoten, of mag je volgende week nog? Afgelopen woensdag was ik zelf vrij, en dus ben ik iets leuks gaan doen met de kleintjes. Aidan liep al tijden te vragen om een keer bij pappa’s werk te gaan kijken in Amsterdam. Wat een leuk idee!

Amsterdam met de drie kids in mijn eentje leek me heel gezellig, zij het een tikje uitdagend. Het zou dus zaak zijn om iets te vinden waar ze hun energie kwijt konden. En toen kwam de weersvoorspelling… regen. Met drie kleintjes van 5, 2 en 1 vond ik het nogal een opgave om iets te vinden. Op Facebook en Twitter stelde ik dus de vraag: “met drie mini’s naar Amsterdam in de regen, wat te doen?” Gelukkig stroomden de reacties binnen. De tips wil ik jullie niet onthouden! (Plus hoe je gratis of redelijk betaalbaar kunt parkeren.)

1. Science Center NEMO

Nemo staat met stip op één. Door heel veel mensen werd het aangeraden en dit is ook wat wij als eerste hebben gedaan. Ik was verrast door hoe ruim opgezet het is en hoeveel er te doen is, ook voor jonge kids. Je kunt er zelf bouwen, klauteren, aan van alles draaien, trekken, duwen en steeds gebeurt er dan iets verrassends of leuks. Een paar keer per dag wordt er een show gehouden met een megagrote kettingreactie (twee kindjes hebben met open mond gekeken!).

Er zijn meerdere etages en hoe hoger je gaat, hoe geavanceerder de ontdekkingen en proefjes worden; dus ook voor oudere kinderen erg leuk. Maar ook daar is er steeds voldoende te doen voor jongere kids. Op de begane grond heb je workshop ruimtes waar je zelf bootjes kon maken die je in een bak water met windmachine kon laten varen (favoriet bij allebei), er is een plek waar je je eigen kettingreactie kon bouwen en, ook fijn, een plek waar je je zelf meegenomen broodjes op kunt eten. Er is uiteraard ook een café (en een enorme daktuin, balen van die regen!) en een restaurant.

NEMO, Oosterdok 2 Amsterdam, open van 10 tot 17.30, in de herfst/winter op maandag gesloten (behalve vakanties)
Prijzen: kinderen 0-4 gratis, vanaf 4 jaar € 15

201502 nemo bootjes maken

201502 nemo bamboe huis bouwen

nemo kettingreactie

2. Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)

Naast de goedkope parkeergarage (daar kom ik zo op) en dus ook naast NEMO, ligt de OBA. Deze is me ook door meerdere mensen aangeraden. Het gebouw alleen al is prachtig, maar daarnaast hebben ze op de onderste etage (-1) een hele ruime kinderafdeling. Naast boekenplanken vol kinderboeken zijn er ook allerlei hoekjes en zitjes. De kinderen kunnen zich verstoppen in een wigwam, de heg van Jip en Janneke (inclusief het gat!) staat er om doorheen te kruipen, en er zijn speelkussens. In een tentoonstellingszaaltje was iemand aan het voorlezen uit Annie MG Schmidt en er staat een levensgroot muizenhuis van Sam en Julia om naar te kijken. Er is ook daar een workshopruimte (was nu niet in gebruik) en daarvoor stonden kasten vol met Starwars Lego. Aidan was compleet gebiologeerd. ‘Waar ben je naar aan het kijken Aidan?’ -‘Mama! Ik zie allemaal slechteriken!’

Op de bovenste etage (7) is een La Place, je moet alleen wel even weten hoe je er kunt komen, met kinderwagen. Er zijn namelijk twee liften en de ene lift gaat net niet helemaal naar boven. Je moet dus de lift helemaal rechts naast de ingang hebben voor het restaurant. (Sorry mensen op de zesde etage die rustig probeerden een boek te lezen terwijl mijn kroost gillend heen en weer rende, de batterijtjes waren een beetje op. ;)

OBA, Oosterdokskade 143 Amsterdam, open van 10 – 22 uur
Geen toegangsprijs

moreplease - oba openbare bibliotheek amsterdam

muizenhuis

201502 oudste starwars lego

Na een bezoek aan NEMO en de OBA was onze energie wel zo’n beetje op, maar er zijn nog genoeg andere dingen om te doen als het weer niet meewerkt:

3. Het Scheepvaart Museum

Ook naast NEMO ligt het scheepvaart museum met het grote zeilschip de Amsterdam. Je mag het schip op en onderin het laadruim kun je klimmen, klauteren en kruipen tussen de kisten en touwen. Met kinderwagen schijnt dit minder praktisch te zijn, dus neem voor de allerkleinste een draagzak mee. Dit wil ik zeker nog een keer proberen.
Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1 Amsterdam, bijna iedere dag open van 9 tot 17.
Prijzen: Kinderen 0-4 gratis, 5-17 €7,50, vanaf 18 jaar €15

4. Joods Historisch Kindermuseum

Het kindermuseum is bij het Joods Historisch Museum: Bak er je eigen gevlochten broodje in de keuken, droom weg op het grote bed in de slaapkamer en maak muziek in de muziekkamer.
Joods historisch kindermuseum, Nieuwe Amstelstraat 1 Amsterdam, open dagelijks van 11 tot 17.
Prijzen: Kinderen 0-5 gratis, 6-12 €3,75, 13-17 €7,50, vanaf 18 jaar €15

5. TunFun

Dit is een oude verkeerstunnel met een enorme indoor speeltuin. Er zijn ook allerlei activiteiten voor jonge en iets oudere kinderen.
TunFun, Locatie onder het Mr. Visserplein, Amsterdam.
Prijzen: Baby’s 0-1 gratis, 1-12 €8,50.

6. Tropenmuseum

In het Tropenmuseum is een nagebouwd huttendorpje en er is speciaal voor de kids een knutseltafel in de Kartinivleugel. Elke zondag kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar meedoen met knutselactiviteiten in de tentoonstelling Verhalenreis.
Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2 Amsterdam. Open dinsdag tot zondag van 10 tot 17 (in vakanties ook op maandag).
Prijzen: Kinderen 0-3 gratis, 4-18 €8, vanaf 18 jaar €15

7. Museum Tramlijn

Een antiek trammetje, vertrekt van Oud zuid en rijdt naar Amstelveen op een verlaten spoorlijn. De historische trams rijden van april tot en met oktober iedere zondag volgens een vaste dienstregeling.
Prijzen: Kinderen 0-3 gratis, 4-11 €4, vanaf 18 jaar €7

8. Kinderrondleiding in het Rijksmuseum

Ga samen actief het museum in, met een zaklamp, vliegbril, vergrootglas én… een kanon. Op die manier maak je met het hele gezin een ontdekkingsreis langs de hoogtepunten uit de Nederlandse kunst en geschiedenis, en maak je kennis met de uitvindingen van onze voorvaders.
Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam. Open dagelijks van 9 tot 17.
Prijzen: Kinderen 0-18 gratis, vanaf 18 jaar €17,50

9. Het Kinderkookkafé

Op Twitter kreeg ik de tip om daar zelf cupcakes te gaan bakken of een pizza te versieren. Het is kennelijk dé plek waar kinderen koken en bedienen voor gasten; je mag er vanalles zelf doen zoals koken, barkeepen en bedienen, menukaarten schrijven, afruimen (en een beetje afwassen) en soms ook afrekenen aan de kassa. Het ligt naast het Vondelpark, dus als het toch nog een beetje opklaart kun je daar ook heen.
Het Kinderkookkafé, Vondelpark 6b, Amsterdam. Open dagelijks van 10 tot 17.
Er is geen entrée, maar de (kleine) prijs hangt af van wat je gaat maken.

Goedkoop parkeren in Amsterdam

Dan heb ik nog een tip voor je, als je met de auto komt. Zowel, NEMO, de bieb, als het Scheepvaartmuseum liggen allemaal heel dicht bij parkeergarage Oosterdok. Als je daar vijf uur of langer parkeert, kost het je maar €12! Dat is voor Amsterdam ongekend laag. Let wel op dat je inderdaad langer dan vijf uur parkeert. Ik was in eerste instantie negen minuten te vroeg, en toen wees de teller €22 aan. Nog even buiten gespeeld dus en dat scheelde zomaar een tientje. (Parking centrum Oosterdok: Oosterdoksstraat 150, Amsterdam)

Verder kreeg ik ook nog de tip om te parkeren op het NDSM terrein in Noord, daar kun je gratis parkeren! Daarna pak je dan een pontje naar de overkant.

201502 familie 1 minuutje bij elkaar

Genoeg te doen dus, in de regen in Amsterdam met jonge kids! Nadat we ’s ochtends op bezoek waren geweest bij Brian, kwam deze ons op het einde van de middag nog even gedag zoenen toen hij zelf voor een afspraak in de buurt moest zijn. En de zon scheen ook nog eens! Wat een fijne dag!

Heb je zelf nog tips voor dingen om te doen met jonge kinderen wanneer het regent, in de plaats waar je woont?

PS Regentips voor kids in Den Haag

{Credits: de meeste tips hierboven kreeg ik van Frank Driessen, pappa en gids in Amsterdam. Dankjewel Frank! En Leonore, Studio Poppy, Nienke en nog veel anderen.}

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Nog een goedkoop parkeerplaats in amsterdam is de p+r zeeburg. Paar haltes met de tram 26 vanaf het cs. 1 euro per 24u kost het als je je ov scant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge