De ultieme lifehack als je op kantoor zit

image

Een paar jaar geleden las ik dit artikel van Mauricio Estrella. Het was een geweldig grappig geschreven stuk over hoe hij in een dip zat, en daar weer uitkwam. Wat hem daarbij motiveerde was iets heel verrassends…

…het wachtwoord op zijn computer! Mijn computer – in ieder geval die op het werk – springt al na een paar minuten op slot en dan moet je hem met je wachtwoord weer ontgrendelen. Je wachtwoord typ je op een normale dag dus heel vaak in.

Bij Mauricio was dat ook zo en dus bedacht hij iets heel simpels en behoorlijk briljants, vond ik: hij maakte van zijn wachtwoord een geheugensteuntje van iets waar hij zich beter door zou voelen. In zijn eigen woorden: hij ging in mum van tijd van :( naar :).

Ik vond dat zó intrigerend dat ik besloot het ook te proberen. Al een tijdje zat ik wat onrustig in mijn huidige functie en wilde me oriënteren op iets nieuws. Maar waar te beginnen? Ik had geen haast en keek af en toe eens op LinkedIn, of op een vacaturesite. Om er wat structuur aan te geven werd mijn eerste wachtwoord: ‘M@@kjeplan’.

Iedere keer als ik ‘M@@kjeplan’ intypte werd ik eraan herinnerd om eerst een plan te maken, voor ik in wilde weg maar zou gaan solliciteren op alles wat interessant leek. Op mijn cv vind je namelijk media, bladenmaken, architectuur, design, marketing, online strategie en klantbehoud, dus ik kon verschillende kanten op. Mijn plan werd om het terug te brengen naar twee richtingen waar ik veel ervaring in had: verder specialiseren op klantbehoud, of juist richting de creatie van nieuwe producten.

Na drie maanden kreeg ik weer een seintje van mijn computer: *DING!* Wijzig uw wachtwoord svp. Ik veranderde het in ‘V03rhetuit!’. Met lekker in je hoofd plannen maken en dromen alleen kom je er natuurlijk niet. Zucht, aan de bak dus. Ik maakte profielen aan op verschillende sollicitatie-sites. Stelde emailalerts in op banen in de regio. En toen… bleek ik zwanger te zijn van nummer drie. Met een dikke buik solliciteren, terwijl ik niet per se weg hoefde, leek me niet handig. Iedere keer als ik ‘V03rhetuit!’ tegenkwam was dat behoorlijk confronterend. Dus werd de versie daarna ‘L@@thetlos’.

En dat deed ik. Een heerlijk zwangerschapsverlof en twee verhuizingen verder, zat ik vier maanden daarna weer achter mijn werkcomputer. Helemaal fris van het verlof, en in de ban van deze film die ik had gezien (aanrader!) werd mijn wachtwoord een geheugensteuntje om me niet door de kleine dingen van mijn stuk te laten brengen: ‘Alsofhetdag2is!’ (Doe, alsof je iedere dag twee keer kunt meemaken, waardoor je de tweede keer alle mooie kleine dingen ziet, die je de eerste keer hebt gemist.)

Toen begon ineens alles te lopen. Ik werd vaker gebeld voor functies, zag zelf leuke vacatures en voor ik het wist (P@kjekans!) zat ik ineens aan tafel bij mijn huidige baas. En aan tafel voor een andere leuke functie; moest ik ineens kiezen…

Vorige week klonk het weer: *DING!* Wijzig uw wachtwoord svp. En van ‘L3tsgetthisstarted!’ wijzigde ik het naar…. tja, dat ga ik natuurlijk niet vertellen. ;)

{Credits: beeld fashion ready}

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge