Hoe zou het zijn om een webshop te beginnen?

madame la poule header

Misschien droom je er al een tijdje van; je eigen plekje op het internet waar je alle mooie spullen die je her en der vindt (of maakt) kunt verkopen. Sonia is een ervaringsdeskundige; zij liep over van de inspiratie en startte de allerliefste webshop Madame La Poule. Daar verkoopt ze nu sinds ruim een half jaar van alles om je huis, de kinderkamer en je post mee te versieren. Ze vertelt ons hoe je dat nu doet, een webwinkel beginnen.

Even voorstellen!
“Ik ben Sonia, moeder van Olivia (8) en Jonah (5). Oorspronkelijk kom ik uit Portugal, maar ik woon al sinds mijn negende in Nederland. Het idee van een eigen winkeltje had ik al heel lang. Ik ben dol op leuke spulletjes, en koop vaak meer dan ik een plek voor heb. Verder vind ik interieur en inrichten heel erg leuk en ik ben graag creatief bezig.”

Van een vaste baan naar eigen baas
“Dat idee van een winkeltje bleef maar door mijn hoofd spoken, maar een vaste baan met zekerheid geef je niet zomaar op. Ik ben 43 en werkte al behoorlijk lang als ICT-er voor een groot financieel bedrijf. Ze waren er echter al een aantal jaar aan het reorganiseren; ik raakte ervan in de stress. Nu ga ik bij stress vaak plannen maken. Ik heb toen een hoop ideeën op papier gezet en dat deed me beseffen dat ik daar misschien gelukkiger van zou worden dan van mijn toenmalige baan.”

madame la poule spulletjes

Madame La Poule!
“Zo is Madame La Poule ontstaan. Waar de naam vandaan komt? ik ben getrouwd met Marc de Haan. Mijn vriendin Severine is Frans en zei toen met een glimlach “Madame La Poule”. Dat is me gewoon bijgebleven. En dat terwijl ik eigenlijk bang ben voor kippen. Serieus! Ik heb hele jeugdtrauma’s uit Portugal. Pfff… De buren hadden kippen en daar moest ik langs lopen als ik naar school ging. Ik durfde niet alleen.”

Aan de slag!
“Toen moest er een hoop geregeld worden. Ik heb een ondernemingsplan geschreven en me bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Daarna heb ik een domeinnaam en een webwinkelformule uitgezocht. Ik heb veel tijd gestoken in vooronderzoek; wat werkt voor mij het beste?

Ik had toen ik startte al een beeld van welke producten ik wilde gaan verkopen, maar merkte dat leveranciers niet allemaal zaten te springen om een starter. Heel veel mensen stoppen ermee na verloop van tijd en dat is voor een leverancier erg vervelend. Met wat overtuigingskracht is het toch gelukt om de producten die ik graag wilde in te kopen.”

rice-dk-picnic-1

De collectie
“Een van de leukste dingen in het begin vond ik misschien wel het inkopen. De collecties kies ik uit op originaliteit, het moet niet op iedere hoek van de straat verkrijgbaar zijn. Het moet leuk zijn om cadeau te geven, ook aan jezelf, en passen in een happy lifestyle; mijn spullen moeten een glimlach op je gezicht brengen!

Illustraties lopen als een rode draad door de collectie. Ik ben dol op tekenen en tekeningen. Illustraties vertellen een verhaal, niet alleen over het onderwerp, maar ook over de illustrator zelf. Ik vind het leuk om te zien dat een ieder zijn eigen stijl heeft en daar iets moois mee maakt. Ik ben dol op het werk van Rob Ryan, Anna Bond (Rifle Paper Co.) en Alain Gree. Maar ik geniet ook van het werk van andere, soms ook minder bekende, illustratoren. Die volg ik dan op Instagram.

Of mijn Portugese achtergrond meespeelt in de keuze van collecties? Misschien onbewust. Neem nou Rice, ik vind dat echt een supermooi merk, en nu blijkt dat veel van hun keramiek in Portugal wordt gemaakt met de hand. Dat heeft voor mij ook veel waarde. Ik word wel deels gedreven door nostalgie.”

madame la poule collectie

Wat er allemaal bij komt kijken
“Als je je in hebt geschreven in het handelsregister en producten hebt om te verkopen ben je er nog niet. Daarna moet je heel veel regelen: de website vullen, de huisstijl van je site bedenken, drukwerk regelen, de boekhouding doen, een bankrekening openen, uitvinden hoe je klant jou moet gaan betalen, hoe je gaat verzenden. Er komt veel bij kijken. Nu ik een tijdje bezig ben merk ik ook hoe moeilijk het is om je webshop vindbaar te laten zijn en blijven, terwijl je ook webshoporders moet verwerken, en problemen op moet lossen. Ik ben er heel wat uurtjes in de dag zoet mee!

Ik vind het bijvoorbeeld ook belangrijk dat mensen die iets bij mij kopen zich gewaardeerd voelen. Sommige dingen horen er gewoon standaard bij vind ik: tijdig leveren, afspraken nakomen, meedenken, problemen adequaat oplossen. Maar als extraatje doe ik ook altijd een cadeautje bij de bestelling: een kortingsbon, of een tijdschrift, kaartje, soms zelfs chocola. Mijn motto is: a happy customer is a happy shop.”

sonia madame la poule

Hoe het nu gaat
“Ik doe het nu iets meer dan een half jaar met heel veel plezier. Ik kan creatief zijn met de site, of het inpakken van spulletjes en ik kan mijn koopwoede kwijt. Ik ben altijd op zoek naar leuke spulletjes, ideeën, merken. Ook geeft het me flexibiliteit. Ik kan makkelijker het werk met moederschap combineren. En ik ben weer begonnen met tekenen; eerst met een workshop handlettering, daarna heb ik nog een illustratiecursus gevolgd. Ik merk dat ik het vooral heel leuk vind om te doen en dat het ontspanning geeft.”

Bedankt voor je verhaal Sonia. Je hebt een inspirerende webshop en ik wens je het allerbeste met Madame La Poule!

Doe mee met de conversatie

8 reacties

  1. Heel leuk om te lezen! Ik ben vorig jaar heel druk bezig geweest met het onderzoeken naar de mogelijkheden om een eigen kinder-slaaplijn op te zetten. Op internet was echt bijna geen informatie te vinden. Heb er toen ook een blog over geschreven. Ergens blijft het kriebelen, lijkt me geweldig een eigen webwinkel te hebben, maar ook hard werken!
    Marjolein plaatste onlangs…Tafelmanieren – je kind netjes leren eten

    1. Wat een idee van die kinder-slaaplijn! Veel werk, maar het is een fysiek product, dat is wat mij ook altijd aan heeft getrokken. Dusse.. wie weet moet je er alsnog voor gaan! ;)

  2. Erg leuk interview! Ik heb alweer zin om wat te bestellen bij madame la poule!!!
    😍

  3. dinFabsp;:&attnstic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge