Muziekles als je klein bent

201603 middelste piano spelen

Lelie zit sinds een tijdje op peutermuziekles. Het is ons dingetje samen en ze vindt het zo ontzettend leuk! Iedere avond in haar bedje stelt ze dan ook dezelfde twee vragen: “Morgen ‘ziekles?” en “Morgen opa Arthur?” Als ik op één van de twee “ja” antwoord, dan zegt ze met een klein gebald vuistje “Yessss!”. (Hilarisch, ze is tweeënhalf.)

Tijdens de lessen gaat ze uit haar dak en ze is één van de meest enthousiaste deelnemertjes. Vooral als ze een olifant mag nadoen (wie wil er nou geen olifant zijn), of wanneer ze achter de piano mag kruipen. Er staat een prachtige vleugel in de muziekkamer en iedere keer als ik haar daarachter zie zitten maakt mijn hart een sprongetje.

201603 middelste piano lachen

Als ik dat snoetje zie, dan zou ik het liefste zelf ook een piano in huis halen! Het lijkt me prachtig staan, maar ik zou het ook zo leuk vinden voor de drie draken om zo spelenderwijs kennis te maken met muziek. Voor echte lessen zijn ze wellicht nog wat jong, vaak wordt zes of zeven jaar aangehouden, nietwaar?

Al is het wel zo, volgens dit artikel van Scientias, dat juist muziekles voor het zevende jaar een onwijze boost aan de ontwikkeling van je hersenen geeft. Je leert er niet altijd beter door spelen, maar “het onderzoek geeft sterke aanwijzingen dat de periode tussen het zesde en achtste levensjaar een ‘gevoelige periode’ is waarin muzikale oefening in combinatie met de normale breinontwikkeling zorgt voor langdurige veranderingen in breinstructuur en motoriek.”

Dat is toch iets wat me wel aanspreekt. Niet dat ik ze nu extreem jong zou willen laten lessen, maar het lijkt me wel fijn dat als ze interesse hebben, ze de mogelijkheid hebben om op ontdekking te gaan. Dus dat wordt wellicht toch sparen voor een piano!

Heb je vroeger ook een instrument bespeeld? Ik heb vroeger blokfluitles en pianoles gehad. (In allebei ben ik nooit echt goed geworden.) En speelt je kind nu ook een instrument? Vanaf hoe jong? Ik ben heel benieuwd!

 

Doe mee met de conversatie

4 reacties

    1. Jammer inderdaad. Ik hoop dat die kleine dame van ons het ook nog leuk vindt als ze iets ouder is.

    1. Bij Muziekschool Sering op een zijstraatje van de Valkenboskade. Als je doorklikt op de eerste link in het artikel dan zie je wat meer info. Lelie vindt het helemaal het einde, dus ben er erg blij mee. Zwemmen doen wij nog niet, dat scheelt. Maar het kan inderdaad snel al veel worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge