Getest: bento boxen, snackzakjes en broodtrommels

201502 oudste naar school

Weet je wat Aidan misschien wel een van de leukste dingen vond van naar school gaan, anderhalf jaar geleden? Dat hij een eigen rugtasje mee mocht nemen. Hij was zo trots op zijn Spiderman rugzak en Minions broodtrommel! En ik vond het stiekem ook helemaal leuk om zijn boterhammen te smeren. Zijn trommeltje stopte ik helemaal vol, want onze kleine man had altijd grote honger. Twee boterhammen, fruit, komkommer, soms een cracker, noten. Oh ja, nog wat druiven en tomaatjes in zijn snackboxje.

Tot ik door de juffen een paar maanden later tijdens een schoolgesprekje gevraagd werd, waarom ik altijd zoveel mee gaf. Het bleek dat hij altijd als laatste klaar was met eten en dus pas later kon gaan spelen. Dat had ik me niet gerealiseerd! Sinds die tijd gaat er een stuk minder mee in zijn lunchtrommel en gelukkig heeft hij nog nooit geklaagd over honger in de klas.

Hoe minder er in het trommeltje gaat, hoe meer ik me bewust ben van wat ik hem dan wél meegeef. Ik vind het leuk om lekker te variëren en Aidan te verrassen. Vaak haal ik een aantal dingen die wat langer goed blijven en die mix en match ik dan gedurende de week. De uitdaging is dan wel om het goed ingepakt mee te geven, want niets is zo onsmakelijk als een plakkerige, gehusselde ‘salade’ in je broodtrommel van stukjes brood, kaas, fruit en groenten.

Er zijn natuurlijk legio manieren om een lunch in te pakken. Omdat ik op zoek was naar een alternatief voor plastic boterhamzakjes, heb ik inmiddels al veel verschillende broodtrommels en snackzakjes geprobeerd. Als je ook op zoek bent naar iets anders dan boterhamzakjes, dan vind je hieronder een aantal van mijn favoriete oplossingen.

Herbruikbare lunchzakjes getest

Als eerste kwam ik uit bij de herbruikbare snackzakjes. Man wat zijn die leuk! Je hebt ze in allerlei verschillende soorten en maten, met klittenband, of met rits en allemaal zijn ze gemakkelijk onder de kraan af te spoelen.

moreplease - snackbags itzy ritzy big

Itzy Ritzy

Mijn favoriet is Itzy Ritzy. Ze hebben twee maten zakjes; in de grote past gemakkelijk een dubbele boterham en in de kleinere kun je fruitstukjes, crackertjes of stukjes groenten kwijt. Het grootste pluspunt vind ik dat je ze helemaal dicht kunt ritsen en daardoor blijven boterhammetjes lekker vers. Het zijn 100% katoenen zakjes, met een dikke pvc-vrije waterdichte voering. Dus ook als je bijvoorbeeld fijngesneden fruit meeneemt, dan lekt het zakje niet.

Om de Itzy Ritzy zakjes schoon te maken houd je ze gewoon onder de kraan. Ik heb maar één klein minpuntje; de buitenkant is van stof en die werd uiteindelijk een beetje groezelig. Maar als je ze in de wasmachine stopt, dan is dat ook weer zo opgelost.

moreplease - snackbags itzy ritzy la

201603 middelste itzyritzy

Uiteindelijk gebruik ik ze niet voor Aidan zijn schoollunches. Ik heb ze zelf namelijk ingepikt! Tegenwoordig neem ik altijd een klein zakje bosbessen met walnoten mee naar kantoor. Ideaal voor rond een uur of 15 wanneer ik echt even toe ben aan iets lekkers. Maar ook voor de kleintjes gebruik ik ze vaak. Als Aidan judotraining heeft dan houd ik de andere twee zoet met zo’n zakje.

moreplease - snackbags itzy ritzy ls

Lunchskins

Ook Lunchskins heeft de leukste designs. Ze zijn wasbaar (van 100% katoen gemaakt) en ze zijn verkrijgbaar in een aantal verschillende maten. De Lunchskins hebben een sterke sluiting van klittenband, dus er valt niet snel iets uit. Minpuntje: het klittenband sluit net iets minder luchtdicht af dan een rits, dus voor boterhammen vind ik ze minder geschikt, die blijven niet zo vers. Voor nootjes, rozijntjes, zoutjes enzo echter zijn ze prima.

lunchskins

KeepLeaf

Nog zo’n merk met té leuke ontwerpen, KeepLeaf. Deze snackzakjes zijn eigenlijk een soort ronde placemats gemaakt van katoen met een waterafstotende nylon binnenkant. Het klittenband sluit de wrap heel goed af. Omdat je het beter om je broodje heen kunt wikkelen dan een voorgevormd zakje met klittenband, blijft je broodje in de KeepLeaf behoorlijk vers. En je hebt dus meteen een placemat om van te eten. Heel leuk idee! Minpuntje: voor een kleuter wellicht wat bewerkelijk om op school in- en uit te vouwen, maar om mee te nemen op een picknick zijn ze zeker fijn.

moreplease - keepleaf lunchwrap

Lunchtrommels en bentoboxen

201503 familiepicknick

Ondanks de leuke designs van de lunchzakjes gebruik ik voor Aidans lunches nu toch gewoon weer een lunchtrommel. Helemaal hip de laatste tijd zijn de bento-boxen. Door de verschillende vakjes kun je gemakkelijk zowel boterhammen als fruit kwijt, zonder dat het brood zompig wordt van je meloenstukjes, of je aardbeien helemaal geplet door de komkommer.

moreplease - goodbyn small and large

Goodbyn

Goodbyn is wat mij betreft echt een aanrader. Ze hebben een ruime trommel met drie vakken waar je een heleboel in kwijt kunt. Je kunt de lunchtrommels opleuken met stickers (al hebben wij dat niet gedaan) en je hebt ze in een aantal gezellige kleuren. Er zijn kleine bakjes beschikbaar die in de grote vakken passen en die hebben ook weer hun eigen dekseltjes. Ik gebruik ze vaak voor een klein handje nootjes, of voor een paar schijfjes komkommer.

Het middelste vak is groot genoeg voor een pakje drinken en ook kleine peertjes of appeltjes kun je erin kwijt. Maar omdat je de drie vakken goed luchtdicht af kunt sluiten, is het ook geen probleem om gesneden fruit mee te geven. Als ik een grotere appel toch in stukken snij, dan druppel ik er vaak nog wat citroensap over tegen het verkleuren.

Een puntje om rekening mee te houden is dat de Goodbyns vrij groot zijn. (Zelf vind ik dat positief, want daardoor kan ik zowel zijn lunch als zijn snackje kwijt in één trommel. Aidan kan dan zelf kiezen wat hij wanneer opeet.)

moreplease - goodbyn flowers

moreplease - goodbyn gevuld met lunch

Rosti Mepal

Je hoeft uiteraard geen bentobox te kopen; ook van een gewone lunchtrommel kun je iets speciaals maken. Ondanks alles blijft het Minions lunchtrommeltje van Rosti Mepal ook favoriet bij Aidan. Er zijn tal van leuke ontwerpen en het systeem is gewoon goed. Het gaat er uiteindelijk ook gewoon om wat je erin stopt, toch? Om de verschillende etenswaren te scheiden kun je in plaats van boterhamzakjes ook een paar siliconen bakvormpjes, of uitsteekvormpjes gebruiken, werkt prima.

Het enige minpuntje van deze broodtrommels is dat (bij ons) de dekselplaat redelijk makkelijk eruit gedrukt kan worden. Nu Aidan dat ontdekt heeft, loopt hij ermee te spelen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

moreplease - minions lunchtrommeltje

Dotcomgiftshop

Inmiddels heb ik ook mijn oog laten vallen op de supergezellige ontwerpen van Dotcomgiftshop. Deze heb ik nog niet gebruikt, dus ik kan je niets over de voor- of nadelen vertellen. Maar zeg nou zelf… ze zijn te leuk nietwaar?

moreplease - dotcomgiftshop bentobox

moreplease - dotcomgiftshop lunchbox

Uiteraard ben ik ook erg benieuwd naar jouw ervaringen met lunchtrommels en snackzakjes. Laat het me weten in de reacties!

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Mijn kids zijn tevreden met een Hema broodtrommel, maar zelf heb ik altijd zo’n volle werktas, dat er geen broodtrommel meer bij past. Dus die Keepleaf snackzakjes zien er voor mij wel aantrekkelijk uit.

    1. Dat heb ik ook! Ik neem daarom ook inderdaad een zakje mee, of een ‘saaie’ platte broodtrommel. Vaak beiden trouwens, en dan gaan in het zakje bessen en noten.

  2. Zelf gebruik ik vaak de cupcake vormpjes in mijn broodtrommel. Maar een echte bentobox zou waarschijnlijk makkelijker zijn. Niet alle basisscholen zijn blij met creatieve lunches. Die hebben liever dat alle kinderen ongeveer hetzelfde in hun trommel hebben. Voor volwassenen maakt het natuurlijk niet uit, dus heb ik ook regelmatig een salade mee, of neem ik noten of stukjes rauwkost of fruit mee in mijn lunchtrommel.
    Margriet plaatste onlangs…Ouderwets verjaardagsfeestje

    1. Wat typisch, ik heb daar nooit zo over nagedacht van die basisscholen? Iets met dat kinderen dan jaloers worden, of dat de creatieve lunches niet altijd de meest voedzame zijn? Cupcake vormpjes werkt trouwens prima. Ik moet nog op zoek naar siliconen mini-cupcakevormpjes, dat lijkt me ook fijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge