Kindertraktatie: fruitdieren maken

moreplease - traktatie fruitdieren bosbessen

Als je klein bent is jarig zijn het allerleukst nietwaar? Een versierde stoel, waar je ook nog eens op mag staan terwijl iedereen zingt, in het middelpunt van de belangstelling staan, cadeautjes krijgen, uitdelen in de klas. Bij mij zorgt dat laatste altijd voor een lichte stress, want wat moet je maken? Mijn creaties hebben nog wel eens de neiging om in mijn hoofd veel leuker te zijn dan wat er uit mijn handen rolt (bewijsstuk A en B, ‘raketjes’ die eerder op iets anders leken..)

Maar nu had ik iets bedacht wat niet zo moeilijk was en in potentie er heel leuk uit kon zien. Dieren van fruit! Simpel te maken met vers fruit, of een bak fruitsalade en satéprikkers. Ik had van alles gehaald; aardbeien, watermeloen, perziken, banaan, druiven, kant-en-klare fruitsalade. Cruciaal bleken uiteindelijk de bosbessen. Dat werden slakkenoogjes, hoofdjes, schildpaddenpootjes en noem maar op. 

moreplease - traktatie fruitdieren perziken

Om alles in elkaar vast te steken gebruikte ik kleine satéprikkers, die ik ook nog eens doormidden knipte met een snoeischaar. Doe dit wel in een diep bakje, want tijdens het knippen schieten ze alle kanten op.

moreplease - sateprikkers

Let op dat je niet te zacht fruit gebruikt en dat de stukjes niet te dun zijn. De stokjes hebben wel een beetje body nodig om in vast te blijven steken. Vervolgens kun je helemaal los gaan met je creaties. Maak met korte en lange stokjes allerlei fantasiedieren.

moreplease - traktatie fruitdieren snijden

moreplease - traktatie fruitdieren closeup

Ik maakte een hele verzameling en ontdekte al gaandeweg wat wel en niet goed werkte. Zo zijn aardbeien, watermeloen en bosbessen je vrienden (Slakken! mijn favoriet denk ik), cantaloupe meloen ook, werkt banaan niet, moet je het hoofd heel klein houden omdat je beestje anders omvalt en had ik meer hele kiwi’s moeten kopen, want de schildpadjes waren uiteindelijk zo makkelijk en leuk. En mieren van druiven maken? Slecht idee. Drie stokjes per druif erin steken voelt gewoon alsof je een voodoo pop maakt. (Maar ik had lol!)

moreplease - traktatie fruitdieren schaal

Gaandeweg ging ik me ook steeds meer zorgen maken over de veiligheid van de kindjes met al die scherpe stukjes prikker en kon ik me het hoofd van de juffen al voorstellen… Nog even heb ik overwogen om er gewoon een grote bak fruitsalade van te maken, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om al die vrolijke beestjes te ontmantelen.

Het viel mee. De juffen vonden het geen enkel probleem en hebben bij de jongste kindjes meteen de prikkers eruit gehaald en bij de oudere kindjes hebben ze gewoon goed opgelet. Het is dus wel een traktatie met een waarschuwing, mocht je het zelf willen proberen. En Lelie vond het geweldig!

201606 middelste uitdelen

PS Paella uit een bakfiets op Lelies eerste verjaardag

Doe mee met de conversatie

6 reacties

    1. Fijn, zo’n fruiteter en misschien wel prima als je die dieren niet hoeft te maken, heb je ook geen last van enge prikkers. :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge