Vakantie aan het Ledromeer

201607 oudste ledro meer

Het heeft even geduurd sinds je wat van me hebt gehoord, maar inmiddels zijn we alweer een week thuis van bijna vier weken Italië. Wat was het heerlijk! En wat gaf het een rust… Ik ben weer helemaal opgeladen. Wij allemaal trouwens. De kinderen zijn chocoladebruin en hebben het nog steeds over ITAAALIIAAA. Zelfs Sanner roept steeds “ijsss! ijssss!”

Inmiddels zijn we alweer een week thuis van bijna vier weken Italië. We zijn onze vakantie gestart aan het Ledromeer en daarna zijn we doorgereisd naar Siena. Die eerste week was eigenlijk een bonusweekje. We waren enkel op zoek naar een overnachtingsadres maar we vonden een chalet exact naast de oude boerderij, de ‘fienile’, waar ik als kind altijd logeerde! Uiteraard boekten we die en toen haakten mijn ouders en mijn Italiaanse oom en tante aan, van wie die fienile vroeger was.

201607 ledro middelste vlindernetje vleugeltjes

Het was precies zoals ik hoopte en me herinnerde. De kinderen gingen in het lange gras met hun netje achter vlindertjes en krekels aan (en zelfs in ons eigen chalet doopten ze de GIGANTISCHE hooiwagen om tot “Kiki”, hun vriend). We zwommen in het koude water van het meer, we scholden op de kleine steentjes waarover het zo lastig lopen is op je blote voeten en we aten pizza op één van de vertrouwde plekjes daar.

201607 fienile nonna kindjes

Dit is de oude fienile van nonna en nonno. Ze zijn goed bevriend met de huidige eigenaar, Guido, en daarom hebben we er nog een avond als vanouds gebarbecued. Het werd één grote, bijzondere herinnering. Ribbetjes op de barbecue, mijn moeder en tante in de keuken, Lambrusco drinken uit kleine limonadeglaasjes. En binnen rondlopen in de door de mannen in mijn familie zelf getimmerde slaapkamers, de oude keuken, de immens grote kachel, het rook zelfs nog zoals toen. Ik vond het heerlijk er weer een keer te zijn.

201607 ledro pappa kindjes

Auw, auw, auw!

201607 mamma oudste twee ledro meer

Het Ledro meer ligt net iets boven het Gardameer, het is stukken kleiner, maar het is net zo mooi met zijn azuurblauwe water en het natuurgeweld van de bergen op de achtergrond. Op de noordpunt heb je wat restaurantjes, hotels en een camping. Het restaurant dat over het meer uitkijkt was altijd ons stekje om pizza, of ‘strangolapreti’ (‘afgeknepen priesterballetjes’, oftewel noedels van spinazie, deeg en kaas) te eten, dus dat deden we nu ook.

201607 ledro nonna albergo

201607 ledro pizza jongste

Pizza-lover numero uno.

201607 ledro grootvader middelste

Pizza-lover numero due met grootvader.

201607 ledro nonni oma

Mijn tante, moeder en oom, terug op ‘de punt’.

201607 ledro nonno oudste middelste mamma

Het was zo leuk om nonno ook weer met de kleintjes te zien.

201607 ledro vallei

Hier keken we op uit, iedere dag. Heel vroeger hebben we ook wel naar die bergtop toe gewandeld, maar dat leek me nu nog iets teveel van het goede.

201607 ledro oudste twee mamma ligstoel knuffelen

Bij het chalet waar we zaten was een zwembad. Ze waren er niet weg te slaan, al zaten ze het liefste alleen op de trap. Het water zelf was koud en vonden ze in het begin van de vakantie nog een beetje eng. Dat ging vanaf week twee in Siena stukken beter.

201607 ledro zwembad oudste twee

201607 ledro zwembad pappa jongste

201607 ledro zwembad mamma jongens

Sanner durfde eigenlijk sowieso wel prima, maar kreeg binnen de minuut al blauwe lippen. Aidan durfde zolang hij kon staan. Maar Lelie klampte zich als een capucijnaapje aan je vast.

201607 ledro zwembad mamma middelste

Na de eerste paar prachtige dagen sloeg het weer wat om en kregen we af en toe regen. Het was niet zo erg. Het fijne van de bergen is dat als het aan de ene kant regent, het vaak aan de andere kant prachtig weer is. Dus reden we dan naar beneden, naar Riva aan het Gardameer, of een van de andere stadjes daar.

201607 gardameer oudste twee

201607 gardameer

Tijdens ons bezoek aan Malcesine aan het Gardameer, kwam de storm van het Ledromeer echter gewoon vrolijk over de bergen heen drijven. Indrukwekkend en dreigend zag dat eruit! We zijn naar de auto gerend (bergop met dreumes, peuter en kleuter, nogal een uitdaging) en net voor de eerste dikke druppels vielen konden we instappen.

201607 malcesine 1

201607 malcesine haven

Gelukkig waren de ijsjes al net op!

201607 oudste middelste pappa ijsje

201607 fienile nonna

Dag lieve nonna! (Wat een bloemenpracht hè!)

201607 palo 2

Na een weekje vertrokken we naar Siena, maar niet voordat we nog een bezoek hadden gebracht aan het huis van nonna en nonno zelf, vlakbij Modena.

201607 nonna bij haar thuis

201607 casinalbo kerk

Deze keer bleven we niet slapen, maar als we dat wel doen, dan luidt deze vrolijke vriend (op 50 meter naast het huis)  je altijd vol overtuiging wakker ieder half uur. :)

201607 nonno jongste auto

201607 casinalbo eten

Na een heerlijke lunch, van wederom lekkers op de barbecue, vervolgde we onze weg naar het zuiden. Als je het leuk vindt, dan zal ik dat de volgende keer hier delen.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

    1. Wat leuk om te horen, van jou, met alles wat je al gezien hebt. :) De jurk was een cadeautje van mijn mams, van de markt in een ander Italiaans dorpje. En die bloemen… ongelofelijk dat die Guido (man alleen), dat doet. Thanks!

  1. Wat een heerlijke vakantie! Echt genieten om de foto’s te zien. Ik word zelf helemaal blij van nonna en de bloemetjes. Wat een mooie en vrolijke foto!!

  2. Leuk om zoveel moois over het Ledromeer te lezen. Wij zijn er een keer met z’n tweeën buiten het hoogseizoen geweest na een heel gezellige week met Jis en Ruud. Er was daar niets te beleven, geen mens te bekennen, teveel stilte na een week gezelligheid. Dus mijn associatie met het Ledromeer is zo anders dan wat jij beschrijft ;-) Grappig. Mooie foto’s! Prachtig die bloemen bij het huis inderdaad xx

  3. Weer zo’n goed en leuk beschreven verhaal , enig Noor en de foto’s!!! Brava, zou je die laatste foto bij ons thuis met Sanner willen doorzenden, ’t lukt me niet om hem op te slaan😄 Omdat ik nu bekent ben als Nonna, heel veel liefs van Nonna!!❤️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge