Perfect vakantieadres met kleine kinderen in Italie

Stiekem ben ik al wel een beetje aan het nadenken over de zomervakantie. Uit ervaring weet ik dat het lang kan duren als ik eenmaal op zoek ben naar hét perfecte adresje. Ik wil iets sfeervols, mét peuterbad (een must), het liefst een restaurant op loopafstand en gelegenheid om zelf te koken, wat andere gezinnen in de buurt, maar wel kleinschalig en in een omgeving waar genoeg te doen is. Gelukkig is het wensenlijstje niet lang. ;)

Terwijl ik het internet afspeur en vrienden stalk voor hun pareltjes, wilde ik alvast met jullie onze ontdekking van afgelopen zomer delen: San Lorenzo a Linari, vlakbij Siena. Mocht je zelf nog op zoek zijn naar een heerlijk plekje in Toscane, dan is dit echt een aanrader.

San Lorenzo a Linari was oorspronkelijk een klooster. De eigenaar vertelde me dat het rond 1200 gebouwd is en later nog heeft gediend als één van de buitenvilla’s van de paus. Het ademt dan ook een en al de oude, rustieke sfeer van een statige Italiaanse villa. Linari ligt vlakbij Siena, op zo’n 15 minuutjes rijden, middenin het Toscaanse landschap. Er is een tennisbaan, zwembad voor volwassen, een peuterbad (ha!) en er is een spa.

De kamers zijn echt prachtig! Toen we voor het eerst binnenliepen in ons appartement ‘Fabbro Ferraio’ kon ik mijn ogen niet geloven. Ruime kamers, prachtig hoge gewelven als plafonds, een geborduurde sprei op ieder bed; alles was zo sfeervol… En, het was er koel. Er is geen airco, daar had ik me van tevoren zorgen over gemaakt, maar de eigenaar had ons verzekerd dat er iedere middag een briesje waait, dat ervoor zorgt dat de temperatuur aangenaam blijft. Hij had gelijk. (Ons appartement lag daarnaast ook aan de schaduwzijde, heel fijn, daar ga ik in het vervolg ook op letten.)

Ik vond het prachtig hoe ze overal voile gordijnen hadden hangen, die ze vervolgens aan de onderkant achteloos hadden geknoopt. Heel understated chique en iets wat ik in mijn achterhoofd houd om thuis ook te doen.

Het landschap eromheen is adembenemend mooi. Heuvels, cipressen, in de verte hier en daar een dorpje en een kerkje. Als de zon ondergaat kleurt alles rood en paars en soms barst het onweer door de warmte in de namiddag los en heb je een bizar mooi schouwspel. En ’s avonds, die sterrenhemel… Ik was verkocht!

In de binnentuin staat één bijzondere boom (of zijn het er twee?) waarvan de onderste takken aan elkaar zijn gegroeid.

Er is een groot diep zwembad, met een ondiep stuk (120 cm) en een apart peuterbad. Dat peuterbadje was behoorlijk fris omdat het ’s ochtends in de schaduw van een grote boom staat, maar de kleintjes leek dat niets te deren. De sfeer op Linari is heel relaxed en naast het zwembad vind je dan ook een grote self-service bar. Gewoon opschrijven wat je hebt gepakt. Wij gingen vaak voor de Aperol Spritz en de kinderen wilden altijd een meloen-ijsje.

De eigenaar en het personeel zijn heel vriendelijk en toegankelijk. Iedere ochtend krijg je een mand vol lekkere ontbijtspullen op een tijdstip dat je zelf uitkiest. Zoete croissantjes en broodjes, sap, melk, cereals, bij ons was iedereen dik tevreden. We hadden wellicht alleen wat pech met de schoonmaak (één keer per week en wat halfslachtig) en de kosten van de wasmachine (€7). Maar als je dat van tevoren weet kun je er rekening mee houden; het doet niets af aan wat een heerlijk resort het is.

De onderste appartementen hebben elk een eigen buitengedeelte, met picknicktafel. Lekker in de schaduw van een paar grote bomen en naast een barbecue. Er is geen restaurant op het terrein zelf (wel in de buurt), dus wij gingen vaak uit lunchen op de plek die we die ochtend bezocht hadden en ’s middags gingen we zwemmen en vervolgens barbecueën of gewoon koken. De keuken is echt prima uitgerust om lekker je gang te kunnen gaan en ik heb er van alles, van gefrituurde courgettebloemen tot oer-Hollandse pannenkoeken, gemaakt.

Kortom, ben je op zoek naar een plek waar je je hart kunt ophalen aan schoonheid en rust, maar waar ook een paar vriendjes zijn voor je kids, dan is dit een aanrader. Wij hebben er echt een heerlijke vakantie gehad, ik kan het van harte aanbevelen!

San Lorenzo a Linari, San Rocco a Pilli, Sovicille – Siena Toscane, Italië

En nu ben ik natuurlijk benieuwd: wat zijn jullie tips? Ik hoor ze heel graag!

PS De tips van vorig jaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge