Wanneer je de kracht van je zachtheid gaat zien

Dit berichtje had ook kunnen heten: ‘Vind juist in je zwakke plek je zelfvertrouwen’. Of: ‘Stop met vragen naar de bekende weg’. Maar in mijn geval is dit meer van toepassing: zacht zijn is geen zwakte, het is juist een heel krachtig iets. Het duurde alleen bijna veertig jaar om dat echt zo te ervaren. Is het niet grappig (en mooi en ontroerend) hoe waar het cliché is, over hoe je gaandeweg het ouder worden steeds beter in je eigen vel komt te zitten?

Het kan zijn dat je zoveel hebt meegemaakt, of zo moe van alles bent, dat “you’re running out of fucks to give”. En ik snap dat, sommige mensen dragen een last die bijna niet te tillen is. Maar in mijn geval is het niet van toepassing. Ik geef wel fucks, best een boel zelfs. Ken je van die mensen die nooit ‘zwart’ of ‘wit’ kunnen zeggen, of ‘voor’ of ‘tegen’, het is altijd iets ertussen, er is altijd een argument voor zowel het een als het ander? Vermoeiend hè. Nou, zo iemand ben ik. Aangenaam.

Dat maakt dat je je altijd wel kunt inleven en dat je een enorme compassie hebt voor, nou ja, alles. Van misdadigers (eenzame jeugd), tot spinnen (niet opzuigen, ze eten juist muggen!). Oké, niet voor alles dus, ik heb het persoonlijk niet zo op muggen.

Het maakt ook dat mensen je vaak beschrijven als ‘dat lieve meisje’. Blegh. Enigszins herkenbaar? Misschien niet voor iedereen, maar als je dit ook wel eens hoort: het hokje past zo slecht vind je niet? Ja, je bent lief en zacht en luistert vaker dan dat je praat. Maar man oh man, ik ben er inmiddels achter: wat zijn wij sterk!

Er zit zoveel kracht in zachtheid! Om iemand de ruimte te geven zijn verhaal te vertellen en niet meteen je eigen ervaringen te gaan spuien, vergt een zelfcontrole waarbij het bloed soms uit je tong loopt. Om een zacht kussen te zijn waarin iemands emoties kunnen worden opgevangen als door een schokdemper; om te weten hoe zacht dat kussen mag zijn om te absorberen wat nodig is en wanneer het juist wat harder moet zijn om terug te ketsen wat niet bij jou hoort, dat vergt kracht! Om een niet-oordelende brug te zijn tussen afdelingen die niet met elkaar praten, om het positief geladen bolletje te zijn waardoor alle negatieve bolletjes ineens weer bij elkaar willen horen, kost een enorme berg energie.

Energie die jij dus kennelijk hebt. En meer dan voldoende, want dag na dag na dag ben je die krachtige, zachte persoon. Het is geen claim op perfectie, en ook geen vrijbrief om je niet meer verder te hoeven ontwikkelen, maar wel een ode aan zachtheid.

Je doet jezelf tekort door het als zwakte te zien, en anderen door hen ervan te verdenken dat ze met ‘lief’ eigenlijk ‘minderwaardig’ bedoelen. Aan dat laatste werk ik zelf ook nog. :)

 

PS cursus kritiek geven voor watjes en moeders en dochters

{credits: beeld boven my fair lily, quote Rihanna, 4/5 seconds, via Music Posts}

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Bij het lezen van jouw verhaal moest ik aan deze mooie Chinese wijsheid denken: ” Wie bij zijn spreken geen bescheidenheid betracht, zal moeite hebben zijn woorden goed te maken.”

  2. Wat leuk dat je weer met More please bent begonnen! Iets om over na te denken, Oom Enrico is zo’n iemand( behalve als je het over communisten hebt)

  3. I used to be recommended this website via my cousin. I’m
    not sure whether or not this submit is written by way of him as no one else know such special about my
    problem. You’re incredible! Thank you!
    Barney plaatste onlangs…Barney

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge